La veu del poble

Va tenir lloc el dia 2 d’abril de l’any 1932: Un president de la República Espanyola, a Manacor

Jaume Rigo Matheu

És una història curiosa, de la que poc a poc es va estirant el fil, després d’haver quedat totalment oblidada amb el pas dels anys i el pes de la dictadura. Gràcies a la recent aparició de dues fotografies sobre placa de vidre es poden posar imatges a un article periodístic del setmanari manacorí Voz y voto, que narra aquesta diada històrica per a Manacor, i especialment per a Porto Cristo.

El dia 2 d’abril de 1932 el president de la República, Niceto Alcalá-Zamora y Torres, visità els pobles de llevant de Mallorca. Visità Petra, fonamentalment per conèixer la casa natal de fra Juníper Serra, que recentment havia estat adquirida pel Club Rotary Mallorca amb l’objectiu de restaurar-la i després regalar-la a la ciutat de San Francisco de Califòrnia. D’allà visità Artà, d’on no s’ha localitzat cap crònica…

… i al voltant de les tres del capvespre arribà a Porto Cristo. L’embafosa retòrica periodística de l’època té una avantatge: la profusió de detalls, que ens permet saber fins i tot de què va dinar la comitiva.

Fou rebut a la terrassa del desaparegut Hotel Perelló, situat on avui hi ha la plaça de l’Aljub, i aquí val la pena transcriure un paràgraf: “El Sr. Alcalá Zamora saludó a todos, acariciando a varias niñas de las escuelas, que especialmente le saludaron, tirándole varias placas fotográficas”. Idò precisament d’aquest moment han aparegut ara dues fotografies inèdites.

A la primera d’elles s’hi veuen els Macers de Manacor, tres guàrdies amb l’uniforme de gran gala (amb el casc de plomes amb les inicials G M, Guardia Municipal), dos guàrdies municipals amb el vestit de gala, un “botones” de l’Hotel Perelló amb les mans dins les butxaques i que sembla que se’n fot de tot, una monja de la Caritat guardant les nines de l’escola de nines, al costat oposat els nins formats de l’escola de nins amb la bandera nacional inclosa sostinguda pel més gran… en definitiva, estaven esperant l’arribada del Cap de l’Estat.

Aquesta és la foto més antiga coneguda on hi apareixen els Macers de Manacor, que havien estat instaurats o recuperats (no ho sabem cert) l’any 1922. També és la fotografia més antiga on hi apareixen els membres de la Policia Municipal amb els uniformes de gran gala, que havien estat adquirits l’any 1927.

A la segona foto, el president Alcalá-Zamora saluda al públic congregat davant l’Hotel Perelló, acompanyat del batle de Manacor Antoni Amer, a qui li faltaven només 10 dies per complir el seu primer any com a batle. Després entrarien les autoritats a dinar a l’hotel, i aquí es produeix un fet graciós que el cronista de l’època transcriu amb detall: “Al dar principio al almuerzo, hizo retirar, dándoles un apretón de manos, a los Maceros del Ayuntamiento que, junto a él, estaban de guardia”.

En uns anys en que la gent patia fam de veritat, és sorprenent el banquet que s’oferí, i que per vergonya dels organitzadors val la pena detallar: entrants variats, arròs de llagosta, llagosta a la planxa, verdures, pollastre rostit, fruita, cava, vi, cafè, licors i “habanos”. És d’imaginar l’admiració dels pobres nins que devien estar darrera els vidres de l’Hotel Perelló per aquelles taules, ells que potser a ca seva s’havien d’haver conformat amb dues sopes de pa amb un tronxo de col, si tenien sort.

I després de dinar venia el plat fort, que realment era el motiu de la visita del president de la República a Porto Cristo: visitar les Coves del Drach, on va ser rebut per Juan Servera, el propietari. Admirà les coves, signà al llibre de visites, rebé obsequis, etc.

Aquell president, cordovès, membre del partit Derecha Liberal Republicana, vivia en aquells moments una situació molt complicada. Feia menys d’un any que s’havia proclamat la República, quatre mesos que s’havia promulgat una nova constitució i ell elegit president de la República, amb el recolzament de Remigio Cabello (PSOE, partit majoritari a les Corts) i d’Azaña (en aquell moment del Partido Reformista), que d’aquesta manera esperaven calmar políticament el país. Al cap de quatre anys s’iniciaria la Guerra Civil, exiliant-se a França, i el 1942 amb la Segona Guerra Mundial a Argentina, on moriria el 1949.

Les fotografies que il.lustren aquest article són propietat d’Emília Torres Rovira, neta de l’autor de les mateixes, José Rovira Sellarés, i que té la sensibilitat per conservar aquest important patrimoni. Han pogut ser aconseguides gràcies a l’ajuda de Lorenzo Miró, que gestiona el mur de facebook Fotos Antiguas de Mallorca, on hi apareixen diàriament vertaders tresors de la nostra història gràfica.

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba