ComarcaActualidadEntrevistas

Sant Llorenç: Entrevista al nou Batle, Pep Jaume, i al qui ho ha estat durant 26 anys, Mateu Puigròs

Pep Lluís Veny / Gabriel Veny
Hem cregut oportú entrevistar a qui durant 26 anys ininterrompudament ha sigut el batle de Sant Llorenç des Cardassar, Mateu Puigròs, i a qui passarà a dur la batlia llorencina a partir del proper dissabte 20 de novembre, Pep Jaume “Gall”, en un acte que tindrà lloc a les 12 hores a l’Espai 36.
Amb en Mateu, parlam de passat i present, i amb en Pep, de present i futur. I començam amb qui encara porta la vara de comandament, en Mateu Puigròs.

Mateu Puigròs

 • Mateu, fa més de 26 anys que ets el batle de Sant Llorenç des Cardassar. Què representa per a tu deixar de ser-ho, després de tants anys?
 • El que te diré pareixerà una mentida, però no és així. Per jo és com un alliberament de fet, ja que és una responsabilitat molt important, i més després del que ha passat aquests darrers tres anys entre sa Torrentada de l’octubre de 2018 i els darrers amb la Covid-19. És una responsabilitat que t’arriba a pesar a damunt l’esquena, i per jo representa un poc això, una mica d’alliberament de la meva responsabilitat política al municipi de Sant Llorenç des Cardassar.
Mateu Puigròs
 • 26 anys donen per molt. Hi haurà hagut moltes preocupacions, però també satisfaccions, supòs…
 • Clar que sí. Encara que la satisfacció és impossible que sigui absoluta. Com voltros sabeu, mai hem governat amb majoria absoluta, sempre hem hagut de pactar amb diferents partits polítics -amb el PSOE crec que hem pactat des de la primera legislatura-, i el fet de no haver tingut majoria absoluta també ha provocat que la coordinació, la responsabilitat i la il.lusió de cercar un consens hagi estat de vegades difícil, però que crec que més o manco ho hem fet bé en aquest sentit. I quan dic “ho hem fet bé”, em referesc en plural, és a dir, el GISCa i la resta de partits que han governat i governen amb noltros. Tots mos hem de sentir satisfets amb el que hem fet i feim. Hem fet tot el que hem sabut i pogut, que ja és important, i estic molt satisfet de tota la feina feta, que ha estat molta.
 • Parles de que estàs satisfet de la feina feta durant aquests anys i content per la bona entesa que heu tengut de sempre amb el PSOE per governar durant tots aquests anys, però descartes que t’entri un cert sentiment de nostàlgia en deixar la batlia…?
 • Jo crec i esper que no. Jo ho veig com un tòpic, com aquell picapedrer, mestre,… que després de molts anys de fer aquella feina se jubila. Clar que te suposa un canvi de paradigme, però la veritat és que jo ho tenc bastant assumit des de fa estona. A més, tenc moltes coses pendents per fer i les podré començar a fer a partir de dia 21 de novembre. A part de que no ho deix de tot, seguiré de regidor fins a final de legislatura.
 • No te costarà, però, el proper dissabte dia 20, donar-li la vara de comandament a en Pep? Són molts anys duent-la…
 • D’un temps ençà ja mos hem mentalitzat, i encara que físicament no haguem fet l’acte formal, ja fa uns dies que hem entrat a dins aquesta dinàmica, i trobo que així és com s’ha de fer. Les persones no som eternes, les institucions, sí, i el que preval és la institució de l’Ajuntament.
 • Un dels cops més forts que ha rebut el batle Puigròs, l’ajuntament i la ciutadania en general, va ser “sa Torrentada” de l’octubre de 2018…
 • Així és. Però les situacions més difícils, com aquesta, a base d’esforç, d’assessorament i molta feina “de tots”, n’hem anat sortint. El tema de “sa Torrentada” per noltros va ser el cop més fort que pugui tenir un ajuntament, però fou increible veure la gran col.laboració que hi va haver de tota aquella quantitat de gent que va donar doblers per la rehabilitació de tot el mal que havia fet, així com l’ajuda humanitària i presencial de tota aquella gentada que va venir a ajudar en el que fos. Més o manco ho vàrem poder treure bé, i sempre seguirem agraint, en nom del Municipi de Sant Llorenç des Cardassar, l’ajuda rebuda per tanta gent, anònima i no anònima, com el cas del tennista manacorí Rafel Nadal.
 • De tots els projectes que heu duit a terme, relacionats tots ells amb que no es torni a produir una torrentada de tan nefastes conseqüències, un dels que queden pendents tres anys després per part del Consell són els punts negres com puguin ser els ponts i la variant, cosa que té indignada a la gent llorencina…
 • Així és, seguim esperant i fent reunions i més reunions per solventar-ho el més aviat possible. Però noltros no hi podem fer res. També voldria que quedàs clar que l’Ajuntament, durant aquest temps, ha adquirit per valor d’uns 3 milions d’euros, solars edificables i inundables per reconvertir-los en zona verda, per evitar la seva expropiació d’aquí uns anys. En total, hem comprat prop de 30 mil m2 de zona urbana, el que impossibilitarà de cara al futur que es torni a construir en aquests solars, i encara n’estam comprant. Uns en són més reticents a vendre, però la majoria no han posat pegues, perquè tenen clar el perill que suposa.
 • Dies posteriors a la torrentada, s’acostaren fins a Sant Llorenç el president del Govern central, Pedro Sánchez, amb la presidenta del Govern, Francina Armengol, i el Rei Felip VI, entre d’altres. Va haver-hi moltes promeses, però… s’han complit?
 • Sí. Tot això està pagat. Era per obres d’emergència que havien de començar als dos mesos següents de ser declarat com a zona catastròfica. Eren quasi 11 milions d’euros; l’Ajuntament havia de pagar el 50%, el Govern central va pagar l’altre 50%, però finalment, d’aquesta part que havia de pagar l’Ajuntament, el 25% ho va pagar el Consell i l’altre 25% el Govern Balear.
 • Anem ara, Mateu, una bona partida d’anys enrere, quan vares ser per primer cop el batle de Sant Llorenç. Va estranyar molt que un carrioner es convertís en batle de tots els llorencins. Què recordes d’aquells temps?
 • Sí, la veritat és que va ser una novetat grossa. Va ser una autèntica revolució. I ho vàrem passar “pillo”! Ni noltros mateixos mos ho crèiem.
 • Fas comptes presentar-te novament a les properes eleccions municipals?
 • Ho pots posar amb lletres ben grosses: no faig comptes tornar-me a presentar. És hora de que entri gent jove.
 • Mateu, qui el proper dissabte passarà a ser el nou batle de Sant Llorenç des Cardassar, Pep Jaume, t’inspira total confiança?
 • Tenc confiança total en ell, i sempre tendrà tota la meva col.laboració amb el que li faci falta. Ja ho sap, en Pep.
 • Tot lo bo i dolent que té ser el batle d’un poble durant 26 anys, segur que tu ho hauràs viscut. Quines recomanacions li podries donar, o li has donat, a en Pep Jaume?
 • Jo no he de donar consells a ningú. Jo crec que en aquests dos anys, ell ja ha tengut suficient experiència per veure les coses com van. Jo no m’he d’erigir en tutor de ningú. Un consell sí que li podria donar a en Pep, i seria que la política no t’ha de dominar completament, perquè sempre hi ha el risc -i ho dic per experiència pròpia- que això te contamini en excés. I és que, després de la política, gràcies a Déu, hi ha qualque cosa més…
 • Perquè realment “crema” ser batle d’un municipi durant 26 anys, no?
 • És vera que “crema”… i desgasta. Jo puc dir que els primers anys, sí que me vaig voler involucrar massa, i això després no te deixa veure massa la realitat. Els primers anys de batlia m’hi vaig aficar massa; estava com dins una bombolla i no veia la resta de coses importants, com pugui ser la vida personal de cadascú.

Pep Jaume “Gall”

 • Pep, dissabte que ve passaràs a ser el batle de Sant Llorenç des Cardassar. Canviaran de mans les regiduries, o continuarà igual com fins ara?
 • Quedarà més o manco igual. Vam signar un acord fa dos anys i mig, que és el nostre full de ruta, i en principi ha de seguir igual com quan vàrem iniciar la legislatura. Sí que és vera que a en Mateu li haurem de donar qualque cosa (riuen), i ell durà el tema de les subvencions europees i el tema de la depuradora, que ja ho vam iniciar fa uns anys i ell ja ha liderat la transformació i modernització de la depuradora. Hem de pensar que en Mateu ja té dos néts i els ha de poder guardar un poc (riuen).
Pep Jaume «Gall»
 • Quins temes hi ha previst resoldre en aquests 18 mesos en què duràs la batlia?
 • Ara hem encetat una altra ronda de projectes que farà mobilitzar els remanents que tenim en marxa, com puguin ser la remodelació del carrer Mossèn Alcover de Son Carrió i una reforma i ampliació del centre de la Tercera Edat de Sant Llorenç, entre d’altres.
 • Quant a la futura nova plaça Jaume Santandreu, coneguda pels llorencins com “des quesito”, encara no hi ha data d’inici de les obres?
 • Sí, ja hi ha novetats. El proper dia 23 de novembre començaran les obres en aquesta plaça.
 • Si no anam errats, aquesta plaça havia de ser en homenatge als voluntaris que ajudaren al municipi de Sant Llorenç des Cardassar en dies posteriors a la torrentada de l’octubre de 2018, no és així?
 • Així és. La idea és canviar-li el nom, obrint un procés participatiu amb la gent, donant una sèrie de noms i que la ciutadania voti per un o l’altre, com pugui ser “plaça del Voluntariat”, “plaça de la Solidaritat”, etc.
 • Pep, l’acord de governabilitat a l’Ajuntament de Sant Llorenç, no va ser fàcil, i de fet arribà a poques hores de constituir-se. Realment foren tan complicades aquestes negociacions?
 • Sí que ho van ser. El plenari era el dissabte dematí, i signàrem l’acord el divendres a les 7 de l’horabaixa. I el motiu principal de no arribar a un acord fins al darrer moment va ser per la durada de la batlia d’uns i altres.
 • Els darrers mesos, s’ha sentit molt per part de la ciutadania de Sant Llorenç, que el pacte que s’havia signat entre el PSOE i GISCa no s’estava complint per part del Govern de la socialista Francina Armengol, i que podia fer fallida l’acord. Què hi ha de vera en tot això? S’ha reconduït per l’anunci de la futura Residència de la Tercera Edat per part del Govern?
 • I quin pacte hi havia?… si la gent sap tant del pacte, deman jo. Que ningú es quedi amb la idea de que es reparteixen batlies amb condicionants com “si tu fas això, jo faig això altre…”, simplement es lluita entre tots perquè allò sigui possible. I no hem estat mai durant aquests mesos a “sa corda fluixa”. També es deia que en Mateu no compliria amb la seva paraula, i tampoc no és cert.
 • Què trobes del consell den Mateu, quant a que “la política no t’ha de dominar completament”?
 • És així. Però no només per un batle. Qualsevol que està dins la vida pública ha de saber que un dia deixarà d’estar-hi, i ha de poder anar pel carrer i seguir saludant a un i a l’altre, encara que en qualque moment hi hagi hagut confrontació de caire polític.
 • Sant Llorenç té molts problemes de mobilitat, i més amb els diferents canvis que s’han fet i que es faran. La gent llorencina no entén com encara no s’ha reformat el camí des Cós, ens diuen que és una problemàtica que fa anys que els diferents partits duis en els programes, i segueix sense fer-se res…
 • Quan s’ha de fer una modificació urbanística, està clar que no només depèn de l’Ajuntament. També hi participa el Consell de Mallorca, que és qui t’ha de regular si aquest canvi que se vol fer és possible o no. Aquest projecte ha anat al Consell de Mallorca i ha vengut una partida de vegades. Ara ha tornat a venir, i pareix que bastant avançat, si no en aquesta legislatura, sí que a la propera s’hi podrà fer qualque cosa. Entenc a la gent, però també la gent ha de saber el que hi ha darrere per fer això.Per exemple, ara estam fent la reforma i ampliació de la unitat bàsica de salut de Sant Llorenç. Idò aquest és un projecte que, si ho cercam, també té devers 5 anys de recorregut. Tot el que ha de passar per diferents Administracions, du molta d’arenga.
 • Pep, el proper dissabte 20 de novembre passaràs a ser el batle de Sant Llorenç des Cardassar. Hi ha nervis? Il.lusionat amb aquesta gran experiència i responsabilitat?
 • Nerviós no hi estic. No vol dir que en arribar dissabte la cosa no canvii. Il.lusionat? Moltíssim. Crec que qui fa feina pel seu municipi i es presenta a unes eleccions, la finalitat que cerca és ser batle i intentar millorar la vida dels seus ciutadans.
 • I ara, el batle actual t’haurà de cedir el seu despatx…
 • (En Mateu s’avança i ens diu “però si no en tenc, de despatx! El despatx de batlia està ple de papers!”). I continua en Pep…
  Jo ho trobo una errada, tenir despatx. Si el que vols és ser un polític de proximitat, no és qüestió de tancar-se dins un despatx. Hi ha mil llocs per reunir-se. Com diu en Mateu, al despatx de batlia s’hi han anat acumulant papers i carpetes, i sabem que és el despatx de batlia pel lletrero (riuen).
 • Molts de canvis hi haurà, amb el nou batle? O pocs canvis es veuran?
 • Bono, alguns canvis es veuran. La mateixa recepta de l’ensaïmada, feta per ta mare o feta per la teva dona, canvia, no? Tenim un full de ruta pactat, però no serà el mateix. Què canviarà? La manera de fer-ho. No me sent millor que ningú, però tenc clar que ho faré de la millor manera que sé, i que la ciutadania estigui contenta amb el que feim pel seu bé i pel seu poble.
 • Te feim la mateixa pregunta que a en Mateu: entens la indignació de la ciutadania quant a que, tres anys després de la torrentada, encara s’esperi del Consell de Mallorca i de Recursos Hídrics del Govern, una solució als punts negres dels ponts i de la variant?
 • Primer te diré que el Consell de Mallorca té les mans fermades, igual com noltros, i qui té la “pella pel mànec” és Recursos Hídrics. Reunions n’hem mantingudes moltes a Palma per aquest tema, i estaria bé que un dia venguessin a Sant Llorenç i ho explicassin als nostre veïnats. Que diguessin on està el problema, i “se banyassin un poquet”. El que pareix que està un poquet més avançat és el tema de la variant. Fa pocs dies me varen dir que s’estava pendent de la resposta de Madrid, i tot fa pensar que en el 2022 començaran les obres a la variant.
 • Per acabar, Pep, és cert que tens pensat restaurar les “crides”? De ser així, en què consistiria? Perquè seria recuperar una cosa “de poble”. Creim que seria un detall de cap a la gent major, ja que molta d’ella no té ni idea d’Internet ni de xarxes socials…
 • Estam fent un pensament. Estam mirant com fer arribar al màxim de gent possible, tant de Sant Llorenç com de Son Carrió i costa llorencina, els nostres missatges municipals. De quina manera? Encara no ho sabem, però està clar que molta gent, sobretot d’una certa edat, no utilitza internet, i menys les xarxes socials, per tant, ho estam mirant.
 • Res més, idò. Te desitjam molta sort i força en aquest nou camí que agafaràs dissabte, segur que tot el que faràs serà pel bé del Municipi de Sant Llorenç des Cardassar.

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba