ActualidadEntrevistas
Carme Gomila: “El 12 de desembre constituirem el Consell Municipal d’Igualtat”
Fa cinc mesos des que vàrem entrevistar na Carme Gomila, i aquests mesos ha passat de tot a Manacor, a Balears i en el conjunt del país. La delegada d’Educació, Serveis Socials i Igualtat, Carme Gomila, rep una vegada més a Manacor Comarcal.
- Abans de xerrar dels assumptes que ens toquen més de prop, m’agradaria saber la teva opinió sobre el nou Govern estatal, després de la recent investidura de Pedro Sánchez.
- Encara que la capital del meu país no és Madrid, i encara que a mi no m’agrada que la meva nació estigui supeditada al Govern espanyol, estic molt satisfeta de que hi hagi un nou Govern d’esquerres. Crec que aquesta legislatura suposa una oportunitat ideal per apostar per la plurinacionalitat i, sobretot, per avançar en drets socials. En definitiva, crec que aquest Govern és la resposta a totes aquestes manifestacions d’ultradreta que hem vist a Madrid aquests dies.
- I pel que fa al Govern autonòmic, què en trobes ara que ja du mig any governant?
- És un Executiu que té una mancança de projecte alarmant. Pareix que no han entès que ells estan en el Govern, no a l’oposició, i es comporten amb una falta de respecte i de llealtat a les institucions que costa creure-ho. L’aliança amb Vox, que per cert era evitable si el PP hagués acceptat el suport de l’oposició, ha degradat el nivell del PP. Amb aquesta falta de projecte, pens que el Govern intentarà tocar a la porta dels seus ajuntaments per intentar treure endavant grans inversions que ja estiguin encaminades, per així fer veure que fan coses pel seu poble. Mentrestant, el poc que fan és el de sempre, suprimir impostos als rics i tornar crear un problema on no hi era, com és el tema de la llengua a les escoles. Una altra vegada, el PP esta llevant drets als nins i nines de Balears, i per molt que ells ho neguin, això és segregació.
- Centrant-nos en l’actualitat local, en primer lloc t’he de demanar per aquestes activitats que ha organitzat la teva delegació per reivindicar la igualtat i lluitar contra la violència masclist, que començaren el 21 de novembre i s’han allargat fins dia 30.
- Crec que ens ha quedat un programa molt variat i molt atractiu, i això es deu en gran part a que una vegada més, hem comptat amb el suport i l’ajuda d’entitats femenistes a l’hora de fer aquest programa d’activitats.
- En l’anterior entrevista, vares assegurar que la coordinació de Serveis Socials era molt important, ja que és un departament molt gran que necessita estar ben distribuït. Ja s’han fet passes per seguir donant un bon servei als manacorins?
- A poc a poc anam fent passes. De fet, crec que aquest mandat serà de transició per anar construint un departament més gran i amb més recursos. Manacor ja ronda els 50.000 habitants, i un departament tan important com Serveis Socials s’ha de saber adaptar a la realitat vinent. Per això, aquesta legislatura anirem comprovant fins a quin punt podem créixer en personal, i al mateix temps, com reorganitzar-nos per ser el més eficients possible. Amb el pas del temps sorgeixen nous tipus de pobresa, i casos més complexos de cobrir, per això és tan important que aquest departament s’adapti a aquest nou escenari.
- Pel que fa a temes educatius, com han anat les primeres reunions amb aquest sector de Manacor?
- Molt bé, la veritat és que no em puc queixar de la col·laboració de tot el sector. De totes maneres, encara que ha estat un bon inici de curs, aquests primers mesos hem detectat certes mancances en el manteniment dels edificis municipals. Els darrers anys ens hem fixat massa en l’aspecte extern dels centres educatius, i molt poc en el seu aspecte intern. Aquest és un problema que intentarem revertir en aquest mandat. De fet, juntament amb la delegada d’Espai Públic he visitat tots els centres, per establir un ordre de prioritats i dotar a la Brigada Municipal de més mitjans per dur endavant aquestes feines de manteniment. D’altra banda, també he tengut un parell de reunions amb el Consell d’Educació, per especificar quines són les inversions necessàries pel municipi de Manacor.
- Just ara t’anava a demanar en quin punt estan actualment les futures escoletes de Porto Cristo i S’Illot…
- Ara esteim en procés de licitar les obres de l’escoleta de S’Illot. Així mateix, a començament del 2024 crec que també es podrà licitar la futura escoleta de Porto Cristo. Per tant, abans que finalitzi aquest mandat tendrem les dues escoletes a punt. També vull destacar, ara que presenciam una vaga de les professionals del sector 0-3, que esteim pendents de fer un nou contracte, ja que l’actual acaba l’estiu de 2024. Noltros som conscients que les protestes del sector són justes, i que és un col·lectiu infradotat i infravalorat, per tant, farem tot el possible per millorar les seves condicions de treball. El Govern estatal i l’autonòmic també han de moure fitxa, o no, ja veurem, però noltros tenim molt clar que els professionals del sector 0-3 han de tenir més mitjans.
- De la mateixa manera que l’àrea d’Educació, Gent Gran és un altre espai que mai havies tocat. Com han estat aquests primers mesos gestionant aquesta àrea?
- Han estat uns mesos molt interessants, de conéixer la realitat d’aquesta part de la població, i on ja ha sorgit una idea molt interessant que encara no sé quan i com es podrà materialitzar, però que ben segur serà molt bona pel municipi de Manacor. Estic xerrant de fer un projecte a un nucli concret del municipi, a mode de prova, per combatir la solitud dels més majors. És evident que no totes les persones majors tenen la mateixa autonomia, els mateixos recursos i les mateixes ganes de sortir de ca seva, per això és tan important dur endavant aquest projecte, que ens pot donar un camp enorme de treball.
- Hem xerrat d’Igualtat, Serveis Socials, Educació, Gent Gran, i encara no hem tocat altres àrees que també gestiones, com Joventut o els centres de dia. Vols remarcar qualsevol cosa d’allò que no hem xerrat?
- En primer lloc, m’agradaria destacar que el proper 12 de desembre constituirem el Consell Municipal d’Igualtat, serà un òrgan que comptarà amb la participació de les associacions feministes, i amb presència també dels partits de l’oposició. En segon lloc, dir que aviat treurem un nou contracte pel Conservatori de música i dansa, a més d’un altre contracte de menjar a domicili. Així mateix, esteim en vies d’aconseguir un dinamitzador juvenil per a l’àrea de Joventut. I el més important de tot, també volia destacar el casal de joves. Xerram d’una demanda històrica dels joves manacorins des de fa més de vint anys, i hem d’actuar ja. Per tant, en aquesta legislatura tenim clar que habilitarem un espai de transició per als més joves, que servirà de pont per al casal definitiu, aquell on ja poguem tenir tot el personal i els recursos que necessitam. Per sort, l’any 2024 ja tendrem el Consell de Joves, que ens ajudarà molt a l’hora de donar forma a aquest projecte.
- Abans d’acabar, quin balanç fas d’aquests sis mesos de legislatura municipal?
- Faig un molt bon balanç. Encara que governam en minoria, i que resulta més difícil treure endavant les iniciatives, crec que hi ha molt bon equip on tots ens ajudam i anam molt coordinats, el que facilita molt la feina. És cert que hi ha setmanes esgotadores, però els resultats són tan bons que n’estic molt satisfeta.