ActualidadEntrevistasNoticias

LOS LÍDERES POLÍTICOS MANACORINS OPINAN SOBRE EL ESTADO DE ALARMA, PRESENTE Y FUTURO

LOS LÍDERES POLÍTICOS MANACORINS OPINAN SOBRE EL ESTADO DE ALARMA, PRESENTE Y FUTURO

Antoni Sureda P.

Con la finalidad de conocer y dar a conocer a nuestros conciudadanos y conciudadanas, el parecer de los líderes políticos locales cuyos partidos tienen representación en el Consistorio municipal de Manacor, les hemos remitido tres preguntas relacionadas con el mencionado Real Decreto y las medidas extraordinarias de carácter temporal adoptadas por el Gobierno presidido por Pedro Sánchez, para combatir el progreso de la pandemia provocada por el nuevo coronavirus o COVID-19.

Estas son las tres preguntas formuladas a los actuales portavoces y en su día candidatos a la Alcaldía de Manacor en las pasadas elecciones municipales:

– ¿Cuál es su valoración del Real Decreto 663/2020 de 14 de marzo y de las medidas extraordinarias adoptadas por el Gobierno al declarar el Estado de Alarma?

– ¿Cree que será suficiente la cuarentena de 15 días decretada para parar o revertir el avance de la pandemia?

– ¿Prevé consecuencias tanto a corto como a medio o largo plazo, una vez conseguido atajar el peligro que el virus COVID-19 conlleva?

Miquel Oliver, candidato a la Alcaldía por MÉS/ER y actual Alcalde de Manacor

– Sobre el Estado de Alarma:

– Tot indica que quedarà curt i que arriba tard. No som metge ni biòleg, però si la mesura bona és evitar el contacte, no s’entén que la gent hagi d’anar a fer feina, i segurament s’havia d’haver començat a aplicar bastant abans.

– ¿15 días… cree que serán suficientes?:

– Crec que no. Si una persona infectada i que per aquest fet pot estar contagiant a la gent del seu voltant, no té símptomes de la malaltia fins 10 dies després de contagiar-se. Pareix a ser, que en el millor del casos, a finals de mes s’estarà suavitzant la corba de contagis. Crec que haurem de tenir més paciència.

– Consecuencias:

– A curt termini, en quant a seguretat, la gent és a casa, i això vol dir que hi pot haver un cert increment de robatoris a comerços i també un repunt de la violència domèstica, ja que no estam preparats per estar tant de temps a casa.

A mig termini, principalment conseqüències econòmiques. Serà important la recuperació del consum (comerços, restaurants i com reaccionam per la immediatesa de la temporada turística), i també aquelles que tenen a veure amb l’economia domèstica (els col.lectius vulnerables, són més vulnerables que mai), així com haurem d’estar molt al damunt de les conseqüències psicològiques i socials.

Núria Hinojosa, candidata por el PSIB-PSOE y actual 1ª teniente de Alcalde y delegada de Urbanismo y Obras

– Sobre el Estado de Alarma:

– Creo que queda plenamente justificada la decisión tomada por el Consejo de Ministros: ante una emergencia de salud pública de tal envergadura es necesario tomar medidas extraordinarias aunque supongan grandes esfuerzos y sacrificios para la ciudadanía. Una crisis sanitaria, económica y social como la que está produciendo el COVID-19 debe tener una respuesta contundente por parte del Estado, poniendo a disposición todos los recursos que sean necesarios para priorizar la salud de las personas, pero también para proteger a las familias, a los trabajadores y a las empresas. 

– ¿15 días… cree que serán suficientes?

– El Real Decreto ya prevé que esta quincena pueda ser prorrogada con la autorización del Congreso de los Diputados si fuera necesario. Todo apunta a que se alargará, viendo los casos de China o Italia, que presentan una evolución de los contagios bastante similar a España, y parece que en quince días va a ser muy difícil contener al virus.

– Consecuencias:

– Estamos delante de una situación nunca antes conocida en nuestra historia reciente. El confinamiento, la paralización de la producción y del gasto van a suponer un inevitable hachazo para las cuentas públicas, y el Estado tiene que estar a la altura para aprobar rápidamente medidas que supongan un balón de oxígeno para las personas más vulnerables y también para trabajadores, autónomos y pymes que se han visto obligados a paralizar su actividad. Ante una situación excepcional, el Gobierno debe implementar medidas económicas y sociales extraordinarias, como así ha hecho, para que nadie se quede atrás.

Carles Grimalt, candidato por Unidas Podemos y actual teniente de Alcalde de Servicios Generales

– Sobre el Estado de Alarma:

– Sobre el decret d’alarma, crec que ha arribat tard i sobretot amb poques mesures de contenció. Sense cap dubte que el primer de tot que s’hauria 

d’haver fet és aïllar a la població, aïllar Mallorca, i per això cal tancar aeroports i ports als viatgers. No pot ser, que ja ensumant el desastre que venia, atracassin 3.000 persones d’un creuer provinent d’Itàlia, això sí, evidentment que el transport de mercaderies ha de continuar obert. De les mesures incloses al decret, crec que la part en què els treballadors han d’acudir al seu lloc de feina, no s’ha tingut en compte la manera de desplaçar-se, hem vist estacions de tren i de metro abarrotades igualment, i així, no crec que la quarantena funcioni. També he notat a faltar més mesures per evitar acomiadaments. Un cop més qui sortirà perdent amb la crisi, seran els més febles.

– ¿15 días… cree que serán suficientes?

– No som cap expert en matèria sanitària, però no crec que veient el que ha passat i passa a altres països, quinz

e dies siguin suficients, i molt més ara que coneixem la informació que el virus es pot seguir transmetent malgrat que una persona infectada estigui curada.

– Consecuencias:

– Sé cert que ens costarà reposar-nos econòmicament de la quarantena, però sé ben cert que aquest confinament ens donarà una nova visió i una nova actitud davant la vida, o almenys això espero. Desitjo que totes les persones que per un motiu o un altre perdin el seu lloc de feina, el puguin recuperar com més aviat millor, per això demano a l’estat espanyol un pla de xoc per tal de recuperar llocs de feina i tornar a impulsar l’economia. Pel que fa a la temporada turística, crec que serà difícil i mala de surar.

Catalina Riera, candidata a la Alcaldía por El PI y actual portavoz de su Grupo Municipal

– Sobre el Estado de Alarma:

– Crec que es va decretar massa tard i que s’havien d’haver adoptat mesures més contundents per tal d’evitar contagis: tancar fronteres i tancar ports i aeroports des del principi. Les Illes som una comunitat que era un poc més fàcil de protegir amb aquesta mesura i hem vist, amb impotència, com arribaven creuers d’Itàlia, avions de Madrid, d’Alemanya…

– ¿15 días… cree que serán suficientes?

– No ho puc dir, vull entendre que haurà ajudat a frenar els contagis, però supòs que haurem de tenir un poc més de paciència.

– Consecuencias:

– Per desgràcia, crec que les conseqüències econòmiques seràn dures. És molt important que les administracions estiguin al costat de la ciutadania per tal de poder fer front a aquesta nova situació i que, poc a poc, poguem recuperar la normalitat personal, social i econòmica. Sens dubte, quan tot acabi, haurem après molt.

Maria Antònia Sansó, candidata a la Alcaldía por el Partido Popular y actual portavoz de su Grupo Municipal

– Sobre el Estado de Alarma:

– Personalment pens que va arribar tard i malament. No entrà en vigor fins més d’un dia i mig després del seu anunci, això és un absurd que va fomentar una histèria col.lectiva innecessària. Som enmig de la pitjor crisi, a tots els nivells, dels darrers temps. Molta gent està susceptible i pareix que criticar la forma com s’han fet les coses és anar contra la salut de tots. Res més enfora de la realitat! Que consideri que les coses no es fan bé no eximeix que els governs (estatal, autonòmic, municipal) tinguin el meu suport, perquè aquest serà absolut. Ara més que mai. Pel que respecte a les mesures preses, tanmateix el temps serà qui ens donarà la resposta. El temps i la comparació amb altres països diran si les mesures van ser bones o no. Serà una llàstima perquè tot ja haurà passat. Per mi, haurien de ser més dràstiques ja per controlar el virus. Fan un gran esforç les empreses, els autònoms, els sanitaris que dia a dia estan al cap davant, i també tots aquells que queden a casa confinats. Crec que com més dràstiques i restrictives les mesure

s ja d’entrada, abans en sortiríem. Si comencen a prorrogar només generen incertesa i l’ànim de la gent decau. En quant a les mesures econòmiques, totalment insuficients, a tots els nivells.

– ¿15 días… cree que serán suficientes?

– Ja ho he avançat en l’anterior pregunta. Me fa la impressió que el Govern Sánchez actua depenent del dia, del que veu fer… una mica improvisant. Les dades ja ens situen com el segon país amb més números de coronavirus. Això fa pensar molt, no? Crec que “mal camí, passar-lo aviat”, per tant mesures molt més restrictives per a la societat i molt més àmplies les econòmiques.

– Consecuencias:

– Les conseqüències més visibles seran, evidentment les econòmiques. A les illes vivim del turisme, i aquesta temporada ja l’hem perduda. Primer perquè no podem rebre gent i segon, sabem si després els mercats emissors estaran en condicions d’enviar turistes?  Si bé és cert que el president Sánchez ha anunciat una injecció de liquiditat econòmica important, no crec que sigui suficient per pal.liar el mal a autònoms i empresaris que patiran greument aquesta crisi. Crec que s’haurien d’anunciar més mesures econòmiques i sobretot, l’administració ha de facilitar la tramitació d’aquestes ajudes. Per aquest motiu, i com he dit abans, som de l’opinió d’atacar el problema el més dràsticament possible per tal de paralitzar l’activitat econòmica el mínim imprescindible. A major sacrifici, més rapidesa en sortir de l’embolic, que és el que desitjam tots.

Joan Gomila, candidato a la Alcaldía por AIPC/SyS y actual portavoz de su Grupo Municipal

– Sobre el Estado de Alarma:

– Trob que han arribat amb 10 dies de retràs i que haurien d’haver estat més restrictives les mesures, sobretot en el tema de movilitat de transports. Però estan posant cada dia més mesures i van restringint. També tenc que dir que són decisions molt dures d’agafar, però que haviem d’haver mirat lo que passava a Itàlia i escoltar al seu president que mos va avisar.

– ¿15 días… cree que serán suficientes?

– No, no serà suficient, crec que hi hauran d’afegir 15 dies més.

– Consecuencias:

– A nivell sanitari, tot quedarà controlat a mig plaç, però crec que tendrà conseqüències molt greus per l’economia a totes les escales. Ja firmaria perque a mitjan juny se pogués restablir tota la movilitat de transports a nivell internacional.

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba