NoticiasMallorca

El porc negre mallorquí, la cabra mallorquina, l’ovella mallorquina i la menorquina són ja segell ‘Raça autòctona 100%’

Els productes de porc negre mallorquí, la cabra mallorquina, l’ovella mallorquina i l’ovella menorquina poden utilitzar ja el segell ‘Raça autòctona 100%’. Es tracta d’un logotip que serveix per identificar les carns i els respectius productes derivats d’aquests animals. Serveis de Millora Agrària i Pesquera (SEMILLA) de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha coordinat amb les diferents associacions el sistema que permet garantir la puresa racial de la carn, llet, embotits i productes lactis identificats amb el logotip.

SEMILLA també ha redactat els plecs de condicions sobre l’ús del logotip que les associacions han aprovat. Amb aquesta feina, la Direcció General d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, a petició de les associacions, han sol·licitat al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació l’autorització del segell ‘Raça autòctona 100%’.

Amb aquest segell els consumidors tenen una identificació específica dels productes procedents de races autòctones. Es tracta de genètiques úniques, conservades pels ramaders d’aquesta terra i criats en condicions mediterrànies de producció, en un clar exemple de producció sostenible.

Amb l’autorització d’aquestes quatre races, les Balears ja compten amb un total de sis, i es respon així per una banda a una demanda del sector ramader, la protecció de les races autòctones, i per una altra a una exigència social i dels consumidors, tenir garanties del que es compra. El segell estarà visible a l’etiquetat dels productes i també als punts de venda o consum d’aquests.

La vaca menorquina fou la primera a ser autoritzada i posteriorment fou l’ovella roja mallorquina. Actualment, SEMILLA treballa en l’autorització del segell ‘Raça autòctona 100% pels productes de vaca mallorquina i coordina amb les diferents associacions un Projecte Pilot presentat al Fons de Garantia Agrària i Pesquera (FOGAIBA) per donar suport al desenvolupament dels nous productes, pràctiques, processos i tecnologies que suposa la implementació del nou segell.

Porc negre mallorquí

Aquesta raça porcina es troba distribuïda per tota Mallorca. La zona amb més presència de porc negre mallorquí és la del sud-est de l’illa, amb el 60% de les explotacions. Fins a la primera meitat del segle XX pràcticament era l’única raça porcina de l’illa. Es tracta d’animals generalment d’un color gris tonalitat pissarra, amb el coll curt i musculat amb un parell de mamelles grans, característica típica d’aquesta raça. El porc negre mallorquí és una raça en perill d’extinció que es conserva per la seva utilització en productes de qualitat, principalment la sobrassada de Mallorca de Porc Negre, reconeguda amb una Indicació Geogràfica Protegida (IGP) i la porcella de Porc Negre Mallorquí, reconeguda com a Aliment Tradicional de les Illes Balears.

Cabra mallorquina

Aquesta raça caprina es troba sobretot a la zona de muntanya de Mallorca: la Serra de Tramuntana i la de Llevant. És una raça ben adaptada a les condicions climàtiques típiques de l’illa i a l’orografia. El sistema de producció és l’extensiu i s’organitzen en ramats petits, que ocupen diverses hectàrees en funció de la disponibilitat de l’aigua i les pastures. Realitzen una neteja de sotabosc, vital per a la neteja dels boscs i també disseminen les llavors de la flora.

Ovella mallorquina

Aquesta raça ovina es troba sobretot a la zona sud de Mallorca i el sistema d’explotació majoritari és l’extensiu amb l’aprofitament dels recursos naturals. El xot pasqual i l’anyell de llet són, ara per ara, les principals produccions d’aquesta raça. L’alimentació dels animals, a causa del seu règim d’explotació, és la lactància materna i l’aprofitament dels recursos de les explotacions.

Ovella menorquina

Aquesta raça ovina és la que millor s’adapta al clima i a l’orografia de Menorca amb períodes de sequera i de manca d’aliments. A més, és una raça que pot botar les típiques parets de pedra que divideixen els camps menorquins. Resisteix també les humitats dels sòls, i és més resistent a malalties afavorides per aquestes condicions ambientals. És una raça especialitzada en la producció d’anyell de llet.

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba