Actualidad

Tres alumnes de l’IES Manacor, guanyadors del concurs X(p)rimenta 2024 a Catalunya

El XIV Concurs Escolar de Vídeos Científics en Català, anomenat X(p)rimenta 2024, és un projecte de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) coorganitzat amb l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC). Aquesta convocatòria s’adreça a alumnes i docents que vulguin fer un experiment científic i filmar-lo en vídeo, amb dos objectius: divulgar un principi científic o tecnològic vinculat al currículum dels ensenyaments de primària, secundària, batxillerat o cicles formatius, i aprendre a usar les bases del llenguatge audiovisual.
X(p)rimenta 2024 ha batut tots els rècords ja que enguany s’hi han presentat 214 vídeos. En total, hi han participat 751 alumnes i 83 docents de 64 centres educatius. Dels 214 vídeos, 53 corresponen a la categoria de primària; 102, a la de secundària; i 59, a la de batxillerat i cicles formatius. D’aquests treballs, el jurat ha seleccionat 33 vídeos finalistes i s’ha concedit un únic premi per categoria.
Els alumnes de l’IES Manacor Eduard Ballester González, Àngels Reig Martín i Gabriel Ruiz Díaz Benítez han estat els guanyadors en la categoria de batxillerat i cicles formatius amb l’experiment que porta per títol “Carreres de llaunes”. Els tres estudiants del centre manacorí ens conten aquesta experiència.

 • Ens podeu explicar en què consistia l’experiment que presentàreu al concurs?
 • En aquest vídeo el que volíem era mostrar com la física és a les coses més quotidianes, en aquest cas, el moment angular. Primer deixàrem rodar dues llaunes del mateix pes per una rampa, però no arribaven a la vegada. La pregunta era: Si són iguals, per què no van igualment ràpid? Resulta que vàrem utilitzar dues llaunes que pesen igual, però a les quals els hi vàrem posar unes monedes distribuïdes de manera diferent: una llauna amb més monedes aferrades als costats, i una altra llauna amb monedes al centre. Així, el moment d’inèrcia de cada llauna és diferent encara que tenen el mateix pes. És igual al que passa amb els patinadors quan giren sobre ells mateixos, si mantenen els braços tancats fan via, si els obrin es frenen.
 • Com se vos va ocórrer fer aquest experiment? D’on vareu treure la informació?
 • Vàrem considerar diverses opcions, però en Manel, el nostre professor de física ens va proposar la idea. Com estava relacionada amb els continguts de classe i era creativa, vàrem decidir fer-la. La informació la vàrem treure dels nostres apunts de física, ja que ja havíem fet aquest tema.
 • Què vos ha aportat fer la gravació i la posterior edició del vídeo?
  Per a noltros, el més important ha estat poder elaborar pel nostre compte un experiment senzill, aplicar els coneixements de classe, i poder compartir ciència amb tothom.
 • Vareu tenir ajuda o suport de qualcú?
 • Ens varen oferir ajuda, però com és un experiment que qualsevol persona pot fer a ca seva no va ser necessari.
 • Aquest any s’hi varen presentar 59 vídeos de batxillerat de diferents centres de Catalunya, exceptuant el vostre que és de Manacor. Heu pogut veure altres vídeos que han participat al concurs aquest any?
 • Sí, hem pogut veure altres vídeos que també ens han agradat molt, inclús alguns que no eren de la nostra categoria. El dia de la recollida de premis vàrem veure els altres vídeos guanyadors també.
 • Com ha estat l’experiència d’anar a la Universitat Politècnica de Catalunya a recollir el premi?
 • Ha estat emocionant i enriquidora, ja que a més d’anar a la Universitat també vàrem poder visitar el museu de Ciències Naturals de Barcelona.
 • Voltros sou alumnes de primer del batxillerat internacional en la modalitat tecnològica. Ja sabeu el que voldríeu estudiar en un futur?
 • Sí, els tres ja tenim clar el que volem estudiar.
  Eduard: voldria estudiar Enginyeria Informàtica.
  Gabriel: a jo m’agradaria cursar Enginyeria Mecànica.
  Àngels: me fa molta il·lusió estudiar Matemàtiques.

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba