Entrevistas

“L’escola de música seguirà oberta durant el juliol i agost”

Sebastiana Galmés, coordinadora de l’Escola de Música de Porto Cristo

“L’escola de música seguirà oberta durant el juliol i agost”

Magdalena Ordinas

L’Escola de Música de Porto Cristo es va posar en marxa l’any 2000. Al principi era una escola subvencionada per l’Ajuntament, però gestionada directament per l’APIMA.

L’any 2012 es va fusionar amb l’escola de Manacor i va passar a ser una Seu. La diferència és que l’escola de Porto Cristo no és reglada i el seu objectiu és el mateix que teníen al principi: donar l’oportunitat a tota la gent del poble d’acostar-se a la música d’una manera ‘no professional’ sense haver-se de desplaçar a un altre lloc.

Encara que no és reglada, tots els alumnes que ho desitgin i els que veuen  que tenen possibilitats, els animen a seguir amb la música d’una manera més professional. En aquests cas, saben que tenen l’opció de seguir o incorporar-se al Conservatori de Manacor.

Des de Manacor Comarcal, contactarem amb la coordinadora de l’Escola de Música de Porto Cristo, Sebastiana Galmés, per a saber que havia passat amb el curs durant el confinament, i les novetats que han preparat per aquest estiu.

– Sebastiana, a l’Escola de Música de Porto Cristo, com ha estat el curs durant el confinament pel Covid-19? 

– Durant els quinze primers dies, ja que no sabíem si això seria permanent, els professors varem treballar enviant feina als alumnes, però quan es va saber que això seria llarg, varem començar, tots els que podien, a fer classes online.

– Quina va ser la major dificultat que us trobàreu per fer classes online?

– La dificultat va ser, que molts d’alumnes no ho podien seguir, ja que no tenien les condicions adequades. No tothom tenia ordinador ni connexió wifi. I amb els més petits va ser impossible fer-ho d’aquesta manera. Es va decidir des de l’ajuntament que es donaria de baixa als més petits (de 3 a 7 anys), ja que el seu aprenentatge ha de ser en directe: es basa en moviment i jocs i era impossible fer-ho a través de l’ordinador.

– Així, heu hagut d’adaptar les classes segons els alumnes…

– Sí, les classes s’han fet de diversa manera i segons podia cadascú. Amb les   classes de Llenguatge Musical s’ha fet feina a través de google classroom. El professor penjava les feines i les explicacions i els alumnes ho retornaven.  També ens hem connectat, dues vegades per setmana, tots els que han pogut i han tingut les eines. Si els pares feien feina o no estaven disponibles, era més complicat.

– A quins alumnes els ha costat més l’adaptació?

– Amb els de 8 i 9 anys ha costat més que s’adaptassin, però el grup dels més grans han respost molt bé, inclús jo diria que han fet més feina que mai. I una cosa molt important, és que han fet molta amistat. Ens connectavem per skype i després de la classe, ells encara seguien parlant de les seves coses. Amb les classes d’instrument, la majoria de professors hem fet classes a través de l’ordinador o telèfon.

– Heu enviat també vídeos als alumnes?

– Sí, un altre sistema ha estat enviar vídeos o àudios als alumnes perquè escoltassin les peces que havien d’interpretar. També els alumnes ens enviaven la seva interpretació i la corregíem.   Aquest mètode l’hem emprat sobre tot amb persones adultes o nins petits. En el meu cas, mai havia gravat tantes peces i fent tants de ‘tutorials’. Ha estat una experiència diferent. Així i tot, hi ha hagut alumnes que no han volgut continuar, ja que els hi feia falta el contacte directe amb el professor. Ha estat tot molt complicat.

– Pel que respecte als alumnes, han col.laborat gravant vídeos?

– Des del primer dia del confinament hem animat a tots els alumnes a gravar vídeos per penjar al nostre facebook, i han respost molt bé. Ha estat una manera de què estudiïn i vegin reflectit el seu esforç. Inclús hi ha hagut una competència entre ells que els ha animat. Pràcticament cada dia hem anat penjant vídeos de tots els instruments, inclús de cant. Aproximadament hem publicat al facebook una seixantena d’interpretacions: tant de nins petits (a partir de 5 anys) com d’adults.

– Ha estat complicat pels professors aquest sistema de treball?

– Pels professors ha estat complicat al principi, ja que molts hem hagut d’adaptar-nos a les noves tecnologies que no teníem acostumades i hem hagut d’estudiar, mirar vídeos de YouTube o consultar amb altres. Hem comprovat que és molt més complicat així que en directe. I no parlem del contacte humà.  El sò d’un ordinador no podrà suplir mai el del directe.

– Heu fet muntatges musicals durant el confinament?

– Sí, hem fet dos muntatges grossos, una amb el grup dels petits i l’altre amb el grup del Llenguatge Musical. Es tracta de dues cantates que teníem previst fer pel fi de curs. “Història d’un pentagrama”, de C. Amat, i “La clàudia sol té un do”, d’Antoni Miralpeix. I per acabar el curs estam fent un muntatge de fotografies. Hem recopilat totes les fotos que hem pogut, sempre respectant la decisió dels que no han volgut participar. Hem pensat que al manco quedarà un record dels alumnes que han continuat fins al final, inclús amb aquestes circumstàncies, el que és d’agrair.

– Ja heu tancat el curs d’enguany?

– El curs sí. Per altre banda, l’escola de música seguirà oberta durant el juliol i agost. Aquesta iniciativa no s’ha posat en marxa degut a la situació que hem viscut, sinó que era una idea que ens rondava feia temps.

– Com és aquesta iniciativa i quins  són els seus objectius?

– Són uns tallers d’estiu que tenen doble objectiu: Per una banda, oferir als alumnes (tant petits com grans) la possibilitat durant aquests dos mesos de provar l’instrument o instruments que els faci més il.lusió, i per altra banda, també, per poder repassar durant l’estiu o reforçar el seu aprenentatge.

– Han tingut bona acollida els tallers?

– La veritat és que sí. Ja hi ha bastanta gent interessada i que telefona demanant informació, el què demostra que la música i el contacte amb els professors els hi ha fet falta durant aquests mesos de confinament. Aquests tallers es faran a la mateixa escola i amb totes les mesures de seguretat. També proporcionarem els instruments gratuïtament perquè puguin assajar a casa, mentre duri el taller. L’Ajuntament ens ha deixat seguir emprant el local durant l’estiu i està organitzat per l’Apima. Esperam que els alumnes puguin començar les classes amb tota normalitat.

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba