La veu del poble

Presentades les obres d’excavació, restauració, conservació i revalorització del Poblat Talaiòtic de s’Illot

Magdalena Ordinas

El passat divendres dia 13 de novembre, es van presentar el final de les actuacions d’excavació, restauració, conservació i revalorització que s’han anat desenvolupant al  Poblat Talaiòtic de s’Illot  durant els darrers 8 anys, gràcies a unes actuacions emmarcades dins diferents projectes d’intervenció, les quals oscil.len a unes inversions d’uns 329.000 euros, provinents de diverses línies de subvencions, entre elles 1.5 % Cultural del Ministeri de Foment, el Pla FEDER gestionat a través de la Conselleria d’Habitatge del Govern de les Illes Balears, el Consell de Mallorca i fons propis municipals.

A l’acte hi van assistir el director general d’Arquitectura i Rehabilitació, Bernat Roig; la directora insular de Cultura del Consell de Mallorca, Maria Pastor; el batle de Sant Llorenç des Cardassar, Mateu Puigròs, acompanyat d’altres regidors i regidores de la corporació; així com tècnics de l’ajuntament, hotelers, veïns, i un bon nombre de joves arqueòlegs d’arreu de Mallorca.

L’acte es va desenvolupar dins el propi jaciment, i el batle Mateu Puigròs va donar la benvinguda als assistents, i durant el transcurs del seu discurs va agrair les ajudes rebudes per part de les diferents institucions que han permès les excavacions i conservació d’un patrimoni tan important com és el Poblat Talaiòtic de s’Illot. A més, va tenir unes paraules d’agraïment per la direcció de l’hotel Mariant, ja que durant tots aquests anys facilitaren habitacions gratuïtes,  així com a la resta d’hotelers i bars de s’Illot i sa Coma que organitzaren entre tots la manutenció dels arqueòlegs. Finalment manifestà la seva satisfacció de presentar totes aquestes intervencions, i veure que els treballs realitzats han millorat molt la seva conservació i també el seu atractiu cultural i turístic, i sobretot, l’orgull de veure que també han contribuït a la conscienciació de la gent cap a donar valor al nostre patrimoni, les nostres arrels i com a conseqüència, a la seva preservació.

Presentà els treballs el director tècnic de les excavacions, Álex Valenzuela, el qual va explicar que juntament amb l’arqueòleg llorencí Bernat Font (que digué que hi era present), l’any 2012 van començar les tasques d’excavació. Continuà explicant l’evolució dels projectes desenvolupats, i algunes de les conclusions científiques que de les excavacions s’han pogut constatar, i a més, va afirmar que el Poblat Talaiòtic de s’Illot és avui un espai molt diferent del que era ara fa 15 anys, quan l’Ajuntament de Sant Llorenç va iniciar les primeres accions en relació a la recuperació del jaciment. “S’Illot -va dir- s’ha convertit en un dels jaciments arqueològics referents de les Illes Balears més ben conservats”.

Seguidament, el director general d’Arquitectura i Rehabilitació, Bernat Roig, va expressar la seva satisfacció per poder assistir a l’acte, ja que a més de director i representant del govern, és arqueòleg de formació i es trobava entre companys, i que volia destacar l’aposta en valor de l’Ajuntament de Sant Llorenç per la inversió que ha fet en patrimoni, ja que les subvencions rebudes estan en un 50%, i la resta per a la recuperació del patrimoni els ha aportat l’ajuntament.

 

Per la seva part, la directora insular de Cultura del Consell de Mallorca, Maria Pastor, afirmava que “jo som avui aquí perquè la directora insular de Patrimoni no ha pogut assistir. Jo, com a arqueòloga de professió, vaig fer les meves petites tasques fa molts d’anys aquí a s’Illot, i és un satisfacció veure anys després com han avançat aquestes obres de restauració”.

Després dels parlaments, Álex Valenzuela va fer una interessant visita guiada el poblat amb tots els presents.

Cal felicitar a l’ajuntament llorencí, que ha apostat vers el patrimoni arqueològic  del poblat talaiòtic del nucli turístic de s’Illot, com un recurs diferenciador i únic, amb l’objectiu de la preservació, posta en valor del jaciment i la seva recuperació mitjançant campanyes d’excavació i conservació.

Enguany, també s’han dut a terme feines de re-excavació, consolidació, neteja i retirada d’escombraries al talaiot de Na Pol de sa Coma, a més del desempedregament de la cambra interior del talaiot i la neteja i tancament de la cova.

a

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba