ActualidadEntrevistasNoticias

Salvador Tàrraga, director del CEPA Llevant: «Un bon professor ha d’aconseguir que la seva assignatura enganxi i enamori als alumnes»

Antoni Sureda P.

Les primeres aules des de les quals a Manacor començaren a impartir-se cursos per a persones adultes, foren precisament les que es construïren per donar classe als més petits, les de l’Escola Graduada, i en un horari d’horabaixa-vespre. En principi tots teníem clar que l’Escola d’Adults era un instrument, o més bé un darrer recurs, dels programes d’ensenyança perquè els qui no havien tingut l’oportunitat o simplement “passaren” d’obtenir el certificat d’estudis primaris, finalment el poguessin aconseguir. Amb el temps l’Escola d’Adults va créixer amb una col.laboració entre la Conselleria d’Educació i l’Ajuntament. Combinaren uns cursos per entreteniment amb altres ensenyances com per introduir a les persones majors als estudis universitaris, compartint així el cicle d’un sistema educatiu a Espanya fins llavors desconegut: el d’uns padrins amb capacitat de donar respostes als néts, quan els pares no tenen o diuen no tenir temps per a fer-ho.
Són ja uns 14 anys que Salvador Tàrraga està al capdavant de l’Escola d’Adults, i en aquest edifici hi ha vàries i diverses activitats, escolars i de temps lliure, amb CEPA Llevant, Espai Na Camel.la i si no ho vaig entendre malament, una oficina d’escolarització…

– Heu aconseguit ja Salvador el conveni de funcionament que ja fa temps demanareu?
– Fa uns any parlàrem del tema i poc més o manco seguim amb les mateixes condicions. Aquest edifici ha esdevingut en un centre multifuncional, tal volta perquè a Mallorca encara no hem acabat d’encaixar com cal l’Educació d’Adults al nostra sistema escolar. Cada activitat duu la seva pròpia administració i caldria signar un conveni de col.laboració o funcionament entre la Conselleria d’Educació i l’Ajuntament de Manacor. Per la nostra banda ja ho hem demanat vàries vegades però fins ara no ho hem aconseguit.
– Record com fa uns 50 anys, o tal vegada més, que a unes aules de Sa Graduada es feia escola a persones adultes, per aconseguir un certificat d’estudis primaris, deien llavors. Però sembla que ha evolucionat molt aquesta ensenyança…
– Efectivament, ha evolucionat, i molt, com moltes altres coses del nostre sistema de viure. Avui dia els nins i nines ja entren a l’escola amb un mòbil o un ordenador davall el braç. Moltes coses han quedat obsoletes perquè els sistemes educatius ja no són els que eren. A l’IES Manacor s’està posant en marxa un batxillerat internacional i el sistema ja no pretén que l’alumne pugui o no aconseguir repetir tot el que li ha dit el professor amb la seva explicació. Avui no tot consisteix en si saps o no saps una cosa, sinó en si ets o no capaç de fer un treball d’investigació sobre un tema determinat.


– I comanden les noves tecnologies?
– A l’escola les noves tecnologies van de la mà d’un professor. CEPA Llevant és l’únic Centre d’Adults de Balears que ha entrat en un programa per aplicar el sistema educatiu de les noves tecnologies. Actualment a més a més desenvolupam un programa per fer entrar les emocions dintre l’aula. Ara, un professor ja no pot entrar a una aula i dir que avui toca explicar les equacions i començar tot decidit amb l’explicació del tema, sense mirar als ulls als alumnes i sense saber el que ells realment volen, ni allà on volen arribar. El primer que ha de fer és assabentar-se dels objectius dels seus alumnes i donar-los totes les eines per aconseguir-ho. Avui, un bon professor ha d’aconseguir que la seva assignatura enganxi i enamori de veritat als seus alumnes.
– He d’interpretar que actualment vos centrau més en les qüestions acadèmiques i que heu deixat de banda aquella escola d’adults més centrada amb l’oci i l’entreteniment?
– L’activitat d’oci i temps lliure és el que més marca la diferència entre el Centre d’Adults de Manacor en comparació amb altres centres de Balears. Tenim més de 600 alumnes matriculats que fan macramé, password, teatre, pilates, ioga, pintura, fotografia, informàtica, idiomes i altres activitats, i l’Associació d’Alumnes és la responsable de la contractació de mestres i monitors. Aquí les persones no només vénen a cercar el certificat d’estudis que deies abans, sinó també a preparar-se per a estudis superiors, o simplement a passar-s’ho bé i a gaudir d’activitats de temps lliure, de les que anteriorment no varen poder gaudir degut al que sigui.


– Entre estudis diguem acadèmics i temps lliure, quants alumnes hi ha matriculats al Centre?
– Tenint en compte que al llarg de l’any es produeixen oscil.lacions, aquestes van d’entre els 600 i 800 per a oci i temps lliure i entre els 200 i 400 per cursos d’estudis. De principi a final de curs estaríem parlant d’un milenar d’alumnes. El Centre d’Adults de Manacor és prou important pels ciutadans com per aconseguir més implicació de les institucions en voler conèixer i saber el que falta. Cal establir un conveni de funcionament per aquest edifici que permeti compaginar les activitats organitzades per l’Ajuntament de Manacor i les pròpies de la Conselleria.
– Estaríem parlant d’un conveni de funcionament, o tal vegada més bé de repartiment d’espais dintre del conjunt de l’edifici?
– Tot el que dius seria un afegitó, però el que no és possible és que les despeses en general les pagui el CEPA Llevant. Primer mos toca pagar i després hem de discutir si ens han de tornar una part proporcional. Un conveni amb els comptes clars seria la millor solució. Pel que respecta al llum, després d’un any l’Ajuntament va posar un comptador i ara mos va pagant la seva part. L’aigua i l’IBI també ho paga el CEPA. No es pot continuar així. En aquests moments…

TOTA L’ENTREVISTA A L’EDICIÓ IMPRESA DE «MANACOR COMARCAL».

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba