ActualidadCulturaNoticias

Fantàstic concert de la Banda de Música de Manacor, dirigida pel gran compositor Óscar Navarro

Magdalena Ordinas

Fantàstic concert de la Banda de Música de Manacor, que va posar en peu durant més de deu minuts al nombrós públic assistent que no es va voler perdre un dels concerts més esperats de la temporada.
El concert Monogràfic comptà amb obres del compositor internacional Óscar Navarro i fou dirigit pel propi autor, qui té nombrosos premis nacionals i internacionals de composició, i la seva música és interpretada i estrenada a l’actualitat en sales de concerts arreu de tot el món per grans formacions orquestrals. La darrera d’elles, el passat mes d’octubre a l’Escala de Milà, on entre el públic assistent al concert hi havia el gran Ennio Morricone (compositor de “La misión”, “Cinema paradiso”, “El bueno, el feo y el malo”, etc.) escoltant la seva música, i que és convidat assíduament per fer xerrades i classes sobre la seva música a diversos festivals i universitats arreu del món.


Fa just un any, el director de la Banda de Música de Manacor, Eduardo Bernabéu, va contactar amb el compositor perquè vingués a Manacor a dirigir a la banda i fer un concert monogràfic sobre la seva obra. Era un atreviment per part del director de la banda manacorina i un repte molt gran per als seus components. Les obres programades varen esser triades conjuntament pel compositor i director, i eren d’extrema dificultat per una banda amateur. Però Eduardo estava convençut que aquesta experiència era molt important per a la banda, i es va mostrar segur de que aquesta ho sabria transmetre al públic el dia del concert.
Efectivament, encertà de ple; va ser un concert fantàstic, els músics disposaren de dos assajos amb el músic, compositor i director Óscar Navarro per acabar d’enllestir el treball que havia fet durant més de tres mesos amb la banda el director Eduardo Bernabéu, i en tot moment el músics transmeteren al públic l’emoció per les peces que anaven tocant.
La primera obra que encetà el concert va ser el pasdoble Font Negra, i el compositor va explicar que era el sobrenom de Luís Tomás, la persona a qui anava dedicat, i que es va estrenar a Villena l’any 2015, un pasdoble, va dir, que funcionava molt bé per obrir concerts i per tocar al carrer, i que el pasdoble eren les seves arrels i el gènere amb el qual va començar com a compositor.


Seguidament tocaren l’obra per a solista titulada “Primer Concert per a clarinet i banda”. Aquest concert va ser escrit l’any 2007, i explicà Óscar que era molt especial per ell, ja que va començar a compondre-la com a hobby, de molt jovenet, i el seu somni era que la composició es pogués convertir en la seva professió, com és a l’actualitat. Al principi va dir que el camí és molt dur, ningú no et coneix ni confia en tu. Així que el gran repte era aconseguir que algú li demanés un tema, “i pagarà per ell”. L’oportunitat li va sorgir quan formava part de la jove Orquestra Nacional d’Espanya, on un professor que treballava amb ell a la secció de clarinets, després d’escoltar composicions seves, li va fer una oferta per escriure una obra per a clarinet i orquestra destinada a estrenar-se a Bèlgica, amb una banda formada per una selecció de les bandes dels exèrcits de terra, mar, i aire.
El clarinet solista d’aquesta gran obra a Manacor va ser el director de la Banda de Manacor, i clarinet solista de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears, Eduardo Bernabéu Valls, i la seva gran interpretació va ser molt aplaudida pel públic assistent que omplia la sala. El compositor el felicità efusivament per l’execució de l’obra i va dir que tot i conèixer-lo personalment només feia dos dies, havia comprovat que era un gran director i excel.lent professional, i que era una sort per a la banda tenir-lo com a director.
La següent obra, El Arca de Noé, és una obra que descriu amb música aquest passatge tan conegut de la Bíblia. El compositor va anar explicant una miqueta la història que comença amb Noè fent una passejada per la muralla. La música comença molt suau al principi amb el corn anglès, per passar de sobte a la secció dels greus, les tubes, els contrabaixos, per escoltar després totes les seccions de la banda fent d’animals, amb les trompes escoltàrem sobretot el so dels elefants.
El pasdoble Antonio Esteban López y Maria Gil Herrero, va ser la següent obra que tocaren, un pasdoble encarregat per un empresari gran aficionat a la música i que el volia dedicar a la seva dona malalta d’Alzheimer.
Downey Overture, una obra dedicada a la Downey Symphony Orchestra, on el compositor fa una unió de la seva terra i Califòrnia. Aquesta obra va donar a conèixer la ciutat de Downey arreu del món i en l’actualitat és una de les obres més interpretades per les orquestres dels Estats Units.
The fly (la mosca), aquesta va ser la part divertida del concert; els músics simulaven el so d’una mosca volant sobre la banda, i amb…

TOTA LA INFORMACIÓ I MÉS FOTOS, A L’EDICIÓ IMPRESA DE «MANACOR COMARCAL».

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba