ActualidadGastronomia

CUINA DEL TEMPS; CUINA D’UN TEMPS: Un dia de picades

Sovint, les millors trobades gastronòmiques entre familiars o amics són aquelles que s’improvisen i que amb quatre o cinc picades s’enllesteix un sopar mengívol, amb un cert aire d’informalitat, que amaga la feina que hi ha al darrere, si es vol aconseguir l’excel.lència. Les picades no són uns menjars menors, sinó més aviat el contrari: amb menys elements o ingredients es concentra igual o major intensitat gustativa. Potser les espipellades no arrodoneixen tant, però el resultat sol esser sempre satisfactori. Avui volem donar algunes idees molt senzilles per «improvisar» un soparillo de picades que ben segur serà del gust dels comensals. I només en una de les receptes haurem de posar una paella al foc: amb la truita.

Musclos torrats

Es solen utilitzar musclos de roca, que tenen major qualitat, però no són imprescindibles. L’important és que els musclos siguin frescs; els trobarem habitualment a les grans superfícies. No ens serviran els congelats, com és fàcil de suposar.
Ingredients: 1 kg de musclos de roca (si no en trobam, que almenys siguin frescs), oli verge, suc de llimona i sal.
Preparació:
-Netejarem els musclos. Els posarem damunt la planxa ben calenta; quan s’obrin, els retirarem un moment del foc i n’eliminarem la valva buida. Si no s’obrin, els rebutjarem.
-Seguirem torrant-los sempre amb la closca a la part de baix. Abans de servir, els regarem amb unes gotes d’oli verge, de suc de llimona i una mica de sal, no gaire.

Pop amb allioli

Si tenim pop fresc, el bullirem. Crec que ja hem explicat dues maneres de fer-ho: una, posar el pop (sense aigua; sí, sense aigua!) dins una olla exprés; quan comenci a sortir el vapor contarem 13 minuts. El pop serà cuit. L’altra manera és la que utilitzen les «pulpeires» galegues: una olla amb aigua ben bullent; submergiren el pop uns segons dins l’aigua i el traurem. Repetirem aquesta mateixa operació fins a tres vegades, però només submergirem el pop quan l’agua bulli. A la tercera vegada, deixarem dins l’olla. Haurem de vetllar el temps de cocció, que va en funció de la grossària. Normalment entre 30 i 50 minuts. Si el punxam, comprovarem com està de cuit.
Ingredients: pop bullit, patates, allioli i sal.
Preparació:
-Si ja tenim el pop bullit, posarem a bullir unes patates sense pelar en aigua i sal.
-En haver refredat, les pelarem, les tallarem a rodanxes de mig dit de gruixa i les posarem dins un plat pla.
-A sobre hi anirà el pop, que també haurem tallat en rodanxes si és gros o a trossos més grossos (cames senceres, fins i tot) si és més petit. Per damunt hi escamparem un allioli fet nostre (oli, all, ou, sal i unes gotes de llimona) més aviat claret. Una altra manera, l’habitual és en comptes de l’allioli, posar-hi unes gotes d’oli verge extra, un poc de sal gruiada i pebre bord (coent o dolç) al gust.

Llampuga marinada

Es pot fer amb llampuga, però també amb altres peixos que tenguin una carn ferma, de textura semblant. Si és necessari, el mig congelarem perquè el peix sigui més bo de laminar.
Ingredients: llampuga grossa, vinagre, llimona, sal gruixada, oli verge, all, julivert, pebre coent i uns brots de farigola.
Preparació:
-Eliminarem les espines de la llampuga (també les petites) i en separarem els dos lloms.
-La deixarem uns minuts dins el congelador perquè la carn s’enforteixi i després es pugui tallar amb facilitat en làmines fines, el més grosses possibles. Les marinarem amb vinagre, llimona i sal gruixada durant una hora.
-Escolarem les làmines (la carn haurà tornat blanquinosa) i les posarem dins un plat en oli, un pebre coent tallat en rodanxes petites (no és imprescindible) i uns brots de farigola.
-Podrem servir-la talment (amb oli verge que no manqui) o amb una picada d’all i julivert (sempre feta a l’hora), a l’estil dels aladrocs. Es pot conservar uns quants dies dins el frigorífic.

Paté d’albergínia torrada

L’albergínia és una de les delícies més grans de l’estiu. Aprofitem-les.
Ingredients: 2 albergínies, 1 tomàtiga, 1 all, 4 cullerades d’oli i 2 de suc de llimona; 2 cullerades de pinyons torrats, sal i pebre bo.
Preparació:
-Punxarem les albergínies amb una forqueta i les torrarem. En estar cuites, les pelarem.
-Escaldarem una tomàtiga, la pelarem i n’eliminarem les llavoretes.
-Dins una batedora mecànica, hi picarem la tomàtiga, les albergínies, un all (al gust), oli, suc de llimona (al gust) i els pinyons. Ho salpebrarem.
-Finalment hi afegirem el blanc d’un grell i unes fulles de julivert, tot ben picat amb el ganivet.

Truita d’estiu

Es diu truita d’estiu, però ben bé es podria dir truita de tombet, perquè els ingredients són gairebé els mateixos.
Ingredients: 6 ous, patates, ceba, pebre verd, albergínia, carabassó, alls, 2 tomàtigues de ramellet, oli i sal.

Truita d’estiu


Preparació:
-Fregirem amb oli unes patates laminades i 2 alls tallucats. Ho anirem girant i ficant-hi els altres ingredients, en la proporció que més ens agradi o tenguem a l’abast i amb aquest ordre: una ceba tallada fina, pebre verd esbocinat, albergínia tallada a cantons i, finalment, el carabassó laminat. Tot tallat finet perquè cogui bé.
-Cap al final hi afegirem 2 tomàtigues de ramellet pelades i picades. El conjunt haurà de coure fins que les patates siguin blanes. Ho escolarem tot per evitar l’excés d’oli, ho mesclarem amb els ous batuts i farem la truita a l’estil tradicional.

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba