ActualidadEntrevistasManacor

Sebastià Llodrà, regidor de Medi Ambient, Mobilitat i Política Lingüística: “El que més m’està agradant d’aquests anys és aquest contacte constant amb la nostra ciutadania”

Quan només queden vuit mesos perquè acabi aquesta legislatura, un dels regidors amb més competències de l’Ajuntament de Manacor ens fa un balanç individual i col·lectiu d’aquests tres anys. Xerram de Sebastià Llodrà, que parla amb nosaltres d’un gran nombre de temes que afecten a la seva delegació (ZPR, recollida porta per porta…), sense oblidar fer un balanç general d’aquesta legislatura tan atípica.

 • Sebastià, abans de passar a temes més concrets, et volia demanar sobre la teva experiència en aquesta etapa a l’equip de Govern, ara que ja s’ha complert gran part de la legislatura.
 • Puc dir que bé, molt bé, crec que el que més m’està agradant d’aquests anys a l’equip de Govern és aquest contacte constant amb la nostra ciutadania, ja que malgrat formem part del Govern municipal, tant els meus companys com jo seguim trepitjant molt el carrer per fer la nostra feina de la millor manera possible.
 • La teva delegació és de les més actives, de les que requereix més feina…
 • Sí, això pot ser cert, però és una feina molt gratificant. Les tres àrees en què treball, Medi Ambient, Mobilitat i Política Lingüística, són parcel·les que requereixen molt de contacte amb la gent, i això és una cosa que m’agrada molt, de manera que estic gaudint aquests anys a l’equip de Govern.
 • En aquests últims mesos s’ha parlat molt d’aquesta aposta de l’ajuntament per les rotondes i les avingudes sostenibles, cosa que ha comportat substituir la gespa per plantes mediterrànies. A quin punt es troba actualment la renovació d’aquestes rotondes i avingudes sostenibles al municipi de Manacor?
 • Serà un procés llarg, que calculem que durà un any i mig de feina, però que repercutirà a tot el municipi de Manacor. Evidentment no treurem gespa de llocs útils, ho farem amb cap i sempre amb l’objectiu d’estalviar aigua en la mesura del possible.
Sebastià Llodrà
 • Poc a poc, tant des d’instàncies estatals com autònomes o municipals, s’incentiva cada vegada més el transport públic. Pel que fa al municipi de Manacor, no creus que de cada vegada som més conscients de la importància de fer servir més el transport públic?
 • Sense cap dubte. Si ens hi fixem, recentment hi ha hagut un canvi de xip pel que fa a aquest tema. Només cal veure en aquests dos darrers anys, amb l’augment de les freqüències i les facilitats a l’hora de pagar un preu econòmic, el transport públic ha augmentat molt l’ús. Quan se n’ha facilitat una mica més l’ús, i se n’ha parlat una mica més dels beneficis per a l’economia domèstica i per al medi ambient, molta gent ha apostat pel transport públic.
 • Davant d’aquesta situació d’un major ús del transport públic, quines mesures ha pres i prendrà l’ajuntament per facilitar l’ús de l’autobús al Llevant de Mallorca?
 • Pel que fa al present, crec que el tema de la rebaixa de les tarifes ha estat clau. Nosaltres hem insistit molt en això, i és evident que fa mesos que això es nota, només cal veure la quantitat de gent que opta pel bus a l’hora de moure’s. Aiximateix, de cara a aquests propers mesos, fa temps que reclamem que durant els mesos d’hivern es mantengui un horari de busos similar al d’ara. Parlem d’un horari, en definitiva, que tengui més en compte els residents de les illes. Per acabar, des de la nostra delegació també estem treballant perquè es faciliti una parada a l’Hospital de Manacor, tant per als usuaris com per als treballadors. Al cap i a la fi, és un recinte al qual hi va molta gent cada dia, i estaria bé una parada en un lloc com aquest.
 • Quin balanç fas d’aquests primers mesos de funcionament de les places d’alta rotació a la zona ZPR (Zona prioritària per a residents)?
 • Pens que aquesta mesura, que de moment només està funcionant al centre de Manacor i que va començar a funcionar fa uns quants mesos, està responent molt bé. No oblidem que es tracta d’una mesura que cerca facilitar l’aparcament dels vehicles dels residents, i que en aquests mesos de tanta afluència de gent al nostre municipi està demostrant com n’era d’important i necessària. Al final es tracta d’una doble mesura, ja que per una banda construïm un Manacor cèntric més apte per als nins, on els cotxes no tenguin aquesta facilitat per entrar a qualsevol carrer i es deixi espai per als més petits, i per altra banda, aquesta mesura el que fa també és facilitar aquesta cara més comercial del centre de Manacor, ja que nosaltres sempre hem pensat que el millor centre comercial de Manacor és el seu propi centre i tot el conjunt de serveis que ofereix. Tot i que fa pocs mesos que implantàrem aquesta mesura, des de l’ajuntament estam molt contents, ja que molts comerciants de la zona més cèntrica de Manacor ja ens han traslladat la seva satisfacció pel que fa a aquesta mesura. En aquest aspecte, igual que amb la recollida porta per porta, m’agradaria destacar l’ajuda de l’oposició en aquests projectes, ja que més enllà de criticar determinades mancances de les nostres iniciatives, ells sempre han defensat el model, que és el més important.
 • Per quan podrien estar implantades mesures similars a les de les ZPR en zones com Porto Cristo o s’Illot?
 • De moment és una cosa que no contemplem, encara que també és cert que recentment s’han pres mesures semblants per a la primera línia de platja de les dues localitats, Porto Cristo amb les seves obres, i s’Illot amb la recent mesura de controlar el trànsit de bicis o patinets en aquesta zona. Quan acabin les obres de Porto Cristo, deixarem la primera línia de platja oberta al trànsit només al matí, encara que això pot ser que no sigui encara definitiu. En tot cas, si al final ho feim d’una altra manera, prendrem aquesta mesura parlant amb els col·lectius implicats, per cercar així una solució de consens. També m’agradaria assenyalar la satisfacció que m’han traslladat tant veïns com comerciants de Porto Cristo i s’Illot. Crec que ara tenim una primera línia de platja, a tots dos llocs, que són molt més tranquil·les i espaioses.
 • Abans de passar a temes vinculats a Medi Ambient, et volia demanar sobre les obres a la sortida de Manacor cap a Palma. Creus que aquests embossos baixaran de cara a la tardor?
 • Encara que aquest sigui un assumpte que afecta més a Urbanisme que a Mobilitat, sí puc afirmar que l’objectiu de l’ajuntament és accelerar aquestes obres el màxim possible, el mateix que passa amb les obres del Polígon industrial de Manacor. És cert que són obres que actualment provoquen embossos, encara que la feina de l’ajuntament, sumada al pas de les setmanes, que segurament provocarà una baixada del trànsit de vehicles, farà que poc a poc aquest problema es vagi minimitzant.
 • A només mig any de que s’acabi la legislatura, quin balanç fas de la recollida de residus porta per porta?
 • Des de que va començar aquesta legislatura, mai no he amagat la meva satisfacció pel que fa a com ha evolucionat aquest assumpte. Actualment som el municipi més gran de les Balears amb el servei de recollida orgànica de residus i implantat al 100%. Això és molt important, ja que treure la part orgànica és la base per a un gran estalvi de doblers i d’emissions. És cert que fa una mica més de tres anys sonava extraterrestre la recollida porta per porta, però els resultats són molt bons, ja que s’ha superat el 75% de reciclatge efectuat de forma correcta, quan partíem d’un 13%. Crec que la clau d’aquest èxit resideix en l’enorme participació de la ciutadania, ja que per molts de mitjans que posem, si la ciutadania no hi està implicada, això no funcionaria, i per sort, està funcionant molt bé.
 • La setmana vinent, la segona part d’aquesta entrevista.

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba