ActualidadLa veu del pobleNoticias

IB3 no volgué emetre el documental Tot Inclòs mentre que la televisió pública catalana ja l’ha passat 

IB3 no volgué emetre el documental Tot Inclòs mentre que la televisió pública catalana ja l’ha passat 

Les Balears han entrat en recessió econòmica. Després de tres mesos d’aturada sobtada de tota l’activitat turística, el principal sector econòmic de les Balears, s’albira una profunda crisi de dimensions desconegudes. Mentre sorgeixen moltes iniciatives, manifests, comunicats, anàlisis, etc. que demanen que s’aprofiti l’avinentesa per iniciar el necessari canvi de model que diversifiqui l’economia, el Govern balear s’ho juga tot a la carta de la reactivació turística. I ho fa de manera temerària: massivament i sense exigir proves PCR en origen. Per tant, elevant la probabilitat de patir nous rebrots de la pandèmia en un territori on, recordem, sols hi ha un 1,5% de prevalença immunitària entre la població. O sigui, que ens han ficat a una partida de la ruleta russa. 

La setmana passada s’inicià a les illes la molt anunciada «prova pilot»: tots el mitjans de comunicació locals, estatals i bona part dels internacionals han estat promocionant-la per tractar de reactivar el sector turístic no sols a les nostres illes, sinó a escala global. S’estan venent les Balears com a destinació segura, sense haver donat marge de temps per certificar-ho. Als mitjans de comunicació tothom rema en el mateix sentit: s’ha de donar bona audiència a l’esmentada prova per tal de reactivar l’economia. 

Per altra banda, el passat dijous 18 de juny, el Canal 33, propietat de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, va emetre el documental Tot Inclòs. Danys i conseqüències del turisme a les nostres illes. Un audiovisual impulsat pel col·lectiu homònim Tot Inclòs, que posa sobre la taula els efectes negatius del monocultiu turístic a les Balears, així com els perills que suposa apostar-ho tot a un sector econòmic amb tantes dependències externes (flux de turistes, importació de mercaderies i energia, clima, seguretat, etc.). Una tasca autogestionada i sense ànim de lucre, amb un principal objectiu: tractar d’encetar un debat públic sobre el model econòmic balear, fent visibles les vulnerabilitats i incerteses que, a mitjà termini, poden esdevenir en el col·lapse d’aquest

Emperò des que posàrem en marxa el projecte, sabíem a qui ens volíem dirigir principalment: a les persones residents a les illes Balears. Per això, des de l’inici teníem molt clar que tractaríem que el documental s’emetés al major altaveu que tenim: la televisió pública autonòmica, IB3. D’ençà que l’estrenarem, hem estat tocant a diverses portes de l’ens públic: periodistes, directors de programes documentals i, especialment, al director general de l’ens, el senyor Andreu Manresa Montserrat. 

Després de mesos d’insistència, obtinguérem la negativa del senyor Manresa i del director d’IB3 Televisió, Joan Carles Martorell, a emetre el documental, tot emparant-se en informes dels serveis jurídics de la casa que dirigeixen. A continuació, enumeram els principals motius pels que no volen emetre el documental a IB3

  • No és parcial degut a l’absència dels principals actors del sector turístic. Com indicam a l’inici del documental, tractàrem de comptar amb el testimoni de tres personalitats importants del sector, obtenint una negativa –o cap resposta– a la nostres reiterades 

convidades. Són nombrosos els casos de documentals de denúncia en que la part qüestionada no ha volgut participar del treball i aquest fet no ha suposat la seva censura, com per exemple els emesos per la televisió pública catalana Ciutat morta, Tarajal, 20-S o La xifra negra. A part, no ens amagam: la nostra intenció ha estat elaborar un treball crític amb el monocultiu turístic establert a les Balears. Tot i així, al documental no se’l pot titllar de falta d’objectivitat i/o veracitat, ja que està fonamentat amb les aportacions d’experts i acadèmics amb una dilatada i reconeguda tasca investigadora a les seves espatlles. 

  • La seva emissió pot suposar demandes i querelles contra la televisió pública per haver danyat la imatge d’alguns dels principals empresaris turístics. Entenem que, per una part, les persones que no han volgut aparèixer al documental no tenen cap dret de queixar-se ja que han tengut l’oportunitat de donar la seva veu i no ho han volgut fer. En quan a la resta de persones –o, millor dit, famílies– que es citen, no entenem que cap afirmació vagi a danyar la imatge de ningú, alhora que tals intervencions estan, insistim, fonamentades en rigorosos estudis i publicacions prèvies que no han estat objecte de cap demanda, pel que no s’aboca cap afirmació infundada que pogués suposar querelles contra l’ens públic. 
  • Totes les informacions que apareixen han estat tractades per IB3. Si aquest argument fos cert, llavors invalidaria els dos motius anteriors. Per tant, creiem que el nostre documental ofereix un enfocament crític de la indústria turística, en el que la conjugació de les problemàtiques que apareixen (que no són ni molt manco totes degut a qüestions d’espai) genera en l’espectador un sentit crític degut a la visió holística de les nocivitats turístiques. 

Per part nostra, vàrem oferir les màximes facilitats per tal que el documental s’emetés: cedir gratuïtament els drets d’emissió i retocar aquelles parts que poden suposar problemes per IB3. Tot i així, la direcció general d’IB3 va entendre que el nostre documental no es podia emetre. En canvi, en vista que la televisió pública catalana no ha posat cap emperò per emetre’l, entenem que els motius esgrimits per Andreu Manresa i Joan Carles Martorell no són suficients per declinar la seva emissió. Entenem, per tant, que la decisió respon a motius polítics, a la poca valentia de donar espai a un document crític amb el principal motor econòmic balear: el monocultiu turístic. 

Per aquests motius, ara volem fer pública aquesta negativa de la direcció general d’IB3 d’emetre el documental Tot Inclòs amb uns arguments que no podem admetre. Entenem que la televisió pública balear hauria de donar espai a produccions locals que donen una visió crítica de la realitat balear, oferint una informació objectiva, fonamentada, en català, i que preocupa a una gran part de la societat balear, com ho demostra el mig milenar de persones i la multitud de col·lectius que cofinançaran el documental, així com les bones audiències que registram allà on es projecta el documental. El discurs hegemònic del turisme copsa el gruix de la informació vinculada al sector; no podem admetre que amb la decisió de les principals figures que l’encarnen de no voler participar al documental, aquest no es pugui emetre. És necessari rebatre’l ara que s’intenta reactivar el sector turístic de manera acrítica donant-li tot tipus d’ajudes i facilitats. 

Finalment, demanam als senyors Manresa i Martorell que recapacitin i considerin emetre el documental a IB3. I a les persones que voleu que s’emeti, que ens ajudeu, enviant-los cartes per fer pressió a través de la nostra web: https://totinclos.cat/campanya-ib3.Mallorca, a 2 de juliol de 2020 Col·lectiu Tot Inclòs 

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba