NoticiasIslas Baleares

La presidenta Armengol planteja que les Balears siguin prioritàries en el repartiment dels fons europeus*

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha plantejat avui, en el si de la XXIV Conferència de Presidents de les comunitats autònomes, la necessitat de resoldre l’infrafinançament actual de les Illes Balears i de fer front al repte demogràfic que du implícita la sobrepoblació de la nostra comunitat autònoma, que és la que més ha crescut en els darrers anys.

El repte demogràfic

El fet insular de les Balears i la configuració del seu model econòmic, molt enfocat al turisme, implica un repte demogràfic «que ha de ser afrontat», ha indicat Armengol. Per això, tal com ha destacat, les Illes necessiten que l’Estat actuï sobretot en tres aspectes: amb inversions en servis bàsics com la depuració o l’accés a l’habitatge públic; amb un model de finançament que garanteixi que arriben recursos per atendre la demanda de serveis públics, i amb una aposta en inversions en diversificació, a través de fons com els Next Generation europeus.

La presidenta ha il·lustrat amb dades l’augment de població que han experimentat les Balears en els darrers anys: «des de l’inici de segle, la nostra població ha crescut de mitjana un 39 per cent, més del doble que la mitjana estatal i s’ha quasi duplicat a Formentera i Eivissa». Aquest fenomen, juntament amb la dependència d’un model econòmic basat en el turisme, ha dit la presidenta, «repercuteix clarament sobre la nostra societat, multiplicant la pressió damunt els serveis públics, aprofundint la petjada humana sobre un medi ambient fràgil, exprimint recursos naturals tan escassos com l’aigua i, per descomptat, disparant la pressió sobre la ciutadania i la seva qualitat de vida».

Per això, la cap de l’Executiu ha insistit en la necessitat d’una reforma del sistema de finançament autonòmic que tengui en compte aquesta realitat: «és necessari que la comunitat que més aporta el model de finançament sigui tractada de manera justa i no relegada a la vuitena o novena posició a l’hora de rebre», ha dit, tot reclamant un sistema regit pel criteri d’ordinalitat i una dotació adequada a les necessitats reals d’una població que creix.

Repartiment «just» dels fons europeus


D’altra banda, Armengol ha subratllat l’oportunitat que suposa per a les Balears l’arribada de fons europeus per tal d’avançar en la diversificació del nostre model econòmic. La presidenta ha defensat que el repartiment de fons entre les comunitats sigui coherent amb la seva essència. De la mateixa manera que Europa ha destinat un import més elevat a aquells països més afectats per la pandèmia, la presidenta ha defensat que el seu repartiment entre les comunitats autònomes doni prioritat a les més afectades per la crisi econòmica i social que ha provocat la pandèmia i que, igualment, «prioritzi els territoris amb més debilitats estratègiques i més fràgils en el seu context ambiental». En tot això, «les Balears som prioritàries», ha conclòs.

Així mateix, la presidenta ha recordat que durant la darrera crisi econòmica les Balears foren una de les locomotores que varen reactivar l’economia i generar ocupació per a ciutadans de tot l’Estat. Ara, ha indicat, «és l’hora que l’Estat doni suport a la comunitat on més ha caigut el PIB durant l’any passat», amb un 24%, més del doble que la mitjana estatal, precisament per la manca de diversificació del seu model econòmic.

Finalment, ha recordat que és necessari que l’Estat aporti fons als projectes en matèria d’investigació, desenvolupament i innovació i que atenguem a les necessitats de modernització tecnològica de les nostres empreses tradicionals, per assolir una diversificació que és «necessària». En aquest sentit, ha recordat la importància que té per a les Illes que «el Règim Especial desenvolupi d’una vegada la part fiscal compromesa, ja que ha de reduir les barreres logístiques i els sobrecostos de la insularitat».

Certificat Covid


Durant la reunió de presidents autonòmics amb el president del govern español, Pedro Sánchez, també s’ha tractat sobre l’evolució actual de la pandèmia a l’Estat i els instruments de què disposen les comunitats per aplicar mesures per contenir els contagis. En aquest punt, la presidenta ha reclamat que l’Executiu posai al servei de les autonomies el Certificat Covid, per tal que puguin implementar respostes específiques amb les quals fomentar la vacunació i, a la vegada, garantir la seguretat en les activitats socials i econòmiques.

Armengol ha destacat que és «fonamental» per a les Balears poder dipsosar del passaport covid. En el cas de les Illes, no és suficient comptar amb un certificat autonòmic propi, ja que necessitam també garantir la seguretat amb els viatgers internacionals. Per això, ha finalitzat la presidenta «és el moment de fer el pas que estan fent altres països i emprar aquesta eina clau per a la mobilitat europea també per a garantir la reactivació segura i completa de totes les activitats i, també, fomentar la vacunació».

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba