ActualidadComarcaEntrevistasNoticias

Antònia Bauzà: “Sant Llorenç vol donar 1.600.000 GRÀCIES a cada una d’aquestes iniciatives que s’han fet i a les donacions a nivell particular”

Magdalena Ordinas

Han passat dos mesos exactes de la torrentada del passat dia 9 d’octubre, quan parlam amb la primera tinent de Batle de l’Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar, Antònia Bauzà Lliteras, per saber com es troba el municipi dos mesos després de la torrentada que canvià la vida de nombroses persones i malauradament segà vides. N’Antònia, en aquells primers moments es va haver de posar al capdavant de l’ajuntament i intentar cercar ajudes, ja que el batle es trobava fora del poble i no va poder entrar fins al dia següent. Aquelles primeres hores van ser angoixants i traumàtiques per a molta gent, i n’Antònia les va viure de primera mà, ja que a més de demanar ajudes i ajudar als serveis d’emergències que anaven arribant, ella mateixa no sabia on es trobava la seva família. En el moment de la tragèdia anava a cercar a una filla seva de repàs i el seu home amb una altra filla es trobaven fora del poble. Fins a les nou de la nit no va saber on es trobava la seva filla. I a les onze de la nit va poder contactar per telèfon amb el seu home i l’altra filla, que van haver de passar la nit a Son Carrió.

– Antònia, han passat dos mesos de la torrentada i la tragèdia que va patir el poble. Com està actualment Sant Llorenç i Son Carrió?
– Després de dos mesos de la tragèdia, podem dir que totes les obres públiques que s’han hagut de fer ja estan en marxa i alguna d’elles a punt de finalitzar. Han estat dos mesos on s’han hagut de gestionar molts d’aspectes: l’ajuda tant material com econòmica a tots els veïns que la necessitaven, la redacció i execució dels projectes de les obres, reunions amb els organismes implicats per tal d’analitzar el que ha passat, i iniciar procediments per tal de minimitzar els efectes de possibles torrentades que esperem que no es tornin a produir.
– Quines línies d’actuació teniu a dia d’avui?
– En tenim dues: suspensió cautelar de llicències urbanístiques, modificació puntual de les normes subsidiàries aprovades a l’any 1994 a les zones més vulnerables del municipi; i per altra banda, s’han encarregat dos estudis, un estudi de les causes principals que varen motivar les inundacions, al geògraf Miquel Grimalt, que està en fase avançada, i per altre costat les mesures preventives que s’hauran de prendre de manera necessària. També s’han contractat els serveis d’enginyers per coordinar, analitzar i fer d’interlocutors a davant tots els organismes oficials que tenen competències en aquesta matèria.


– Amb quina situació es troben els comerços que patiren desperfectes?
– Les ajudes que han rebut els comerços han permès que gairebé tots ja hagin pogut tornar a obrir i es pugui reactivar l’activitat comercial.
– I els veïns afectats?
– Els veïns afectats també estan fent les obres necessàries a les cases. Al poble es veu que tothom fa feina per tal que es pugui reestructurar tot el més aviat possible, encara que no és tasca fàcil.
– Com estan les ajudes de les diferents institucions? Ha acabat ja el plaç per sol.licitar ajudes?
– Hi ha ajudes per les que ja ha acabat el plaç, i altres que encara es poden sol.licitar. Les que encara es poden sol.licitar (fins dia 31 de gener de 2019) són les ajudes del Govern de les Illes Balears i les de l’Ajuntament. Les ajudes de l’Ajuntament es faran en funció de l’informe definitiu del grup d’arquitectes de la Conselleria de Territori del Govern de les Illes Balears per tal de procedir a l’ajuda proporcional als danys que va causar la torrentada a cada immoble.
– S’han organitzat -i s’organitzen encara- molts de concerts, activitats solidàries, rifes, etc… per ajudar als damnificats. Com valora l’ajuntament aquestes ajudes?
– L’Ajuntament valora molt positivament totes aquestes ajudes, i després de dos mesos, encara cada dia rebem notícies d’algú que ha pensat una activitat per ajudar. És molt emocionant veure la solidaritat de tothom, les ajudes ens arriben de per tot: escoles, associacions, grups d’amics, entitats oficials, grups de teatre, corals, clubs esportius, federacions,…, la llista és molt llarga, i cada dia creix. Volem donar 1.600.000 gràcies, que és la recaptació que tenim fins ara i és gràcies a cada una d’aquestes iniciatives que s’han fet i a les donacions a nivell particular que també s’han rebut. A la web www.infotorrentada.cat s’hi pot trobar tota la informació dels actes solidaris que es fan, així com els números de compte habilitats per fer les donacions.


– Com a regidora d’Esports, ens pots dir com està actualment el camp de futbol i les instal.lacions esportives?
– Les obres del camp de futbol de Sant Llorenç “Es Moleter” estan a punt de finalitzar, s’han fet tots els vestuaris nous i totes les instal.lacions també s’han hagut de canviar. A més, com tots sabeu per les imatges que es veren dels primers dies, la gespa també s’ha hagut de posar nova, tant al camp de futbol 11 com al camp de futbol 7. Si tot segueix segons com està previst, dia 5 de gener es farà la presentació del club i el camp ja tornarà a estar operatiu.
– I pel que fa a Son Carrió?
– A Son Carrió, la…

TOTA L’ENTREVISTA A L’EDICIÓ IMPRESA DE «MANACOR COMARCAL».

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba