ActualidadCulturaManacor

La Festa de Sant Jaume Manacor 2022, “vista des de dins”

Guillem Morey Rosselló, vicepresident de l’Obreria de Sant Jaume
Quan un poble celebra les festes patronals, tothom gaudeix dels diferents actes i sembla de primer cop d’ull que tota la programació surt de meravella, però ningú no s’imagina la gran feinada que han feta abans els organitzadors. Els obrers de sant Jaume ens hi solem posar en el mes de març, un poc prest, direu, però és del tot necessari. S’han de programar tots els actes, s’ha de contactar amb gent, s’han d’elaborar instàncies, paperassa administrativa i de control, etc. Allò més sorprenent i que crida més l’atenció són les diverses reaccions dels convidats. Alguns reben el convit en cos i ànima. Tal és el cas de la cridanera d’enguany, Magdalena Gelabert, que va estar contentíssima que la convidàssim a fer la Crida i s’hi va entregar de ple.


També els grups de ball de bot solen estar disposats sempre a participar, però no els ho pots dir a darrera hora perquè tenen molts de compromisos. A vegades els hem d’anar davant i darrere.
Alguns grups de manifestacions artístiques, si no vas amb compte, gemeguen un poc perquè els ho hem dit massa tard, però ens fan un lloc…
Altrament, grups lúdics o de manifestacions culturals i populars s’ofereixen ells mateixos perquè els deixem un espai dins les festes. Amb tot hem d’ajustar horaris, procurar que els actes no s’entrevinguin i donar cabuda a tothom.
Jo crec que la cosa que ha arribat a ser més interessant és l’organització de l’Encamisada. Aquí hi som tots: xeremiers, gegants, grallers i castellers, cavallers, mulassers, Banda de Cornetes i Tambors de la Salle, Banda de Música de Manacor, autoritats… A hores d’ara podem dir que formam una gran família. Tothom sap com ha de respondre, tots estam il·lusionats i ens hem arribat a conèixer de bon de veres. A vegades per qualque detall ens empernam una mica, però llavores tot se soluciona i com si res hagués passat. Jo crec que podem dir que a Manacor ens agraden les festes, darrerament molt més que abans, és a dir, ara la gent participa més. Record quan els pares solien dir als fills fent referència a la participació: t’has d’estimar més riure que fer riure. Avui és diferent. Un dia de festa és un dia de festa i la participació ben entesa és un gaudi que tothom sap valorar.
A l’Obreria de Sant Jaume procuram que hi hagi actes per a totes les edats. És un plaer veure els infants que participen a les corregudes del cós i com els pares els animen. El Club Atletisme Manacor sap dur l’organització com ningú i fa molt bon fer feina amb ells. I de la Mulassa què en direm? No hi ha cap al·lot que no estigui ben enlluernat quan la veu ballar. A vegades ens costa haver de fer amples a la gent per deixar espai suficient, però l’encert que té en Sebastià per aconseguir-ho és fora mida.
La gent jove participa més a la milla ciutat de Manacor, a la revetlla, enguany a “Manacor…te banyes?” i al correfoc. Tot és bulla.
En el 2022 hem introduït un sopar de germanor i també hem d’agrair la participació dels “Amics a la Fresca” que organitza l’Associació d’Amics de la Institució Pública Antoni Maria Alcover.
Una altra cosa important ha estat la creació de l’estendard. Quina feinada! Però ha estat un gust contactar amb la gent que s’hi ha implicat. Les danses manacorines, que són set, han volgut apadrinar-lo i per l’obreria ha representat una gran satisfacció.
La Mostra de Vins Casolans podem dir que cada any és un èxit. En Toni Llinàs no plany esforços i el resultat és esplendorós.
Els responsables de la “Tremponada solidària”, cap com ells! Són realment generosos.
El swing i els grups de música que participen en els diversos actes saben donar una qualitat realment admirable.
El concert de campanes representa una bona llepolia per a molts de manacorins. L’organització és minuciosa i en Xavier Gelabert val un món.

La “Mostra d’Indumentària” en el pati de Can Frau ha estat realment meravellosa. Quin grup! Ben documentats i organitzats!
I de la fira, jo diria que és sempre tradicional i alegre. L’organitza directament l’Ajuntament.
Els Cavalls de Sant Jaume són una meravella. Duen una organització molt primmirada. Tenen zel amb la tradició i les formes. Tant els responsables del grup com el síndic jove són de tracte esplèndid.
L’ofici de Sant Jaume té una consideració a part. L’Església manacorina no ha deixat mai de celebrar la festa i s’hi entrega sense reserves. El rector té un tracte exquisit i és ben palès que tota la comunitat parroquial gaudeix d’aquesta celebració.
No podem deixar d’esmentar els col·laboradors que són molt importants i nombrosos. Alguns demanen directament per formar part d’aquest col·lectiu.
Tampoc no me’n sé estar de parlar de la gent que se suma a la festa i “fan festa de carrer” oferint dolços i begudes quan passen les diverses manifestacions.


Ens agradaria que els menestrals mateixos s’oferissin per a la proclamació del Memorial de la vila a l’ofici i ara que tindrem l’estendard que els joves i les al·lotes el volguessin dur qualque tram del recorregut de l’Encamisada. Tots hem de fer poble!
Vull deixar entreveure que els esforços per a una organització com aquesta són realment titànics. He de dir que els mòbils han solucionat molts de problemes, des del principi del mes de març fins al mateix dia de sant Jaume, però la disposició de la gent també es meravellosa.
Només hi ha dues coses que en el fons em semblen negatives. D’una banda, aquells professors i responsables de la cultura i l’educació que durant tot l’any prediquen aspectes culturals i lúdics de la nostra història i tarannà propis i quan hi ha aquestes manifestacions no se’ls veu la cara per res, i de l’altra, aquells polítics de legislatures llunyanes que acabat el seu determini no tornen a comparèixer ni per casualitat a cap acte d’aquells que en el seu moment precisament ells preconitzaven. Quines coses!
Contràriament hi ha gent, bona gent, que té les portes de ca seva de pinte en ample per donar aixopluc si qualcú té alguna necessitat o oferir un tassó d’aigua fresca a un infant que té set.

Facem tots un cor. Les festes són germanor. Són “tot-u”!

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba