ActualidadEntrevistas

Antoni Sansó, Assessor de Vicepresidència del Govern Balear: “No podem créixer en places turístiques il.limitadament, ja que s’ha de garantir la sostenibilitat territorial i mediambiental de les illes”

Magdalena Ordinas

Sens dubte, el vicepresident del Govern i conseller de Turisme, Gabriel Barceló, va escollir com assessor a una de les persones més preparades per a la gestió turística, Antoni Sansó Servera (Sant Llorenç des Cardassar, 1958). Va començar la seva activitat política l’any 1983 com a regidor de Sant Llorenç des Cardassar, un dels municipis més importants de Balears, pel PSM-Entesa Nacionalista, gestionant delegacions com cultura, turisme, comerç i altres. L’any 1985, el GOB li va concedir el Premi Alzina per la seva defensa de sa Punta de n’Amer. Del 1993 a 1995 fou Diputat al Parlament de les Illes, portaveu de Turisme del Grup Parlamentari del PSM-Entesa i membre de la Comissió de Turisme i de la Comissió d’Assumptes Socials. De 1993 a 1995 fou conseller del Consell Insular de Mallorca. Entre altres càrrecs, a més, de 1996 a 1999 fou Diputat al Parlament de les Illes Balears, portaveu de Turisme i membre de la Comissió de Turisme i de la Comissió d’Assumptes Institucionals i Generals, i a més, conseller del Consell Insular de Mallorca de Recursos Humans i Serveis Socials. De 2000 a 2003 fou director gerent per el Foment de la Llengua Catalana. De 2007 a 2011 va ser membre de la Comissió de Govern de la Fundació Pilar i Joan Miró. De 2012 a 2014 ocupà el càrrec de director gerent de l’Associació Hotelera Badia de Cala Millor-Sa Coma, i des de la creació del Consorci de Turisme Son Servera i Sant Llorenç ha format part i és membre del Consell d’Administració. Apart de la vida política, ha fet crítica d’art a diverses publicacions de premsa forana, així com escrits i presentacions a diversos artistes per catàlegs o exposicions. A l’actual legislatura és assessor de Vicepresidència i Conselleria d’Innovació, Recerca i Turisme del Govern Balear. Ens consta que Antoni ha tingut una important participació en la modificació, tan discutida, de la Llei de Turisme, per això hem considerat interessant realitzar-li aquesta entrevista, i veure si ens pot aclarir un poc el que serà, sens dubte, una de les Lleis estrella d’aquesta legislatura.

– El passat 1 d’agost va entrar en vigor la modificació de la Llei 8/2012 de turisme de les Illes Balears. Ens podries explicar les modificacions més importants que heu fet?
– En primer lloc, cal dir que aquesta és una primera modificació que parteix d’un mandat del Parlament quan ens va dir que havíem de regular el lloguer turístic també als habitatges plurifamiliars, aquest punt ja estava inclòs quan tots els partits polítics que donen suport al Govern signaren els Acords pel Canvi. Això és el que hem fet amb aquesta primera modificació, encara que cal dir que hem anat una mica més lluny del que alguns volien i a la vegada hem establert per primera vegada un sostre real de places turístiques a les Illes Balears i hem eliminat totes les excepcions que hi havia des de l’any 1999 a l’intercanvi de places. Hem de recordar que els hotels de cinc estrelles, els hotels de ciutat, els agroturismes, els hotels rurals, els habitatges, etc. estaven excepcionats d’aportar places. En conseqüència, a partir d’ara tota plaça nova que es vulgui obrir n’haurà d’aportar una de baixa, i també ho hauran de fer els habitatges turístics, ja que tots estam d’acord amb que no podem créixer en places turístiques il.limitadament, ja que s’ha de garantir la sostenibilitat territorial i mediambiental de les nostres illes.


– Vol dir això, que ara ja és possible el lloguer turístic a habitatges plurifamiliars?
– No, cal tenir en compte que el que fa la Llei és establir les condicions perquè els habitatges puguin fer lloguer turístic, recordant que aquests darrers anys ha augmentat molt aquest fenomen al marge de la normativa, i la realitat ha passat per damunt de la llei de turisme. Per això, ara posam una primera condició per aquesta regulació, primer els Consells Insulars, amb informe dels Ajuntaments, i l’Ajuntament de Palma hauran de realitzar una zonificació per saber on és possible aquest lloguer. Des del principi hem tingut clar que amb aquesta regulació havíem d’implicar a les administracions que exerceixen les competències en matèria d’ordenació del territori i l’urbanisme, ja que aquesta possibilitat d’ús residencial amb finalitats turístiques, no ha anat acompanyada, com hagués estat desitjable, d’una previsió de regulació per part del planejament urbanístic territorial i municipal, la qual cosa no podíem mantenir.
– Al principi, algunes d’aquestes administracions manifestaren els seus dubtes, ja que pareixia que el que volia el Govern era llevar-se aquest problema per passar-lo a altres. Què n’opines tu?
– Això és no assumir les competències que ens dóna el nostre Estatut, ja que són molt diferents a altres llocs de la Península. Cal recordar que el Govern és qui legisla, però els vertaders Governs de cada illa són i han de ser els Consells. En aquest cas, tots els Consells tenen les competències en Ordenació Territorial i juntament amb els Ajuntaments les competències en urbanisme. Per què convé aclarir això? Avui estam subjectes…

TOTA L’ENTREVISTA A L’EDICIÓ IMPRESA DE «MANACOR COMARCAL».

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba