Entrevistas

“Si vols ajudar a que el teu municipi estigui més net, i funcioni d’una manera més justa i sostenible, Eixam és la teva associació”

N’Alicia Díaz, na Xesca Amengual, en Miquel Sansó, na Maria Gironès, en Joan Amengual i n’Elisabet Massanet són els fundadors d’Eixam. Amb els dos darrers ens hem reunit per xerrar dels objectius d’aquesta nova associació manacorina.

  • Amb poques paraules, com definirieu Eixam?
  • J.A.: Eixam és un grup de persones amb diferents inquietuts que ens hem ajuntat per dur a terme activitats de caire social i mediambiental. Noltros tenim una naturalesa reivindicativa, més que res perquè hi ha una sèrie de coses del nostre entorn i de la nostra illa que no ens agraden, i precisament per això volem fer aquestes accions, per protestar per determinades realitats que sofrim tant a Manacor com a tot l’arxipèlag, vinculades al medi ambient, la construcció de la nostra societat, etc.
  • E.M: Perquè Eixam funcioni, a més, és molt important que les institucions públiques col·laborin amb nosaltres. Noltros existim sobretot per això, per mobilitzar a entitats públiques i també a la ciutadania per construir una societat més justa i sostenible. Si hi ha concienciació, que és el que volem nosaltres, podem anar millorant poc a poc en aquests temes que ha comentat el meu company.
  • Quan i com va sorgir la idea de crear aquesta associació?
  • M.A.: La idea va sorgir a principi d’enguany. Noltros ja dúiem un any organitzant activitats, pero no teníem una associació pròpia, col·laboràvem amb Esperit Solidari, que és una altra associació del Llevant. Després d’un any fent coses, i ampliant el grup de membres, vàrem decidir crear la nostra associació, des de zero i amb seu a Manacor, ja que Esperit Solidari treballa a Artà. Quasi tots els membres d’Eixam som de Manacor, i és aquí on volem fer les nostres activitats.
  • E.M: Durant aquell primer any ens vàrem adonar que ens agradava el nostre treball, i per això vam decidir crear la nostra pròpia associació. Així també teníem més indepèndencia per organitzar les nostres activitats.
  • Eixam es declara com una associació que vol fer feina en l’àmbit mediambiental, social i col·laboratiu. Ens podeu explicar una mica com funcionau, i els vostres objectius?
  • J.A: Formam un grup molt variat, on hi ha gent que sap més de treball social, altra domina més el tema de medi ambient i altra es desenvolupa millor en l’àmbit de la comunicació i col·laboració ciutadana. Això fa que d’alguna manera tots facem un poc de tot, però sempre donant més espai perquè cadascú faci més feina amb el tema que més domina. Aquesta varietat d’habilitats que tenim entre tots és el que ens dona força i confiança.
  • E.M: Des del principi, els nostres objectius eren clars, com donar prioritat a la protecció i neteja d’espais públics naturals, que encara que no ho sembli, són espais que per desgràcia estan més bruts del que pensam. Després hi ha la nostra part col·laborativa, amb la recollida de productes a altres associacions, a escoles, a instituts… Xerram de productes alimentaris, de neteja, inclús recollida de joguines, una acció que ja vàrem fer al Nadal passat.
  • J.A: També hem fet alguns tallers per recaptar fons per a la nostra associació, necessaris per poder seguir fent totes aquestes activitats i moltes més.
  • Quins deures vos heu imposat per a aquests primers mesos de l’associació?
  • J.A.: Ja hem organitzat un calendari d’activitats. Això és molt important, ja que som sis persones, cadascuna amb el seu treball i la seva vida, i ens hem d’organitzar per fer bé la nostra feina.
  • E.M.: El nostre objectiu és seguir amb aquestes activitats que feim des de fa més d’un any, i llavors continuar parlant amb l’Ajuntament, per dur endavant segons quines iniciatives de les quals encara no en podem xerrar molt, però que estan dirigides al nostre treball com associació. Cada dues setmanes farem recollida, i abans de Nadal, repetirem amb el taller de torró casolà.
  • J.A.: També esteim esperant per fer una activitat més dirigida a la part social de la nostra associació. Encara no està concretada, i de moment preferim no donar detalls.
  • E.M.: No està concretada sobretot perquè la part social d’Eixam és la que necessita de més treball i més temps perquè funcioni de la manera adequada.
  • I en un mig i llarg termini, quins serien aquests deures per a Eixam?
  • E.M: N’hi ha molts… Per exemple, Manacor no té un espai per als més joves, quan municipis del nostre voltant, que són més petits, sí tenen aquests espais.
  • J.A: Els darrers anys s’ha perdut aquesta essència de barri que hi havia abans, s’ha perdut sobretot per part dels més joves, i això és molt important per noltros. També hi ha altres temes que ens interessen, però ara hem de picar molta pedra per saber quins temes interessen més als ciutadans del nostre municipi, i ampliar la nostra xarxa de contactes. Hem de xerrar amb associacions i barriades, i que l’Ajuntament de Manacor ens ajudi.
  • Entenc que ja heu tengut alguna reunió amb l’Ajuntament…
  • J.A.: Sí, ja ens hem reunit. La veritat és que els hem trobat molt predisposats a ajudar-nos, encara que falta veure fins on arribarà el seu compromís.
  • E. M: Té sentit que a l’Ajuntament li interessi la nostra feina, ja que si col.laboren amb noltros, ells també en sortiran guanyant. Quan vàrem anar a Cala Morlanda l’any passat i vàrem recollir 400 kilos de residus en dues hores, ells ja se n’adonaren de la importància del nostre treball, així que esperam la seva col·laboració. De la mateixa manera que esperam la col·laboració de l’Ajuntament, també l’esperam de la ciutadania. Ja duim un temps fent activitats, i en general, la ciutadania ha donat una bona resposta a les nostres activitats.
  • Una associació com la vostra pot empènyer a molta gent a ajudar-vos, i no només perquè li preocupin temes mediambientals o socials, sinó també per formar part d’un grup i passar-ho bé.
  • J.A.: Exacte. Quan feim una jornada de recollida de residus, hi ha gent que ve perquè té aquesta consciència mediambiental, però llavors te n’adones que molta gent també ve perquè està amb noltros un parell d’hores, se sent útil i veu que forma part d’alguna cosa que mereix la pena.
  • E. M: És així, molta gent, quan s’acomiada de noltros, ens diu «m’ho he passat molt bé, ha estat un dia fantàstic», independentment de com hagi anat de bé l’activitat. Són activitats que mereixen molt la pena, ja que es forma una petita comunitat, sobretot en els tallers de torró casolà, on padrins i nets, tots junts, fan una activitat conjunta.
  • Per tot el que heu comentat, feis l’efecte de ser una associació amb els peus a terra…
  • J.A.: Potser tenguis raó, noltros som una associació d’acció, i no de protesta. Crec que és el millor per a tots, especialment per als que estam dins l’associació, ja que si només protestes però no fas res, això desgasta molt, i tampoc ajudes tant com si ho fas tu mateix. Jo diria que som bastant realistes.
  • E.M: Tots sis som conscients que hem d’anar a poc a poc, establint contactes i donant-nos a conèixer mitjançant aquestes entrevistes i a les xarxes socials. Eixam és una associació on tothom hi té cabuda, i on la millor manera d’ajudar és actuant. Si vols actuar i vols ajudar a que el teu municipi estigui més net, i funcioni d’una manera més justa i sostenible, Eixam és la teva associació.

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba