ActualidadEntrevistasNoticias

Entrevista a Joan Tardà

Antoni Sureda P.

Joan Tardà i Coma, nascut a Cornellà del Llobregat al 1953, és professor Llicenciat en Filosofia i Lletres i Catedràtic de Llengua i Literatura Catalana. Políticament procedeix de Bandera Roja i del PSUC, partit al que deixà de banda quan aquest acceptà la monarquia al capdavant de l’Estat. Fou el polític que el dia de la Constitució de l’any 2008 recordà el crit de crida a la lluita a Catalunya al temps de la guerra de successió: “Mori el Borbó”. Actualment és portaveu d’Esquerra Republicana al Congrés de Diputats, i per a molts, un dels tres homes forts del seu partit. Tardà és també prou conegut per les seves intervencions en català, que tant molesten als presidents del Congrés, i també per les seves propostes en relació a la Llei de la Memòria Històrica.

– Amb la data de l’1 d’octubre a la vista… com es veuen les coses pel Congrés de Diputats?
– Pel que respecta al referèndum a Catalunya, les coses no han canviat gens. Encara continuen amb el “No ho fareu i no ho fareu”, és l’única resposta que rebem tant des del faristol com en les converses privades. Per una banda ens asseguren una i altra vegada que no farem el referèndum, i després tots callen i baixen el cap davant la pregunta sobre el que faran ells per evitar-ho. Però nosaltres sabem i ells saben que per primera vegada a Catalunya, tenim les eines necessàries per a convocar el referèndum. Tenim majoria parlamentària, un Govern que s’ha compromès a que es faci, i una majoria de gent disposada a anar a votar, independentment de si estan a favor o en contra de l’opció sobiranista.
– Creieu vos que si des de Madrid no haguessin tirat a baix, via Tribunal Constitucional, aquell nou Estatut de Catalunya que aprovàreu, així com també el Concert Econòmic que demanaveu, s’hagués arribat a aquest punt en què ens trobem avui?
– Rotundament no. No crec que de cap manera haguéssim arribat a aquest punt. El nou Estatut hagués molt bé pogut tenir una vigència de 15 o 20 anys i en la nostra marxa a la plena sobirania, tal volta no seríem ni al peu de la muntanya. En tot cas, hagués estat una tasca pels nostres fills. Estic ben convençut de que si som aquí on som, és pels motius de la crisi econòmica i perquè l’Estat Espanyol no ha estat capaç de reconèixer-se com un Estat Plurinacional, Pluricultural i Plurilingüístic. De fet, això ja ho dèiem nosaltres anys enrere. Si donàrem el vot per a la investidura de Rodríguez Zapatero, fou per veure si podíem passar a una Espanya Federal. Cal recordar que a hores de llavors, i com deia Carod Rovira, els independentistes només érem un 14%. La Independència es feia molt llunyana. Ara som un 48%.
– I no creieu que hi hagi el perill que des de Madrid s’intenti una involució de l’actual Estat democràtic?
– Crec que no. Juraria que no, perquè el remei seria pitjor que la malaltia. De fet, es detecta un trànsit dintre el mateix Partit Popular, en que aquell “no ho fareu, no ho fareu” de Mariano Rajoy, passa a un “no tindrà validesa”… De veritat es pot empresonar avui en dia a una persona pel fet de posar urnes? El President Puigdemont ja ha dit que no en farem cas d’una possible inhabilitació. No ens mourem del nostre lloc. A un món desenvolupat com és Europa, hi ha segons quines coses que no es poden fer igual que els anys 30.
– A la manifestació a Barcelona en recolzament a les víctimes del terrorisme, vàrem poder veure i sentir com s’escridassava al Rei i al Govern de Mariano Rajoy, mentre que al fons es veien una gran quantitat d’estelades… És possible que tot plegat aquests fets interfereixin en el procés sobiranista i en la convocatòria del referèndum?
– Crec que la societat catalana ha respost amb molta serenitat davant el dolor. Fins i tot hi ha hagut molts catalans que han reaccionat amb orgull de com s’ha gestionat la crisi. El succeït no interferirà en que el Parlament de Catalunya aprovi aquesta setmana la Llei del referèndum, que permetrà la seva convocatòria per part del President de la Generalitat.


– Què passarà emperò amb aquestes desqualificacions i acusacions mútues de falta de col.laboració i d’intercanvi de dates entre Policia Nacional, Guardia Civil i Mossos d’Esquadra?
– Nosaltres hem intentat en tot moment actuar amb la màxima responsabilitat, malgrat no haver signat el pacte antiterrorista, pel que comporta el fet de criminalitzar les idees i als que lluiten pel seu dret a la Independència, al considerar-los com a defensors del terrorisme. Així i tot, l’altre dia i en nom d’Esquerra Republicana vaig assistir a la reunió del pacte antiterrorista. Hem actuat en tot moment amb responsabilitat i esperit de col.laboració, sense trobar una reciprocitat per l’altra banda. És inacceptable i escandalós que entre altres desgavells, no admetin l’accés dels Mossos d’Esquadra a les dades de l’Europol i l’Interpol.
– Per quin motiu no hi ha un lliure accés a les dades per part dels Mossos, essent tots cossos de seguretat de l’ordre a l’Europa Comunitària?
– Han arribat fins al punt de…

TOTA L’ENTREVISTA A L’EDICIÓ IMPRESA DE «MANACOR COMARCAL».

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba