ActualidadEntrevistasManacor

Margalida Fuster, presidenta de l’OCB de Manacor: “M’agradaria fer més pedagogia amb tot allò que té a veure amb les Germanies”

Margalida Fuster va fer feina en aquesta casa, “Manacor Comarcal”, fa uns anys. Després d’un temps com a periodista, recentment s’ha convertit en la nova presidenta de l’Obra Cultural Balear de Manacor. Una manacorina de tota la vida que afronta amb moltes ganes aquest nou repte, després de sis anys fent feina en labors secundàries de l’organització.

 • En primer lloc, Margalida, et volia demanar què et va empènyer a presidir l’Obra Cultural Balear de Manacor.
 • (Riu quan pensa el que ha de dir) En una conversa informal vaig dir, més de broma que de veres, que jo volia ser la nova presidenta de l’Obra Cultural Balear de Manacor. Aquestes paraules varen sonar molt bé a tots els meus companys, que es van prendre el meu comentari seriosament, i em varen animar a fer realitat el que vaig dir. Això va ser fa uns pocs mesos, i aquí em tens, com la primera dona presidenta de l’Obra Cultural Balear de Manacor.
 • Des de quan estàs implicada en aquesta entitat?
 • Des de 2016. Els primers mesos tenia el càrrec de secretària, i llavors ja em vaig convertir en vocal, càrrec en el qual he estat uns quants anys.
 • Perquè els lectors ho entenguin, quina és la teva feina com a presidenta d’aquest organisme?
 • La meva funció va dirigida a fer tot tipus de gestions amb l’Ajuntament de Manacor i altres institucions, per així fer possible els nostres actes, activitats o conferències. A més, jo m’encarrec d’organitzar totes les reunions i establir l’ordre del dia. De totes maneres, aquesta feina es fa molt en grup, jo som més que res la cara visible de l’Obra Cultural Balear de Manacor.
 • Quines són les bases de la teva gestió com a presidenta de l’OCB Manacor?
 • Encara que tenim una línia molt marcada del que hem de fer, el propòsit d’aquest nou equip és fer més activitats, que no sigui només els dilluns de conferències i prou. Podem fer visites guiades, o establir nous contactes amb altres institucions, com l’Escola de Mallorquí o la Institució Pública Antoni M. Alcover. D’aquesta manera, tendrem més i millors actes culturals. Així mateix, serà molt important la comunicació amb totes les instituciones properes, amb la finalitat de no solapar-nos, i sortir-ne tots beneficiats.
 • A part d’això, supòs que ja tendràs alguna proposta més personal al cap…
 • Per un costat, apropar-nos més als joves; això és molt important, encara que no sigui una tasca fàcil. També m’agradaria fer més feina i més pedagogia amb tot allò que té a veure amb les Germanies. Precisament aquest any es compleixen 500 anys d’aquell fet històric. És un succés que forma part de la història de Mallorca, i tanmateix, és un fet desconegut per a molts de mallorquins. És cert que les rondalles xerren en part de tot això, però igualment hem de fer molta més feina sobre aquest tema. Xerram d’uns fets molt rellevants, d’un grup de mallorquins que varen lluitar contra la pobresa i la injustícia, i que sempre s’han presentat com els dolents de la història. La gent ha de saber sobre aquests fets, què va passar, i per què va passar.
 • L’Obra Cultural Balear compleix 60 anys aquest 2022. Com ha estat l’evolució d’aquesta entitat durant tots aquests anys?
 • Aquesta entitat es va crear en una època molt concreta, quan el català passava un moment molt dolent en tots els aspectes, i per tant, era molt necessari en aquell moment recuperar l’ús de la llengua. Ara, encara que la situació és molt millor que fa 60 anys, crec que encara queda feina per fer. De fet, sense anar més lluny, en l’actualitat hi ha determinats bars de mallorquins a Manacor on fa uns anys es xerrava molt en català, i ara no tant. Amb això no estic dient que em sembli malament que es xerri castellà, no. El que jo vull dir és que en una comunitat com la nostra, amb una llengua pròpia, hem de mirar de que tengui l’estatus que es mereix. I tot això ho hem de recuperar amb la cultura. Hem de posar en valor la nostra llengua, la nostra història, el nostre patrimoni amb la nostra cultura, que és molta i molt valuosa.
 • Com són les relacions de l’OCB amb l’Ajuntament de Manacor?
 • Ja he tengut una primera reunió amb l’ajuntament, a més d’altres reunions en solitari amb els delegats de Cultura i Política Lingüística, i la relació és molt fluida amb totes les parts. Estic convençuda de que podrem fer moltes coses junts.
 • Per quan està prevista la gala dels Premis 31 de Desembre, organitzada per l’Obra Cultural Balear?
 • La gala es farà finalment el 17 de desembre. Encara no està tancat el planning de l’esdeveniment, però imagin que serà una gala similar a les anteriors.
 • Has fet feina molts anys com a periodista, i durant un temps vas fer feina en aquest mitjà. Quin record tens dels teus anys com a periodista a Manacor Comarcal?
 • Només tenc bons records. Va ser a Manacor Comarcal on vaig començar la meva carrera com a periodista, on ho vaig aprendre tot, el més important, i el que em va donar confiança per provar noves experiències i creure en mi. Per tant, només tenc paraules de gratitud per a Manacor Comarcal.

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba