La veu del poble

8M, Dia Internacional de la Dona: Interessant article d’Antoni Sureda Vicens, «La Guia de la buena esposa»

Antoni Sureda Vicens

Després de molts d’anys de lluita, la dona va aconseguir uns drets a partir de finals dels segle XIX i principis del segle XX i que veren la màxima esplendor especialment durant la II República Espanyola. Però amb el cop d’estat de 1936 per part d’uns generals colpistes, la dona torna a ser relegada a un àmbit d’inferioritat sota la supervisió de l’home. La finalitat de la dona tornava a ser la d’exercir el paper de la perfecta esposa i mare catòlica submisa al mandat de l’home. Valors fortament configurats en l’ideari del franquisme i potenciats per un fort clericalisme.
En plena dictadura franquista, entre l’any 1953 i 1958 es va aprovar, després del vist i plau de la corresponent censura, una guia de la «buena esposa», era un manual escrit per Pilar Primo de Rivera, que ocupà el càrrec de Presidenta de la secció femenina de la Falange, des de 1934 a 1977 fins que es va dissoldre aquesta secció a la mort d’en Franco. Al parèixer aquest manual feia referència a un extracte del llibre «Economía Doméstica para bachillerato y magisterio», de la mateixa Secció Femenina de la Falange Espanyola i de las Jons que fou editat a l’any 1958 (quasi vint anys després d’acabar-se la guerra civil).
Aquest manual era un autèntic adoctrinament polític, i mitjançant un fort control social es pretenia sotmetre a la disciplina falangista a totes les espanyoles. Per aquest motiu modelaven els aspectes més íntims de la personalitat i el caràcter emocional d’elles.
No obstant, han sortit veus manifestant que tota aquesta guia era un autèntic engany i que es va propagar de forma intencionada per part de determinats sectors.
Davant la incertesa si era o no una farsa la guia de la «buena esposa», diversos investigadors han intentat esbrinar quan i on es va publicar aquest manual i s’han revisat els exemplars dissenyats per les alumnes de batxillerat, magisteri i comerç dels anys 1952, 1956 i 1961. Malgrat alguns apartats del text que exposam a continuació tenen certa similitud amb segons quines guies editades, aquestes no tracten el tema del comportament de les dones amb els seus marits, ni tampoc tracten de la vida sexual del matrimoni.
De totes formes, aquesta guia circulava entre les alumnes de la Secció Femenina de la Falange Espanyola, especialment en els manuals de «labor social» que era entregat a les dones que feien l’esmentat servei en la dictadura franquista, d’això no hi ha dubte.

Reunió de dones falangistes i de Creu Roja a Manacor a l’any 1936. Foto cedida per la revista Perlas y Cuevas

El servei social de la secció Femenina de la Falange Espanyola, també era conegut com «la mili de les dones», i es tractava d’una prestació obligatòria per totes les dones fadrines entre 17 i 35 anys. Era imprescindible haver-lo obtingut per poder accedir a un treball remunerat, expedir un títol acadèmic o social, obtenir un passaport, un carnet de conduir…
Tanta influència va arribar a agafar durant els 40 anys d’existència, que quan va desaparèixer el Servei Social, devers 24.000 dones que estaven vinculades a l’organisme, varen ser col.locades en llocs de treball, especialment en biblioteques públiques de l’Estat, sense disposar de cap tipus d’especialització professional adequada.
A Manacor, la Cap de la secció femenina de la Falange Espanyola era na Margalida Alcover Llull, coneguda con «Sa Jefa», i va exercir el càrrec com a responsable indiscutible de l’agrupació femenina durant 25 anys, des de 1936 a 1960. La seu estava ubicada en el carrer Pius XII de Manacor. El lloc d’ensenyament i pràctiques del Servei Social era a través de l’escola de formació que estava en el carrer Amargura de la Ciutat, i aquest servei social consistia en dues hores diàries de formació durant sis mesos. Era evident que la falange estava infiltrada en totes les encletxes de la societat.
Tot el control estava coordinat per la Cap de la Falange Femenina de Manacor Margalida Alcover, i que malgrat els seus ideals austers, catòlics i conservadors, a la vegada també fou una dona transgressora i avançada al seu temps, mostra d’això és per exemple la formació que impartien sobre nocions de sexualitat a les dones manacorines, i que distàven molt de les consignes tradicionalistes i religioses que propugnava l’organització.
Aquest document doncs de la “guia de la buena esposa” que a continuació es transcriu, és un text insòlit i anacrònic, i representa una bona mostra del òrgan d’adoctrinament de l’Estat sobre la dona.
Una mostra que pretén fer-nos reflexionar, malgrat en un temps passat una nova mentalitat es va imposar a la força, no podrem oblidar el que va succeir i comparar el temps d’abans i el d’ara, especialment en aquest dia de la dona que es commemora el dia 8 de març. Malgrat s’hagi fet molt de camí, encara en queda molt per fer per recuperar els drets i la dignitat de les dones.

Margalida Alcover. Foto publicada al diari ‘Arriba’ l’1 de juliol de 1961

-GUIA DE LA BUENA ESPOSA-
– Ten preparada una comida deliciosa para cuando él regrese del trabajo. Especialmente, su plato favorito. Ofrécete a quitarle los zapatos: habla en tono bajo, relajado y placentero.

– Prepárate: retoca tu maquillaje. Coloca una cinta en tu cabello. Hazte un poco más interesante para él. Su duro día de trabajo quizá necesite de un poco de ánimo. Y uno de tus deberes es proporcionárselo.

– Durante los días más fríos deberías preparar y encender un fuego en la chimenea para que él se relaje frente a él. Después de todo, preocuparte de su comodidad te proporcionará una satisfacción personal inmensa.

– Minimiza cualquier ruido. En el momento de su llegada, elimina zumbidos de lavadora o aspirador. Salúdale con una cálida sonrisa y demuéstrale tu deseo de complacerle. Escúchale, déjale hablar primero; recuerda que sus temas de conversación son más importantes que los tuyos. Nunca te quejes si llega tarde, o si sale a cenar o otros lugares de diversión sin ti. Intenta, en cambio comprender su mundo de tensión y estrés, y sus necesidades reales. Haz que se sienta a gusto, que repose en un sillón cómodo, o que se acueste en la recámara. Ten preparada una bebida fría o caliente para él. No le pidas explicaciones acerca de sus acciones o cuestiones su juicio e integridad. Recuerda que es el amo de la casa.

– Anima a tu marido a poner en práctica sus aficiones e intereses y sírvele de apoyo sin ser excesivamente insistente. Si tú tienes alguna afición, intenta no aburrirle hablándole de ésta, ya que los intereses de las mujeres son triviales comparados con los de los hombres. Al final de la tarde limpia la casa para que esté limpia de nuevo por la mañana. Prevé las necesidades que tendrá a la hora del desayuno. El desayuno es vital para tu marido si debe enfrentarse al mundo interior con talante positivo.

– Una vez que ambos os hayáis retirado a la habitación, prepárate para la cama lo antes posible, teniendo en cuenta que, la higiene femenina es de máxima importancia, tu marido no quiere esperar para ir al baño. Recuerda que debes tener un aspecto inmejorable al ir a la cama… si debes aplicarte crema facial o rulos para el cabello, espera hasta que él esté dormido, ya que esto podría resultar chocante para un hombre a última hora de la noche. En cuanto respeta a la posibilidad de relaciones íntimas con tu marido, es importante recordar tus obligaciones matrimoniales: si él siente la necesidad de dormir, que sea así, no le presiones o estimules la intimidad. Si tu marido sugiere la unión entonces accede humildemente, teniendo siempre en cuenta que su satisfacción es más importante que la de una mujer.
Cuando alcance el momento culminante, un pequeño gemido por tu parte es suficiente para indicar cualquier goce que hayas podido experimentar. Si tu marido te pidiera prácticas sexuales inusuales, sé obediente y no te quejes.
Es probable que tu marido caiga entonces en un sueño profundo, así que acomódate la ropa, refréscate y aplícate crema facial para la noche o tus productos para el cabello. Puedes entonces ajustar tu despertador para levantarte un poco antes que él por la mañana. Esto te permitirá tener lista una taza de té para cuando se despierte.

Certificat servicio social

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba