ActualidadComarcaEntrevistas

Entrevista al Batle de Felanitx Joan Xamena: “La convocatòria de les Assemblees Ciutadanes és una experiència molt enriquidora per als responsables polítics”

Antoni Sureda P.

Des de poc temps després de l’assumpció de responsabilitats per part de l’actual Equip de Govern presidit per Joan Xamena i Galmés al front de l’Ajuntament de Felanitx, un té la sensació de que s’han obert finestres i de que l’aire circula per les dependències de la Sala. Sense entrar a fons en les qüestions pròpies del govern municipal dels nostres veïnats, per allò de no viure el dia a dia la manera de fer de la seva administració local, totes les senyes ens apunten a un nou estil de govern, on les cartes de la partida es juguen destapades. D’entrada un pot assabentar-se de qui és qui, del que tenia i té cadascú i del que cobra mensualment per la seva feina. Malgrat amb tot el relacionat amb l’urbanisme sembla que segueixen enroscats en normatives de principi de la segona meitat del segle passat, amb una impossible adaptació al fotimer de noves lleis i decrets des de llavors sorgits, el pacte tripartit compost per Bloc per Felanitx (MÉS), PSOE i El PI, actualment presidit per Joan Xamena, dóna la sensació d’haver-se convertit en el punt d’inflexió en la manera d’administrar els interessos d’un poble orgullós del seu segell i de la seva idiosincràsia heretada.

– Pel que m’explicàreu quan xerràrem una estona a l’inici de la verema al Fangar, el pacte que signàreu vos donava tres anys de Batlia i un any pel capdavanter d’El PI… Hi va haver cap motiu especial per deixar al PSOE fora d’aquesta distribució?
– No hi hagué cap motiu especial, el pacte es va negociar d’aquesta manera amb mires a la representació i al temps disponible per assumir la responsabilitat de la Batlia. Totes les negociacions tenen els seus emperons, però tampoc va ser massa difícil arribar a un acord entre els tres grups.
– Independentment de les funcions i de la tasca representativa pròpia d’un Batle, hi haurà canvis de Delegacions entre vos i en Jaume Montserrat d’El PI?
– No, cada un de nosaltres seguirà amb la responsabilitat de les Delegacions que tenim en aquests moments. D’altra manera crec que seria una irresponsabilitat per la nostra banda, pel que podria resultat un risc de perjudici pel poble. Particularment seguiré al front de les responsabilitats d’Urbanisme, Redacció del Pla General i Mobilitat.
– Que un partit local federat amb MÉS i el PSOE pactin avui per avui es veu normal… Però de veritat no es complica la cosa quan el tercer del pacte és un partit que tant al Govern Balear com al Consell de Mallorca es troba a l’oposició dels governs presidits pels vostres companys?
– A un poble, la possibilitat d’un pacte de govern s’enfoca de manera diferent que a altres institucions. No pesa tant la qüestió del partit polític en què un milita, com la possibilitat real d’enteniment entre les persones. A Felanitx no hem tingut cap problema de caire ideològic amb els nostres companys de Govern d’El PI.
– Pel que respecta al que heu dit sobre la Redacció del Pla General d’Ordenació Urbana, en conec que segueixen donant voltes i es regeixen per unes Normes Subsidiàries de l’any 1980. Però no és la vostra normativa més antiga encara?
– En realitat la Redacció d’un Pla General es fa urgent perquè la nostra normativa legal és un Pla General de l’any 1969. Cada llicència urbanística ens duu el feiner de revisar la documentació una i altra vegada, per aclarir si el que es pretén o pretenem fer, infringeix cap normativa de rang superior ja sigui estatal o autonòmic. Fa anys estaven a punt d’obtenir l’aprovació definitiva d’unes Normes Subsidiàries, però una sentència que es va emetre en relació a Eivissa, mos va anul.lar la possibilitat d’obtenir el vist i plau de la Comissió d’Urbanisme del Consell de Mallorca.
– Abans de venir a xerrar amb vos, he entrat a la pàgina web de l’Ajuntament. De veritat que m’ha agradat conèixer-la. Crec que podria contenir més informació, però la que hi ha és a l’abast de tothom, senzilla i clara. Ens aclareix qui és qui, el que feia abans, el que fa ara i el que cobra… Respon realment aquesta pàgina a la vostra intencionalitat política?
– És clar que sí. Evidentment sempre hi podria haver…

TOTA L’ENTREVISTA A L’EDICIÓ IMPRESA DE «MANACOR COMARCAL».

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba