ActualidadEntrevistasManacor

Amanda Fernández: “El 2023 començaran les obres de la nova escoleta de s’Illot, i la de Porto Cristo no està clar encara si serà el 2023 o 2024”

«Aquest Govern ha demostrat amb fets la seva aposta per l’educació pública. En aquests darrers anys s’ha construït una nova escola a Son Macià, s’ha fet gran part de l’obra de Sa Torre, s’han ampliat ses Comes, el Simó Ballester i l’IES Porto Cristo… S’ha fet una gran feina». Aquestes són les paraules d’Amanda Fernández, una política manacorina que duu uns anys al Govern. La directora General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa s’acosta a Manacor Comarcal amb l’objectiu d’explicar als nostres lectors tots els avenços de la seva delegació.

 • En primer lloc, Amanda, podries explicar-nos quina és la teva funció al Govern, com a directora General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa?
 • Són moltes les meves funcions en el Govern, així que parlaré de les funcions més importants vinculades al meu càrrec. En primer lloc, visibilitzar, garantir i ampliar la gratuïtat de l’educació de zero a tres anys. En segon lloc, dirigir el Servei d’Atenció a l’Alumnat amb diversitat, així com el suport a qualsevol alumne. També dirigesc l’Institut de Convivència, que entre d’altres coses s’encarrega de supervisar la salut mental dels nostres alumnes. També m’agradaria afegir que tot el relatiu al Servei de Suport per al Professorat també forma part de la meva feina, entre d’altres assumptes, que no són pocs precisament.
 • Quins diries que han estat els grans èxits d’aquesta legislatura en tot allò relacionat amb l’educació per als més petits?
 • Han estat molts, moltíssims diria. Hem donat un gran impuls a l’educació de zero a tres anys, després de la legislatura 2011-2015 en la qual el PP va aturar moltes inversions destinades a reforçar l’educació pública. Així mateix, hem posat en marxa de nou l’Institut de Primera Infància, hem incrementat les ajudes als centres educatius i hem fet gratuïta l’educació per als nins i nines de dos i tres anys. A més, a conseqüència de la pandèmia, hem donat moltes passes en la digitalització de l’educació per a docents i alumnes, de la mateixa manera que hem començat a treballar a la fi en tot el relatiu a la salut mental.
 • Quins diries que són els reptes pendents de l’Educació Infantil a les Balears?
 • Ara que s’ha aprovat la primera Llei Educativa per a Balears, el més important i urgent passa per aprovar el decret d’inclusió vinculat a aquesta llei, perquè l’educació ha de ser inclusiva sí o sí. Una vegada que el decret estigui aprovat, hem de desenvolupar tot el possible aquesta nova llei, que segurament serà tot un avenç per als alumnes de les Illes. Més enllà d’aquesta llei, crec que falta molta feina per fer en la formació del nostre professorat, en la construcció de noves infraestructures educatives i en un millor acompanyament per als nostres alumnes. I tampoc em puc oblidar de l’educació de zero a tres anys, ja que hem de consolidar aquest model d’educació gratuïta i universal per als més petits.
 • Ja que ha nomenat una vegada més l’educació de zero a tres, li voldria demanar sobre la nova proposta del Govern, que ha confirmat que el Llevant de Mallorca es veurà proveït de dues noves escoletes en els propers anys. Una a Porto Cristo, i una altra a s’Illot. A què es deu aquesta inversió del Govern a l’est de Mallorca?
 • Al 2019 es va fer un mapa de totes les illes, i es va veure que en grans ciutats com Palma o Manacor faltaven moltes places d’escoletes. Només tenir aquesta informació, el Govern es va posar en contacte amb l’Ajuntament de Manacor, que ens va comunicar els llocs del municipi que més necessitaven aquestes escoletes. Com que Manacor estava mínimament proveïda d’aquest tipus de centres educatius, l’ajuntament ens va comunicar la seva decisió d’invertir a Porto Cristo i s’Illot.
 • Quines mesures i serveis tendran aquestes escoletes?
 • En el cas de l’escoleta de Porto Cristo, xerram d’una escoleta de 6 aules per a 74 alumnes. En el cas de l’escoleta de s’Illot, seran 2 aules per a 36 alumnes. Pel que fa als serveis que oferirà, parlam dels serveis mínims que qualsevol escoleta de les illes ofereix, és a dir, ajudes de menjador, servei d’atenció a l’alumnat, una aula multifuncional…
 • Aproximadament, quan començaran i acabaran aquestes obres?
 • En principi, estava previst que aquestes obres finalitzessin al setembre de 2024, però amb la guerra d’Ucraïna i la inflació, hem prorrogat aquestes obres fins a 2025. Pel que fa a l’inici de les obres, les de s’Illot començaran abans, el proper 2023. En canvi, a Porto Cristo no està del tot clar si començaran també en el 2023, o directament al 2024. Hem de tenir en compte que xerram d’obres de creació, no de reconversió, i això duu més temps.
 • Ara que ha xerrat de les escoletes de reconversió, també et volia demanar sobre l’Escoleta Sinapsis, de Manacor, una escoleta privada que el Govern ha reconvertit en una escoleta de la xarxa complementària. Aquesta reconversió és un cas aïllat, o el Govern vol que determinades escoletes privades formin part de la xarxa complementària del Govern?
 • M’agrada que em faci aquesta pregunta, ja que efectivament, es tracta d’una proposta del Govern que va en consonància amb la nova llei educativa estatal, la LOMLOE. Per tant, no es tracta d’un cas aïllat. Aquesta llei diu que tots aquells centres educatius destinats als més petits, si estan ben reglamentats, es reconvertiran en escoletes, i per tant, en places públiques. El que ha fet el Govern amb l’escoleta Sinapsis, així com amb altres escoletes de l’arxipèlag ara i en el futur, és obeir una llei que cerca el reforçament de l’educació pública.
 • Per acabar, el Govern també ha previst ajudes per als nins de les escoletes. Ens podria especificar una mica per on aniran aquestes ajudes, i quan començaran a notar-se a les nostres escoles?
 • Aquestes ajudes aniran vinculades a aspectes tan diversos com l’atenció a l’alumnat o les ajudes al menjador. Unes ajudes, per cert, que estaven a zero al 2015, i que han anat creixent progressivament en tots aquests anys. Pel que fa al temps d’aquestes ajudes, això dependrà del tipus d’ajudes. Algunes arribaran a l’inici de curs, i altres unes setmanes o uns mesos més tard. De totes maneres, el més important és que aquestes ajudes arribaran, i seran tot un avenç per a l’educació de les illes.

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba