ActualidadNoticias

La manacorina Francesca Sureda obté la qualificació d’excelent cum laude a la UIB

La professora de l’IES Manacor Francesca Sureda Font (Manacor, 1968) ha defensat la seva tesi doctoral a la Universitat de les Illes Balears. La tesi, titulada L’obra poètica de Guillem Roca i Seguí’ (Palma, 1742-1813), ha estat dirigida pel Dr. Joan Mas i Vives, i el tribunal ha estat format pel Dr. Magí Sunyer (Universitat de Tarragona), per la Dra. Eulàlia Miralles (Universitat de València) i per la Dra. Caterina Valriu (UIB).

La doctora Sureda ha realitzat una edició crítica de la poesia fins ara dispersa de l’escriptor i advocat Guillem Roca i Seguí. A més, l’autora ha relacionat la poesia d’aquest literat amb la que s’escriu durant el final del segle XVIII i el començament del segle XIX, tant a Mallorca com a d’altres indrets.

Guillem Roca és un poeta vinculat a les estètiques del moment, especialment al postbarroquisme. És, sens dubte, un dels poetes més importants del període. L’any 1761 es va doctorar en dret civil i canònic a la Universitat Literària de Mallorca. A més, va dur a terme una intensa activitat professional a Palma, i va participar activament a la vida cultural, social i política de la Mallorca del seu temps: l’any 1778 va ser membre fundador de la Reial Societat Econòmica Mallorquina d’Amics del País; l’any 1779 va participar en la creació del Col·legi d’Advocats de Palma; l’any 1791 va prendre possessió del càrrec de síndic personer del Comú (funcionari municipal que defensava els interessos dels veïns); i l’any 1801, era bibliotecari episcopal i funcionari de la Inquisició.

Com a escriptor Guillem Roca i Seguí va conrear gèneres diversos. En narrativa és autor de la Rondalla de rondalles. En teatre va escriure l’entremès titulat La comèdia del misser fet mísser, que tracta el tema del casament contrariat. I, finalment, en poesia la professora Sureda ha localitzat i estudiat 83 poemes, dels quals la Faula burlesca de Píram i Tisbe és l’obra més recreada.

En definitiva, amb aquesta tesi doctoral, Francesca Sureda recupera tota la poesia d’un autor que es troba a l’alçada de les millors del seu temps.

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba