La veu del poble

CUINA DEL TEMPS, PER ANTONI TUGORES: Un bon moment per a les confitures

Des del començament de la primavera començam a disposar d’un assortit de fruites que poc a poc s’anirà ampliant al llarg de l’estiu i la tardor: si ara tenim maduixes extraordinàries (val la pena que cerqueu els maduixots fets a Manacor), llimones, nispros i altres, en un futur immediat disposarem d’albercocs, mores d’esbarzer (cap a finals de juliol), figues, cireres, prunes (especialment les de frare roig). I què direm de les de tardor?: codony, magrana i altres, que per ventura són menys habituals. La creativitat de la persona que fa les confitures és molt important, com ho és important, cercar sempre l’equilibri en tres aspectes: el color, la textura i la dolçor. Un excés de sucre pot esguerrar una bona confitura.

-Confitura de maduixa-

Ara mateix hi ha al mercat ofertes de maduixes a bon preu, tant a les grans superfícies com a sa Plaça. Cerqueu –encara que siguin un poc més cares- les maduixes fetes a Manacor. No és una qüestió de xovinisme: són les millors amb diferència de totes les que he tastat enguany. Tant per fer-les amb nata, com amb taronja o en confitura, val la pena gastar una mica més.
Ingredients per a 2 kg de fruita:
2 kg de maduixes (o maduixots), 700 g de sucre, el suc de 2 taronges i el suc de 2 llimones.
Preparació:

 • Netejarem les maduixes. Després de rentar-les les eixugarem i les eliminarem el capoll i la part més verda que està al seu voltant. Les xaparem.
 • Sucarem les dues taronges i les dues llimones.
 • Dins una greixonera o dins una cassola hi posarem tots els ingredients plegats: les maduixes trossejades, el sucre i el suc de taronja i de llimona i ho deixarem reposar mínim una hora fins que el sucre s’haurà fus.
 • Ho començarem a bullir a foc suau, en compte que no vessi i remenarem sovint.
 • Al camp de 20/30 minuts de bullir apagarem el foc.
 • Aixafarem les maduixes, però no les capolarem, sinó que s’han de trobar trossets de la fruita.
 • Quan hagi refredat (o l’endemà) li donarem un segon bull de la mateixa durada. La confitura estarà feta. Si al segon bull li afegim un poc més de suc de llimona, encara tendrà un color vermellós més intens i més viu. Si la textura fos excessivament clara, sempre s’hi podria mesclar agar-agar quan faltin vuit minuts per a tancar la cocció.

-Confitura d’albercoc-

Ja es veuen els primers albercocs, tot i que no n’és el temps encara. Per això no recomanaríem fer-ne confitura, perquè prest vendran els albercocs d’aquí (de Manacor, Porreres o Felanitx, per exemple) que ofereixen, a més de moltes varietats interessants, un sabor més intens, el que es correspon amb la fruita madurada a l’arbre i en el moment just.
Ingredients per a 2 kg de fruita:
2 kg d’albercocs mallorquins, 800 g de sucre, una clovella de llimona, un canonet de canyella i el suc d’una llimona.
Preparació:

 • Rentarem els albercocs. Els eixugarem i els aparem per la meitat. Els posarem dins una greixonera amb el buit del pinyol mirant cap amunt.
 • Hi escamparem el sucre i ho deixarem reposar fins que s’hagi fus.
 • Posarem la greixonera al foc i hi afegirem la clovella d’una llimona (també podria ser de taronja) i un canonet de canyella.
 • Ho bullirem una mitja hora i apagarem el foc. En haver refredat per complet, hi afegirem un poc de suc de llimona, perquè mantengui el seu color i no s’obscureixi en excés. Si la textura i el color ens agraden, no caldrà bullir-la un tercer cop.
 • Hi ha gent que hi posa molt més sucre, fins arribar a quilo per quilo. La realitat és que la dolçor excessiva no és bona ni per a la salut ni per mantenir el gust primigeni de la fruita, que és el que cercam.
  Tant una confitura com l’altra, perquè es conservi al llarg de mesos, la podem empotar i bullir-la al bany Maria uns 15/20 minuts, perquè es produeixi el buit dels pots. Si l’empotam en calent i posam els pots girats amb la tapadora per avall, també es produirà el buit.

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba