ActualidadComarcaFelanitx

UNA VOLTETA PER FELANITX

Salvador Vidal «Salvi»

LES BARRAQUES DE PORTOCOLOM

L’Ajuntament de Felanitx insta a Ports de les Illes Balears a que actui amb celeritat i de forma urgent a les barraques de Portocolom. L’equip de govern a l’Ajuntament de Felanitx (PP-PI regidor no adscrit) presentà una moció en la darrera plenària, on sol.licita a Ports de les Illes Balears que doni prioritat a la rehabilitació de les «Barraques de Portocolom», amb l’únic objectiu que no es continuïn degradant i que acabin desapareixent.
La moció fou aprovada per unanimitat. Les més de 150 barraques existents a Portocolom, són la façana de presentació del nucli costaner del municipi, una imatge emblemàtica que, amb el pas del temps, s’ha anat deteriorant. Des de l’any 2018, Ports de les Illes Balears té assumida la titularitat de les mateixes, en compliment de la Llei de Costes de 1988. El batle de Felanitx, Jaume Monserrat, manifestà que «ens preocupa molt que aquestes actuacions, que l’any 2019 varen anunciar que farien, quedi només en una declaració d’intencions, i que es dilati en el temps l’execució de l’adequació i reforma. Volem recordar-li a Ports que té un deute amb els ciutadans de Felanitx i de Portocolom, sense deixar de banda els turistes que cada any visiten Portocolom, i les barraques». Monserrat afegí que «el que necessitam és que s’inicii quan més prest millor, i de bon de veres, la feina, i poder recuperar tot aquest patrimoni, no podem consentir que les barraques estiguin vallades com si es tractàs d’una obra de qualsevol solar del municipi. Si una barraca passa per ull, després començarem a fer fulles i grapades».
Recordem que Ports de les Illes va anunciar que posaria en marxa un projecte de més de 7 milions d’euros per restaurar i recuperar les barraques de Portocolom l’any 2019. Avui dia s’ha vallat l’accés a la zona de les barraques, i s’hi han instal.lat murs de marès per no posar en perill els vianants i prohibir l’aparcament de vehicles.
Idò, per això, ja mans a l’obra.

NOMENAMENT FILLS PREDILECTES

L’Ajuntament de Felanitx anomenà fills predilectes a Maria Vich i Joanot Colom en la plenària del dia 11 d’octubre.
El dilluns de la passada setmana i per unanimitat, Maria Vich i Nadal fou proposada amb aquesta distinció de filla predilecta de la Vila, per la seva trajectòria dins el món de l’art, i per ser embaixadora del municipi, mostrant Felanitx i Portocolom en les seves obres artístiques. També es proposà aquesta mateixa distinció a l’agermanat felanitxer i un dels caps de la revolta de les Germaníes, Joanot Colom, per la seva lluita i defensa de les llibertats. Un nomenament, el de Colom, que va comptar amb els vots favorables de tots els partits que conformen el Consistori, a excepció de la formació VOX, que es va abstenir.
El dia 5 de febrer de 2021 es va iniciar l’expedient per nomenar Maria Vich i Nadal Filla Predilecta de Felanitx, una iniciativa de la Fundació Barceló, l’Associació Cultural «Units com Brins» i el Centre Cultural de Felanitx, i a la qual li varen donar suport 47 persones, partits politics i associacions com Felanitx per la Igualtat. Maria Vich i Nadal va néixer a Felanitx el 27 d’agost de 1931, la seva vida ha estat dedicada a l’art en una època on poques dones aconseguien fer-se un camí dins l’àmbit de la pintura. Va cursar els seus estudis a Palma i Barcelona, i va obtenir el reconeixement de diverses galeries de Mallorca. Al 1996, va cedir a la Fundació Barceló, perquè formassin part de la galeria patrimonial d’art, 218 quadres que actualment juntament amb altres formen part de la galeria que hi ha a Felanitx. Vich ha estat embaixadora de Felanitx, ja que a gran part de la seva obra paisatgística i costumista el tema principal ha estat Felanitx i Portocolom.
El 18 de gener de 2021 s’aprovà la moció per l’adhesió del municipi de Felanitx a la Commemoració dels 500 anys de la Germania a Mallorca, on un dels acords fou iniciar la tramitació per nomenar Joanot Colom i Cifre Fill Il.lustre de Felanitx. S’hi varen adherir 17 persones i associacions, entre elles Biel Majoral, Guillem Morro, Bartomeu Mestre «Balutxo», l’Associació Cultural Setmanari Felanitx, Comissió Germania 500 i l’Obra Cultural Balear, entre d’altres. Joanot Colom i Cifre fou nét i fill de síndics de la Vila, barreter per compte propi a Ciutat des de l’any 1512, i va esdevenir líder del seu gremi. Colom fou cap de la revolta de les Germanies sent un dels set detinguts per Miquel Gurrea, que els revoltats alliberaren el 7 de febrer de 1521, fet que marcà l’inici de la revolta agermanada, que finalitzà el 7 de febrer de 1523.
Felanitx tingué un protagonisme destacat en les Germanies de Mallorca, l’origen felanitxer de Joanot Colom, Instador del Poble, un heroi que defensà els felanitxers i felanitxeres contra l’abús dels senyors, un líder que defensà la justícia i lluità fins a la mort en defensa de les llibertats. Enhorabona per aquests nomenaments, a la llarga llista de Fills de Felanitx.

VISITA A LA PARRÒQUIA DE SANT MIQUEL

El dimarts 12, i aprofitant la Festa del Pilar, el Grup Inquietud visità la Parròquia de Sant Miquel, i els seus membres van poder anar pels llocs menys visitats de la Parròquia, amb un itinerari poc vist.
FIRA DEL PEBRE BORD

A partir de divendres podrem gaudir de diferents activitats al municipi de Felanitx amb motiu de la fira del Pebre Bord. Podeu consultar la programació a la nostra pàgina web, www.manacorcomarcal.com.

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba