Opinió

OPINIÓ MARC JUANEDA: Ja tenim grua

“Capritxós, exagerat, esperpèntic, visionari…”.
Molts de mots com aquests, i encara més durs, vaig haver de suportar -tant per la premsa com de viva veu per gent del carrer-, inclòs en algunes ocasions pels meus propis companys de consistori, i no parlem ja de l’oposició, vaja…
Sí, estic parlant de fa trenta-quatre anys, del 1987, quan aleshores Manacor era una de les ciutats amb la ràtio més alta de tota Europa quant a nombre de vehicles per càpita i al carrer. L’anarquia era absoluta quant a circulació, respecte a les normes i convivència entre vianant i vehicle.
La força pública, les ordenances i les voluntats eren mínimes. El poble sofria diàriament els embossos i col.lapses degut als mals aparcaments (damunt les voravies, cap de cantons, en doble fila i un llarg etcètera d’infraccions que no eren denunciades, i si ho eren, no se cobraven).
El centre de la ciutat era un autèntic caos, i Sa Bassa l’epicentre d’aquest embolic, sent com terreny vetat per a gaudir-lo uns quants “respectables” que pareixia tenien cera del corpus, ja que la llei no anava amb ells. Ells feien i desfeien… fins i tot amb els que governaven l’ajuntament. També foren els primers que tocaren les conseqüències d’aparcar malament.
Però les coses canviaren. Entra a governar un grup de gent de diferents ideologies però amb ganes de transformar per a bé la situació en què es trobava Manacor. Era gent de distints partits politics, ambiciosos de posar en pràctica idees innovadores per la millora de la convivència i de la pròpia ciutat (asfalt, places, jardins, façanes, cobrament d’impostos, etc.).
Des de la delegació de Policia es començà per augmentar el nombre d’efectius de policies locals, creació de noves ordenances d’aparcament i de guals permanents, posar ordre al trànsit rodat, semaforitzar el Centre i Avda. des Torrent, reorganitzar la circulació… i executar les denúncies per infracció circulatòria.
Es crearen unes noves dependències policials on es contemplava un ben condicionat i espaiós quarter, amb humanitzat dipòsit de detinguts, ja que el que s’utilitzava era indigne de ser usat per a persones.
I per donar forma a les idees que la delegació de policia volia posar en pràctica es varen prendre tres mesures: racionalitzar l’aparcament a tot el centre (parquímetres), recondicionar l’espai viari (centre 90), i prendre mesures correctores (ordenances més severes i posada en servei d’una grua municipal).
La mesura no va caure gens bé a quasi ningú. Les amenaces -tant a través de premsa com a viva veu- es reproduïen setmana rere setmana… però la grua començà a fer feina i a posar ordre.
Ara, vist en perspectiva com s’han produït els fets al pas dels anys, me deman per què els següents consistoris tornaren a suprimir aquesta ferramenta tan primordial per traspassar-la a mans privades. Existia cap interès soterrat?
Llegit l’anunci que fa l’ajuntament a les pàgines de Diario de Mallorca -del qual me n’alegro-, en data de 4 de gener, de l’adquisició i posada en activitat d’una grua municipal, me torn a demanar -fent cas seriós de la despesa que suposa anualment, 40.000 €-, per què hem consentit perdre aquesta quantitat al llarg de 34 anys, quantitat que podia ingressar el propi ajuntament?
Hi ha projectes, propostes i qüestions que realment els ciutadans ens hauríem de preocupar d’analitzar, llegir entre línies, fer preguntes i cercar respostes, ja que totes les decisions que es prenen impliquen despeses més o menys importants, però totes depenen d’uns pressuposts que surten de les contribucions que tots paguem.
Postdata:
Ah!!! I si la grua compleix el seu comès amb rapidesa, correcció i justícia, no serà necessària la compra d’una segona unitat. Amb una n’hi haurà bé prou.

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba