CulturaNoticias

El pianista manacorí Andreu Riera, ens parla de  Ludwig van Beethoven en el 250 aniversari del neu naixement  

Magdalena Ordinas

El pianista manacorí Andreu Riera, ens parla de  Ludwig van Beethoven en el 250 aniversari del neu naixement

Tal dia com avui, un 16 de desembre de 1770, fa 250 anys, va néixer a Bonn el gran Ludwig van Beethoven !!!

El pianista manacorí Andreu Riera, ens diu d’ell:

Beethoven és un dels grans i si hagués de triar a un compositor Beethoven seria el millor, i si hagués de triar a dos compositors  també, i si només pogués a triar a un, també seria ell. Beethoven sempre m’ha acompanyat al llarg de la meva vida, des de nin  escoltava la novena simfonia, i totes les altres.

Recordo que sent un nin, el meu pare m’acompanyava per anar a tocar per a Joan Moll, i ell em va regalar doblers per comprar el dos volums de les Sonates de Beethoven. Els concerts de piano els he tocat tots, excepte el tercer.

El primer concert que vaig tocar va ser l’any 1987 quan estudiava a Madrid, el vaig tocar amb la Orquestra de Palma. Al llarg de la meva trajectòria professional he gaudit moltíssimes vegades tocant els concerts, sonates i altres coses del gran Beethoven.

També he tocat molta música de cambra amb el Trio Arxiduc, sens dubte Beethoven és un dels meus autors preferits, sobre tot per què representa, i és el primer compositor que va alliberar a l’artista.

Hem de tenir en compte que abans d’ell hi havia,  Haydn, Mozart, Bach, que escrivien per al clergat, bisbes, reis, etc. Eren per dei-ho d’alguna manera, com a esclaus submisos a les doctrines dels encàrrecs,  i Beethoven va ser el primer compositor que va dir: «jo faré la música per a mi, la que jo vulgui i no escriuré per als altres». En aquest sentit va ser el primer esperit romàntic, creador, i lliure totalment, que va escriure per als seus ideals, és molt important aquest concepte.

 

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba