Gastronomia

CUINA DEL TEMPS; CUINA D’UN TEMPS: Elogi de la cuina senzilla

Quantes vegades hem sentit comentar que la cuina bona, sens dubte la que més tenim idealitzada, és la que preparaven les nostres mares i padrines. I que ningú no es reboti en un atac de feminisme, que no intentam atribuir les feines domèstiques -i en concret la cuina- a les dones, sinó que constatam que en temps de les nostres padrines, en la majoria de cases se’ls adjudicava la cuina. I res més. D’aquella cuina, habitualment pobra i senzilla, feta amb més ofici, enginy, amor i bon gust que amb recursos, en queden un grapat de plats dins el record més entranyable. De la cuina senzilla d’anys enrere, quan molt poca gent fermava els cans amb llonganisses, hem rescatat tres plats que tenen vàries virtuts: no necessiten una llarga o complicada elaboració, no precisen d’ingredients costosos i, per altra banda, pertanyen a la cuina econòmica de les nostres illes.

Musclos amb maionesa o allioli

Els musclos van a molt bon preu de cap a cap d’any i se’n troben de frescs o congelats a qualsevol peixateria o mercats de peix. Per enllestir aquest plat, necessitarem musclos bullits, després d’eliminar la valva buida.
Ingredients: musclos bullits, maionesa o allioli i julivert.


Com fer-los:
-Una vegada que disposem dels musclos cuits (si fossin frescs els couríem al vapor), eliminarem la valva buida i col.locarem els mitjos muscos dins una palangana.
-Per fer els musclos al vapor, eliminarem els que estiguin espenyats o semblin morts. Posarem els musclos ben nets en una olla al foc amb un raig de vi blanc i un glop d’aigua. Hi afegirem un petit raig d’oli, una fulla de llorer, un poc de suc de llimona i la mitja llimona que haurem sucada. Els remourem i anirem seleccionant els bons i rebutjant els que no s’obrin. Hauran de bullir uns cinc minuts.
-Per fer la maionesa bastarà posar dins la batedora manual un ou, sal, oli abundant i unes gotes de llimona. Si hem de fer allioli hi afegiríem all al gust. Si ho volem fer a mà dins el morter segur que la maionesa serà més gustosa.
-Cobrirem, total o parcialment els bessó dels musclos amb maionesa feta nostra o amb allioli.
-Decorarem el plat amb algunes fulles de julivert picades.

Macarrons gratinats

És un plat molt senzill tant d’execució com de components que pertany a la cuina que ja es feia a Mallorca a principis del segle XX i que potser ja es feia dins el XIX.
Ingredients: 400 g de macarrons, 8 tomàtigues madures, 1 pilot de sobrassada, 2 blancs d’ou, llorer, tem, un all, galeta picada o pa ratllat, oli, aigua i sal.
Preparació:
-Courem els macarrons en aigua i sal, amb unes gotes d’oli i un all sencer . Els escolarem.
-En un calderó iniciarem una salsa de tomàtiga abundant, assaonada amb sal, llorer i tem. Als 10 minuts de cocció, hi afegirem sobrassada esmicolada.
-Quan la salsa estigui a punt, dins la salsa hi integrarem els macarrons. Els girarem per tal que s’amarin bé de la salsa.
-Per damunt hi escamparem blanc d’ou batut i pa ratllat o galeta.
-Ho introduirem al forn uns minuts per gratinar i ja es podrà servir.

Llampuga a la manera eivissenca

Joan Castelló Guasch (Eivissa, 1911 – Palma, 1984), va ser un home polifacètic que mereix ser conegut i reconegut. Ell va ser l’autor d’un aplec de receptes eivissenques recollides baix l’epígraf de Bon Profit. Un treball deliciós. Per tal de recordar-lo, publicam aquesta recepta, que per altra banda du un ingredient molt del temps, com és la llampuga.
Ingredients: 800 g de llampuga neta, llimona, julivert, alls, pebre bord dolç, sal i oli verge.


Preparació:
-Tallarem la llampuga en rodanxes gruixadetes. Les salarem.
-Les regarem amb suc de llimona i les deixarem macerar almenys una hora.
-Passarem després la llampuga per aigua, l’eixugarem i la torrarem al caliu o en una planxa ben calenta.
-Col.locarem les tallades en un recipient i les cobrirem amb un trinxat d’all, julivert i pebre bord. Les tremparem amb oli verge i suc de llimona, i les corregirem de sal, si és necessari.

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba