ActualidadEntrevistas

Antoni Adrover, de Mimosa Garden: “La malaltia dels arbres que tenim avui, vindrà a representar el mateix del que va ser la Fil.loxera a principis del Segle XX”

Antoni Sureda P.

Mimosa Garden, de Porto Cristo, del qui és propietari i gerent Antoni Adrover, fou el primer centre de jardineria i venda d’arbres on s’identificà el mal, que ha esvaït bona part de l’ametllerar mallorquí i altres espècies vegetals: la Xylella Fastigosa. La xylella és una malaltia, com tantes altres, que afecta als arbres, arbusts i plantes de jardineria, però fins ara la més difícil de neutralitzar. Fins a les investigacions que es feren a Mimosa Garden, es parlava d’un fong que des de feia anys anava en progrés fent malbé preferentment els ametllers. Equivocats de diagnòstic, de res varen servir els tractaments. L’experiència viscuda i el seguiment posterior que hi ha fet, han convertit a Antoni Adrover en una de les persones, no investigador, que més saben d’aquest insecte portador de la bactèria que fa tant de mal el nostre entorn rural.

– Magnífiques instal.lacions les del vostre Garden, Sr. Adrover! Però no és la progressió del vostre negoci el motiu de la visita, i sí en canvi una malaltia que com bé sabeu està esvaint a arbres i altres plantes: la Xylella Fastigosa. Recordau com va començar aquest problema?
– És un tema que seguim molt d’aprop i del que procuram estar el dia de tota la informació que es genera al respecte. No de bades fou aquí on per primera vegada s’identificà clarament a Mallorca aquesta malaltia que des de feia anys feia mal els ametllerars, sense que es sabés exactament què era el que passava i quina era realment la malaltia que patien els arbres.
– Com va començar tot i com es creà l’alarma?
– A l’any 2000, a una finca veïnat de “sa fàbrica” de Son Carrió, es va detectar que hi havia uns ametllers que s’estaven morint. Els foravilers, alarmats, es dirigiren a la Conselleria per veure si es podia investigar el que estava passant. La Conselleria va encomanar unes anàlisis, arribant a la conclusió de que es tractava d’uns fongs. Es tractaren els arbres com a ben segur de que estaven afectats per fongs, però evidentment, degut a l’equivocació del diagnòstic, no es va aclarir res. La malaltia va seguir endavant, fins arribar primer a Porto Cristo i després a altres indrets de Mallorca.


– Tinc entès que varen passar anys sense que es fes menció a la Xylella, com a la causant de la mort dels arbres…
– Efectivament, no va ser fins l’any 2013 en què a Itàlia es va detectar un problema semblant que afectava a les oliveres i que fou el de la Xylella Fastigosa. A partir d’aquí, la Comunitat Europea recomana als seus socis que s’investigui si també s’ha estès a altres indrets. Sanitat Vegetal del Govern Balear començà a fer investigacions als diferents Gardens, que som els qui importam la planta, per veure si es trobava Xylella, i així fou. Aquells fongs de 13 anys enrere, en realitat era aquesta malaltia avui ja reconeguda.
– Què és realment i d’on ve la Xylella?
– La Xylella ve d’un insecte xuclador que ha esdevingut vector o portador d’una bactèria després d’alimentar-se d’una planta infectada. En arribar els mesos de març, abril i maig, fa com una escuma a diverses plantes aromàtiques i arbres entre els que hi ha l’olivera, el taronger, la vinya, el llorer, l’ametller, el cirerer, el romaní i altres, deposant-hi una bactèria. La malaltia es detectà per primera vegada a l’any 1892 a les vinyes de Califòrnia i a la planta del cafè. Aquesta bactèria no s’alimenta de la saba neta de l’arbre sinó de la que diem saba bruta, i per aquest motiu es fa molt difícil eliminar-la. De fet, avui per avui…

TOTA L’ENTREVISTA A L’EDICIÓ IMPRESA DE «MANACOR COMARCAL».

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba