CulturaNoticias

Artur Aguiló, regidor de Festes Manacor: “Me sap greu, però seria un irresponsable si mantingués fins al darrer dia que serà possible fer unes Festes de Sant Antoni així com estàvem acostumats”

Antoni Sureda P.

Punt clau de l’acord conjunt entre el Patronat i l’Ajuntament: “Per tot plegat, hem hagut de prendre la difícil decisió́ de suspendre els concursos de foguerons, beneïdes, frontis, mostradors, fotografia, dibuix i de la imatge oficial de les festes. Això̀ no obstant, ens aferram a l’esperança que la situació́ epidemiològica millori substancialment els propers mesos i ens permeti, si no de manera completa, dur endavant unes festes tan populars i participatives com sigui possible. Sempre, seguint les directrius sanitàries vigents i respectant les decisions que disposin les institucions competents.”

Sens dubtes es tractava d’un acord ple de seny i de responsabilitat, malgrat per alguns es tractés d’una decisió precipitada en alguns aspectes, però així i tot els qui havien pres la decisió s’aferraven a l’esperança de que la situació epidemiològica millorés substancialment en el propers mesos.

Ens posem en contacte amb el Regidor delegat de Festes, Artur Aguiló, per parlar del tema.

– Cal reconèixer Regidor delegat de Festes Artur, que el vostre va ser un acord mal de prendre però necessari, i crec que tal vegada tu tant com el qui més, voldries que es fes veritat la manifestada esperança de la millora de la situació epidemiològica, per revertir en tot el possible els efectes de l’acord que vareu fer públic aquesta setmana passada en quan a les Festes de Sant Antoni de Manacor.

– Vull recalcar que les festes de Sant Antoni no estan suspeses. Mos varem ajuntar el Patronat de Sant Antoni i l’Ajuntament de Manacor, i concretament per part de l’Ajuntament el batle i jo, i en vista de que per preparar un conjunt d’actes, per regla general s’ha de reunir molta gent, vàrem decidir suspendre el concurs de foguerons. Tenint en compte que les festes no estan suspeses, si al cap d’any la situació millora i es muntessin els foguerons, però dies abans de Sant Antoni tornés haver-hi un rebrot, es perdria tota la feina feta perquè no els podrien encendre. Seria una feina i uns doblers tirats al poal de les sobres.

– Reconec que és un risc. Un risc de pèrdues de temps i de diners… Però tal vegada compensats per la il.lusió d’anar fent mentre tant. Cal entendre que per a molts el que realment importa és el camí cap a la festa. Del contrari es podria entendre que és una enganyifa pregonar que les festes realment no estan suspeses.

– El que realment està suspès són els concursos com els de foguerons, de frontis, d’imatge de la festa, el de fotografia i el de dibuix Així i tot, si arribat el moment la situació epidemiològica ens permet fer qualque cossa, s’ha de tenir ben clar que ho farem.

– El que realment és clar que s’hauria de suspendre donat el cas, crec que haurien de ser les grans aglomeracions com uns Goigs de Sant Antoni, tal com han derivat als darrers anys, així com el primer ball o la trobada davant la Sala. Caldria complir les regles de l’aforament a l’església de Nostra Senyora dels Dolors, per posar un exemple. Però de veritat, Artur, és necessari suspendre el concurs de mostradors, de façanes o de fotografies, que animen els comerços locals i transmeten l’optimisme de portals i carrers enramellats?

– Insisteixo que la suspensió dels concursos és per evitar feines innecessàries, que comporten despeses i no es correcte desil.lusionar a la gent en el darrer moment. Me sap greu, però crec que seria irresponsable si mantingués fins al darrer dia que serà possible fer unes Festes de Sant Antoni així com estavem acostumats. De totes maneres i per evitar mals entesos, no es tracte de no decorar façanes, portals o mostradors. Tant de bo si es fa així. El que no hi haurà seran els concursos d’altres anys… I si tal vegada alguns veïnats volen fer un fogueró, si la situació ho permet, també es podrà fer, sempre i quan es respectin les indicacions sanitàries en quan a distàncies i altres normes dictades per erradicar la Covid- 19. Personalment reconec que hem fet una mica prest en publicar el comunicat entre el Patronat de Sant Antoni i l’Ajuntament. Però si ho hem fet ara és per responsabilitat, ja que la salut és l’objectiu prioritari.

– Teniu entre el Patronat i l’Ajuntament un equip de seguiment de la situació?

– Tenim damunt la taula escenaris diferents, depenent de com es trobi la situació sanitària en aquells moments. Si és possible, tirarem endavant amb un escenari adequat a les circumstàncies, organitzant uns actes en concret. Si empitjora és evident que la nostra capacitat d’organització, ens haurem de centrar en ajudar als nostres conciutadans afectats, perquè la nostra és una festa molt de contacte entre persona i persona. Tant és així que si la gent de Manacor fa bonda i segueix les indicacions dels sanitaris, molt possiblement podrem recuperar una bona part de la festa.

– Posats en el punt de que la pandèmia afluixi de veritat al llarg d’aquests tres mesos… Quina seria la vostra reacció?

– Si la pandèmia afluixa, indiscutiblement podríem recuperar bona part de la festa, però sempre respectant les directrius sanitàries. Insisteixo que avui en dia plantar un fogueró implica a més de deu o dotze persones, i a les Completes s’hauria d’aplicar un aforament  limitat, amb mascareta i guardant les distàncies establertes.

– Aquesta decisió de publicar un comunicat conjunt, fou una idea de l’Ajuntament o del Patronat de Sant Antoni?

– La proposta de publicar un comunicat conjunt, fou també una decisió conjunta, que va sorgir a mesura en que anàvem avaluant la situació creada.

– Abans de les Festes de Sant Antoni, a Manacor i en el nostre calendari hi ha festes que tampoc cal deixar de banda com puguin ser les de la barriada de Llevant, les de Crist Rei,… i com no, les de Nadal i els Reis… Heu decidit res al respecte?

– N’hem parlat vàries vegades i tot dependrà de com evolucioni la situació sanitària. Una altra vegada me sap greu que la meva resposta no pugui ser optimista, però és evident que aquelles “camillades”, la torrada, la sortida i els balls dels Indis, la xocolatada dels majors de la barriada,… com no mos treguin una pastilla que curi el Coronavirus, difícilment es podran fer, al manco com abans. Cal dir altre tant del mateix de les festes de la barriada de Llevant amb el seu sopar a la fresca i l’exhibició d’algunes de les nostres acadèmies de ball. A Manacor es veu que hem seguit aquelles indicacions de Guillem d’Efak, omplint el calendari de festes, però moltes d’aquestes festes no serà possible que recuperin de seguida el seu format.

-… I les festes de Nadal i els Reis?

– No hem pres cap decisió al respecte. N’haurem de parlar en un curt espais de temps. Les perspectives en aquests darrers dies no són les que voldria i m’estimo més esperar per si arriben bones notícies. Respecte a les festes i actes dels que hem parlat, tenim fins a tres alternatives possibles, alternatives que, si cal, traurem a rotl.lo al seu moment.

  • Nota informativa respecte a aquesta conversa:

Durant dies hem intentat infructuosament posar-nos en contacte amb el president del Patronat de Sant Antoni, Antoni Gomila “Content”, però no ha despenjat cap vegada el telèfon de les nostres cridades. Per aquest motiu, lamentam no poder donar a conèixer el seu punt de vista. Un punt de vista que es farà públic en cas de que Antoni Gomila mos ho faci arribar.

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba