La veu del poble

Opinió Jaume Rigo: Veritats, mentides o mitges veritats?

Jaume Rigo Matheu


Sense caure en teories conspiranòiques, des de fa uns anys la majoria dels ciutadans tenim la sensació que les notícies no es corresponen amb la nostra percepció de la realitat. Seguint uns mateixos patrons, els mitjans audiovisuals i la premsa escrita trien una notícia i li donen tantes voltes durant tants dies, que ja es té per una veritat absoluta, sense possible discussió, a risc de semblar un “negacionista” si goses fer-ho. Això és part del que s’ha començat a conèixer com la “postveritat”: amb l’objectiu d’influir en l’opinió pública, utilitzar tots els mitjans de comunicació disponibles per difondre un missatge que apel.li a les emocions i les creences, essent el missatge fals en sí mateix. Són el que per desgràcia de tots nosaltres en Trump va popularitzar com fake-news.


Posem un exemple. Des de fa setmanes escoltam per la televisió els greus riscos de trombosi que pateixen les persones que han estat vacunades amb Astra-Zeneca. La majoria ho dóna per totalment demostrat i s’ha creat una psicosi que ha fet que a la Comunitat de Madrid al voltant del 40% de les persones citades per rebre aquesta vacuna no s’hagin presentat. Clar que també hi haurà, entre aquestes, persones que no hi hauran acudit per altres motius. Però si anam a la comparativa de xifres que ha publicat a través de les xarxes el doctor en Farmacologia Gorka Orive, de la Universitat del País Basc, la probabilitat de patir una trombosi entre els malalts de COVID19 és del 16,5%, entre fumadors és del 0,18%, entre dones que prenen anticonceptius hormonals és del 0,01% i entre persones vacunades amb Astra-Zeneca és del 0,0004%. On és per tant la veritat de la notícia? Per poca efectivitat que tengui la vacuna, no val la pena rebaixar el risc de trombosi del 16,5% al 0,0004%?


Si es llegeix el prospecte de qualsevol producte farmacèutic (un text imprès en paper tan prim que sembla paper de fumar, i de les dimensions aproximades d’un llençol, que poques persones s’han entretengut mai a llegir però que fa nosa dins la capsa per tornar a ficar les pastilles o el tub de pomada) hi ha per desmaiar-se i creure que val més tenir mal de cap o un poc de lumbàlgia abans que prendre’s el medicament. Però tots assumim els riscos perquè ja hi estam acostumats, no coneixem a ningú que hagi tengut una úlcera d’estòmac perquè s’hagi pres una aspirina, i per tant ens prenem el medicament sense gens de por, i a més automedicant-nos.
I aquí ja ens podem començar a demanar quins són els interessos que mouen aquestes notícies, qui les crea i què pretenen aquells que les magnifiquen. Em sap greu dir que segurament això mai s’arribarà a saber. Però que es fan amb la intenció de convertir-se en “postveritat”, està clar. Ja ho diu la dita popular des de fa molts d’anys, és pitjor una mitja veritat que una mentida. Com en tot, també hi ha oportunistes que es pujaran al carro per oferir als seus lectors, oients o televidents la ració diària de morbo. Voldria saber per quin motiu a una quantitat estadísticament tan gran de persones els dóna plaer consumir i difondre aquest tipus de notícies, potser en una societat on s’han perdut les xafarderies entre veïnats que avui ja no tenen contacte, antropològicament hem substituït això per aquestes altres xafarderies.


De mitges veritats o directament mentides n’hi ha per tots els gustos i en contra de tots els colors polítics. Alguns exemples recents: Que l’exvicepresident del govern Iglesias cobrarà 120.000€ a l’any durant tota la vida per haver estat vicepresident (sinó que realment seran 5.316€ al mes durant menys de 15 mesos). Que els treballadors en ERTO que hagin cobrat 990€ al mes ara n’hauran de pagar d’IRPF 260€ mensuals durant 6 mesos (sinó que depèn de cada cas, i a més aquests 990€ mensuals no havien tengut retencions IRPF). Que Madrid té el percentatge més alt de morts per coronavirus de tot Espanya (pels pèls en aquest cas, però no, és Navarra amb 397 per 100.000 habitants, i després de les dues ciutats autònomes de Melilla (510) i Ceuta (466), Madrid en té 326). Que es posarien multes a tots els que no duguin la mascareta dins el cotxe (però realment serà si els que van dins el mateix cotxe no són convivents)… Heu estat víctimes d’algun d’aquests enganys? Potser fins i tot l’heu reenviat per whatsapp. Si és així com vos sentiu ara?

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba