ManacorIslas BalearesNoticias

El Col.lectiu Dones de Llevant, protestà amb 3 col.lectius més, davant la seu del Tribunal Superior de Justícia de Balears

Quatre col•lectius feministes de Mallorca, ADIS – Dona Sana, Col•lectiu Dones de Llevant, Dones en Dansa d’Alaró i el Lobby de Dones, el dilluns 3 de maig a les 12 hores, convocaren una roda de premsa davant la seu del Tribunal Superior de Justícia de Balears, en protesta per l’incompliment del protocol d’actuació sanitària davant la violència sexual vigent, i llegiren el comunicat que han dirigit a les següents autoritats:
Sr. Carlos Gómez Martínez, president del Tribunal Superior de Justícia de Balears, Sra. Consuelo Pérez Luengo, directora de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de les Illes Balears, Sra. Patricia i Gómez Picard, Consellera de Salut i Consum del Govern de les Illes Balears, Sra. Maria Antonia Font Oliver, directora general de Salut Pública i Participació, Conselleria de Salut i Consum, Sr. Juli Fuster Culebras, director general del Servei de Salut de les Illes Balears, Conselleria de Salut i Consum, Sr. Bartolomé Barceló Oliver, fiscal superior de la Fiscalia de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i a la Sra. Maria Duran Febrer, directora de l’Institut Balear de la Dona.

AQUEST ÉS EL COMUNICAT FEMINISTA PER L’INCOMPLIMENT DEL PROTOCOL D’ACTUACIÓ SANITÀRIA DAVANT LA VIOLÈNCIA SEXUAL VIGENT

Al 2006, un ginecòleg de Son Dureta, va alertar els grups feministes de l’època del mal funcionament del circuit d’atenció a dones víctimes de violació, especialment pel que feia la tasca d’alguns metges forenses.
Diversos grups feministes vàrem iniciar una campanya amb el suport de l’Institut Balear de la Dona i vam aconseguir que, en el Protocol d’atenció de 2007 i en els següents, quedés explícit l’obligat compliment de la tasca de la medicina legal davant el requeriment de reconeixement ginecològic immediat.
Així es va mantenir durant anys.
Fa dies, de nou s’ha donat l’alerta a través de professionals sanitàries compromeses amb els drets de les dones. L’assistència de metges forenses només es compleix, majoritàriament, si la víctima ha denunciat la violació prèviament, i és una situació que es repeteix en tots els hospitals de Balears.
Una dona agredida sexualment té el dret de ser reconeguda pel forense, deixant-li l’espai necessari per decidir si denuncia o no. En la majoria de casos, la dona està en situació de xoc emocional, por, inseguretat, vergonya, culpabilitat i no està en capacitat de decidir ni si té clar posar una denúncia. Cal deixar-li temps perquè es recompongui física i emocionalment, i mentrestant, és imprescindible que les mostres biològiques estiguin recollides i custodiades com demana la llei per garantir els seus drets. A més, la Justícia ha de qüestionar-se seriosament per què moltes dones dubten o defugen presentar denúncies. Potser és perquè, a causa dels casos que es coneixen a través dels mitjans de comunicació, la denunciant acaba sent vilipendiada, posada en dubte i humiliada, i això fa que desconfiï de la Justícia?.
Segons ens informen professionals sanitàries:

  • En cas d’ agressió sexual, cada hospital rep Instruccions diverses i sovint contradictòries.
  • Les Instruccions que és donin des de la Conselleria de Salut i Consum al personal de ginecologia que atén les dones víctimes de violència sexual han consistit, fins ara, a avisar el Jutjat de Guàrdia i demanar la presencia policial.
  • En la majoria de casos, el Jutjat de guàrdia demana al/la professional de ginecologia que pregunti a la dona si te la intenció de denunciar l’agressió sexual i, si la resposta no és afirmativa, no és dóna l’ordre d’intervenir- hi a l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de les Illes Balears. Fins i tot, de vegades, des de l’Oficina Forense telefonen directament a l’hospital per demanar per aquesta intenció, i si no hi ha un sí rotund, no hi acudeixen.
    S’ha de fer una correcta recollida de mostres biològiques i garantir la salvaguarda de la custòdia d’aquestes mostres per si la víctima volgués exercir l’acció penal en un futur. En cas contrari, és posa en perill el futur de la recerca judicial i la futura condemna que pogués recaure sobre el suposat autor, cosa que deixa l’agredida en una situació d’indefensió.
    Des d’aquí fem una crida a que tots els professionals implicats en l’atenció a víctimes compleixin amb la seva comesa, tal com dicta el Protocol d’atenció a víctimes de violència masclista.
    Instem a les institucions implicades a que solucionin aquest incompliment, i que s’emeti una Instrucció escrita per a tots els Jutjats de les Illes Balears i a tots els hospitals públics de Balears.
    Exigim que en un termini breu comuniqui el resultat a la ciutadania, i que aquest sigui assegurar la protecció deguda a les víctimes de delictes sexuals.
    Palma, 3 de Maig 2021

ADIBS-DONA SANA
COL.LECTIU DONES DE LLEVANT
DONES EN DANSA D’ALARÓ
LOBBY DE DONES

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba