ActualidadCultura

La Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Sebastià de les Illes Balears inaugurà el curs acadèmic 2019/2020

Magdalena Ordinas

 

El passat 30 d’octubre,  es va celebrar a la sala d’actes de la Conselleria de Salut  l’acte d’obertura del curs acadèmic 2019/2020 de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Sebastià de les Illes Balears, l’il·lustríssim Senyor Rafel Perelló Paredel vicepresident de l’entitat es va encarregar de la lectura de la memòria.   Pronuncià  la lliçó inaugural « Els museus de les Illes Balears. Present i perpestives de futur» l’Il.lma. Sra. Cristina Ros Salvà. El concert d’obertura va anar a càrrec del Mallorca Gay  Men’s  Chorus, acompanyats al piano per Noel Quintanda i dirigits per Joan Laínez.

La salutació i benvinguda  a l’acta va anar a càrrec de l’Excel·lentíssim Senyor Josep Prohens Julià, president de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Sebastià de les Illes Balears, salutació que oferim a continuació als lectors de Manacor Comarcal. 

Salutació

Excel·lentíssims presidents de les Reial Acadèmia de Medicina, de Jurisprudència, de l’Acadèmia Mallorquina d’Estudis Genealògics, Heràldics i Històrics, representants de l’Associació Cultural s’Agrícola de Manacor, il·lustríssims acadèmics, digníssimes autoritats, senyores i senyors.

Siau benvinguts a la sessió inaugural del curs acadèmic 2019-2020.

Des de la seva creació, l’Acadèmia ha treballat per a la defensa i la difusió de l’art i de la cultura de les Illes i, en aquest sentit, ha gestionat nombroses iniciatives encaminades a difondre els coneixements i les habilitats artístiques com: conferències, taules rodones i concerts.

Fa uns anys, que l’Acadèmia fa un acte de reconeixement, mitjançant la Medalla d’Honor, a personalitats i trajectòries singulars. Amb aquesta distinció, volem reconèixer l’excepcionalitat d’uns valors artístics com la qualitat, la veritat i la transcendència de la feina ben feta.

Vull recordar que el passat dia 25 de setembre, al Consell de Mallorca, es va dur a terme l’acte de presentació del retrat de Caty Juan,  filla predilecta de Mallorca, a títol pòstum. Com tots sabeu, Caty Juan de Corral era acadèmica d’aquesta Institució.

L’Acadèmia no vol ser un ens solitari, per això continuam col·laborant amb la Universitat de les Illes Balears, el Conservatori Superior de Música de les Illes Balears, el Conservatori Professional de Música de Felanitx, l’Associació Cultural s’Agrícola de Manacor i amb la Fundació Barceló. Un representant de l’Acadèmia forma part del Consell Municipal de Cultura de l’Ajuntament de Palma, de la Comissió del Patrimoni de la Catedral de Mallorca i del Consell de Cultura del Govern de les Illes Balears.

Us puc comunicar que, a partir d’enguay, l’Acadèmia disposa d’una web pròpia per fer difusió de les seves activitats.

En relació a les activitats previstes per a aquest curs, puc avançar que dia 20 de novembre, a les 19.30 h, es presentarà el  CD “Ficció” de Josep Prohens amb la interpretació d’Andreu Riera. Intervendran a l’acte el compositor Antoni Parera Fons, el director d’orquestra Pablo Mielgo, la musicòloga i productora Eugènia Gallego i el pintor, Ñaco Fabré.

Dia 21 de novembre a les 20.00 h es farà, com cada any, el concert de Santa Cecília amb la participació de la coral Studium Aureum, dirigida per Carles Ponseti.

Dia 18 de desembre, a les 19.30 h, Jonathan Holloway, director de Festivals Internacionals, impartirà la conferència “Com podem utilitzar les arts per canviar el nostre món”.

Dia 22 de gener de 2020 es lliurarà la Medalla d’Honor.

Dia 26 de febrer el cor Ars Antiqua, dirigit per Eulàlia Salbanyà, ens oferirà un concert.

El 25 de març, la catedràtica emèrita de la UIB i doctora en Història de l’Art, Catalina Cantarellas, impartirà una conferència.

Per a dia 29 d’abril, és programada la investidura d’un nou acadèmic de la Secció d’Arts Plàstiques i Visuals.

El 27 de maig, el grup de teatre de l’Escola Pinyol Vermell de l’Associació ASPACE, vendrà a l’Acadèmia a representar una obra.

El dia 25 de juny es farà la cloenda del curs amb un concert de música contemporània amb estrenes de compositors de les Illes Balears.

Després de la lectura de la memòria del curs passat, que efectuarà el vicepresident, escoltarem la lliçó magistral que impartirà l’acadèmica Cristina Ros Salvà titulada “Els museus de les Illes Balears. Present i perspectives de futur”

 A la segona part de l’acte d’avui, escoltarem el Mallorca Gay Men’s Chorus, una formació coral que, en els 6 anys d’existència, ja ha fet més de 100 concerts. Aquest cor aconsegueix sorprendre el públic que assisteix a les seves actuacions per l’originalitat i per la posada en escena del repertori.

Sota la direcció de Joan Laínez, el cor ha actuat a gairebé tots els teatres i auditoris de Mallorca. També ha oferit concerts a Barcelona, Londres, Munic, Menorca i el País Valencià. Ha  participat en programes de televisió com Alaska y Coronas de la mà de la Terremoto, al show talent Got Talent i ha actuat amb les bandes municipals de: Palma, Manacor, Sant Llorenç, Campos i Marratxí.

Amb els seus concerts volen donar una visualització positiva del col·lectiu LGTBI. Aquest cor es caracteritza per la seva col·laboració en infinitats de concerts benèfics (Concert per la Serra, APROP, ALAS, Fons Mallorquí de Solidaritat, Sant Joan de Déu…)

L’Acadèmia dona les gràcies a Joan Laínez per acceptar la invitació i fer de l’acte d’avui un “divertimento” entre els museus de les Illes Balears, na Cristina Ros i el repertori del Mallorca Gay Men’s Chorus.

També vull donar les gràcies a la Conselleria de Presidència i a la Conselleria de Salut i Consum del Govern de les Illes Balears, a totes les entitats i a les persones que col·laboren amb la nostra Institució i que fan possible que, any rere any, puguem dur a terme els nostres objectius.

Moltes gràcies

Josep Prohens Julià

Palma, 30 d’octubre de 2019

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba