ActualidadGastronomia

CUINA DEL TEMPS… L’esplendorosa cuina de tardor

La tardor ens ofereix, potser més que cap altre temps de l’any, mil oportunitats per fer plats que no podrem realitzar al llarg de tot l’any amb productes frescs. Tot i que la temporada de bolets d’aquí no és excessivament bona, als mercats i als llocs de venda de verdures de sa Plaça de Manacor en podem trobar, gairebé a diari, de bona qualitat, juntament amb tota casta de verdures que necessitarem per preparar les dues propostes d’avui. La primera certament és laboriosa, però amb l’èxit assegurat: és una simfonia de sabors i una vertadera policromia; entra bé pels ulls i millor encara quan s’assaboreix. La segona proposta pertany a la cuina senzilla, bona i sana del temps.

Coca de verdures, pebres torrats i bolets

La bona fama de la nostra cuina no s’ha guanyat solament amb els plats més coneguts: el mal anomenat arròs brut, freixura, tombet o ensaïmada, sinó amb coques com aquesta, que ens ensenyà Catalina Moranta Vives (Selva, 1934). Si els pebres són torrats vostres, la coca serà encara millor. Habitualment es prepara amb picornells, però es poden utilitzar altres bolets com els esclata-sangs.


Ingredients:
Farina, llevat de pa, picornells, pebres torrats, julivert abundant, mig manat de bledes i mig d’espinacs, tomàtigues de ramellet, un manat de cebes tendres, alls, oli, aigua, sal, pebre bo i pebre bord.
Preparació:
-Netejarem a consciència tots els ingredients: els picornells, amb un pedaç humit o amb paper de cuina i les verdures amb aigua. Ho escolarem tot bé, perquè no ha de quedar gens d’aigua que ens aigualiria la pasta.
-Tremparem els pebres torrats amb oli, sal i una picada fina d’all i julivert.
-Fenyerem la pasta utilitzant aigua i oli a parts iguals, un poc (com una ametlla) de llevat de pa i la farina que es begui.
-Quan hagi tovat, estendrem la pasta damunt la llauna i a damunt hi posarem un sostre generós de verdura ben tallucada, trempada amb oli, sal, pebre bo i pebre bord.
-L’enfornarem a foc viu fins que la verdura sigui quasi cuita. La traurem, i per damunt de la verdura hi espargirem un sostre espès de pebres torrats i per damunt d’aquests, hi escamparem un bon grapat generós de picornells o altres bolets frescs, assaonats amb oli, sal i pebre bo.
-Tornarem enfornar la coca uns minuts, fins que els bolets siguin cuits.
-La bona amiga de Selva ens recomanà acompanyar aquesta coca gloriosa amb un singló de raïm: tota una incitació al pecat de gola.

Arròs amb colflori i carxofes

Aquest plat pertany a la cuina pagesa, totalment vegetariana. Fa ganes en aquestes setmanes, quan es comencen a collir les primeres carxofes blanques.


Ingredients per a 4 persones:
320 g d’arròs, 8 brots de colflori, 2 carxofes, 150 g de mongeta tendra, 1 ceba, 2 tomàtigues de ramellet, 1 patata, ½ llimona, dos alls, oli, sal, pebre bord i pebre bo. (Opcionals: esclata-sangs i safrà). Encara serà més saborós amb espècies de tots els sabors.
Preparació:
-Sofregirem amb oli, dins una greixonera de test, una ceba i dos alls, tot ben tallucat, i ho remenarem adesiara.
-8/10 minuts després hi agregarem les tomàtigues de ramellet pelades i capolades.
-Si disposam d’uns esclata-sangs o altres bolets, els hi afegirem poc després i els mesclarem bé amb la salseta.
-Hi agregarem una patata tallada en làmines molt primes per espessir el brou; immediatament després hi abocarem 1’5 o 2 litres d’aigua o brou (de verdures si volem que el plat sigui del tot vegetarià). Deixarem que la mitja llimona utilitzada, bulli juntament amb el brou uns 10/15 minuts.
-Introduirem les mongetes tendres i les carxofes tallades en grells. Deixarem bullir 5 minuts més. Traurem la mitja llimona.
-Amb el brou ben bullent hi tirarem l’arròs i el girarem.
-Tot seguit introduirem els brots de colflori no massa grossos (ni massa petits). Hi afegirem una espipellada d’espècies de tots els sabors i per tal que doni color al plat, un polset de pebre bord. Hi anirien molt bé uns brins de safrà.
-Deixarem bullir l’arròs uns 15 minuts, o bé segons la recomanació de la marca.
-Servirem el plat ben calent. Ha de sortir lleugerament brouós. I la colflori no s’ha de desfer.

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba