ActualidadEntrevistas

“No podem seguir tractant l’aigua com si fos un bé infinit”

Més enllà de les modificacions de crèdit, si hi va haver un punt que va destacar en el darrer Ple va ser el tema de l’aigua. Per aquest motiu, aquesta setmana hem xerrat amb el gran impulsor de les noves tarifes d’aigua, el delegat de Medi Ambient, Sebastià Llodrà, perquè expliqui la proposta de l’equip de Govern i opini sobre el vot en contra de tot el conjunt de l’oposició a aquesta reactualització de les tarifes d’aigua.

  • Una vegada més, l’aigua va ocupar una part important del Ple, després que presentessis la proposta de reactualització de les tarifes d’aigua, unes tarifes que no s’han tocat des de 1989. Què és el primer que et passa pel cap quan recordes la votació del passat Ple?
  • En primer lloc, pens en una evidència, i és que no podem seguir tractant l’aigua com si fos un bé infinit. Cada vegada hi ha menys pluges, i els darrers estius sempre ronda la possibilitat de fer talls d’aigua, per tant, hem de prendre mesures ja, i mesures que siguin valentes. Hem de frenar el consum irresponsable d’aigua, i per això vàrem presentar aquesta proposta, que cerca que qui fa un consum raonable pagui el just, i qui en fa un abús, pagui més, com és lògic.
  • Per quin motiu apostau per aquesta reactualització de les tarifes d’aigua?
  • Et diria que per dos motius. El primer, ja ho hem dit, per justícia ambiental i social. El segon, perquè aquesta minoria que consumeix aigua de manera abusiva baixi el seu consum d’aigua a paràmetres raonables. A més, hem de tenir en compte que xerram d’unes tarifes que no s’han tocat des de l’any 1989. Trenta-cinc anys sense tocar aquest tema és molt de temps, i el contexte en què vivim ara és molt distint, amb el canvi climàtic, la sequera…
  • Com descriuries aquesta proposta de reactualizació de les tarifes d’aigua?
  • En primer lloc, vull destacar que l’equip de Govern segueix la normativa autonòmica, estatal i europea en matèria d’estalvi d’aigua, que xerra de proposar unes tarifes progressives on els que consumeixen més paguin més. Per això hem creat tres blocs de consumidors. En el bloc 1 es troba el 50% de la població, a qui es redueix fins a un euro la factura; són els que fan un consum normal i raonable. En el bloc 2, on es troba el 31% de la població, gairebé se’ls congela el preu de la tarifa, ja que hi ha una pujada trimestral molt lleu, d’entre cinc i onze euros de manera bimestral. Llavors hi ha el bloc 3, que és el 19% restant de la població; aquesta és la gent que fa un malbaratament d’aigua, ja que consumeix des de 36 fins a 125 metres cúbics en només dos mesos. Això equival a dotze camions d’aigua. Per tant, xerram d’unes dades irrebatibles, on es posa de manifest que aquest petit grup haurà de pagar més.
  • Ara que m’has presentant el gruix de la proposta, estic pensant si realment hi va haver diàleg entre l’equip de Govern i l’oposició a l’hora de tractar i consensuar aquest tema…
  • Per descomptat que hi va haver converses entre les dues parts. Prova d’això és que vàrem incorporar pràcticament totes les propostes que ens varen presentar: bonificar a famílies vulnerables, ampliar el primer tram a famílies nombroses que acreditin ser-ho, permetent així un consum superior a quatre metres cúbics més per persona… També vàrem incloure dins la nostra proposta la intenció de no pujar el preu a comerços i indústria, i proposar un temps d’adaptació als habitatges plurifamiliars amb un sol contador. Per altra banda, i més enllà de totes les propostes que vàrem recollir de l’oposició, també m’agradaria destacar que el treball de la delegació de Medi Ambient amb l’aigua no s’atura aquí.
  • Imagin que xerres de les mesures per millorar la xarxa d’aigua…
  • Sí, per exemple, però també estic parlant de la reducció de fuites, que s’han reduït molt els darrers anys, o l’aposta pels comptadors digitals, que han demostrat la seva utilitat ja que permeten saber el consum real d’aigua a cada habitatge. Així mateix, el propi ajuntament també s’ha posat les piles, i els darrers anys ha fet i seguirà fent una política restrictiva de l’aigua, que es pot veure a les zones ajardinades, o en el fet de com controlam l’ús d’aigua en segons quines instal·lacions esportives.
  • L’oposició, en aquest cas el PP, també va reclamar que es fessin més campanyes de conscienciació…
  • Sí, i entenc aquesta postura, però aquest tipus de campanyes tenen un poc de trampa. Aquestes campanyes no s’han de fer per als que fan un consum responsable, que és la majoria, sinó cap a aquella minoria que fa un consum irresponsable. Per tant, en aquests casos, el que s’ha de fer és tocar la butxaca d’aquest 19% que malbarata l’aigua.
  • I què n’has de dir, de certes crítiques de l’oposició, que diuen que aquesta mesura només s’ha fet per recaptar doblers per a la SAM?
  • En aquest cas xerram d’una mentida que es desmenteix amb dades. Hem de recordar que parlam d’una mesura d’estalvi d’aigua, no d’una mesura recaptatòria. En el cas del bloc 1 i el bloc 2, és a dir, el 81% de la població, preveim una facturació que es mantindrà igual i no pujarà. Pel que fa al bloc 3, sí que preveim una major facturació els primers mesos, però després estic segur que els propis consumidors reaccionaran i moderaran per la seva pròpia iniciativa el seu consum d’aigua. De fet, ara mateix hi ha cases amb jardí i piscines que tenen fuites i no s’arreglen, perquè els surt més barata la factura d’aigua que arreglar la fuita. Això no pot ser, i la veritat és que no entenem com es pot estar en contra d’una iniciativa com aquesta.
  • Com expliques, idò, aquest vot en contra conjunt de l’oposició a aquesta mesura?
  • Jo crec que a l’oposició li ha faltat valentia. Crida molt l’atenció que el PSOE, que recull en el seu programa electoral una mesura que diu «implementarem un sistema de pagaments per trams de consum per tal d’evitar els consums abusius», no hagi respectat aquesta promesa electoral. Així mateix, el PP de Marga Prohens també va proposar fa uns mesos que els que consumeixin més aigua paguin més, i els que consumeixen poc paguin menys. Per tant, crida un poc l’atenció aquesta falta de valentia del PP i el PSOE. De Vox ja ni en xerram…
  • Tant PP com PSOE varen comentar que no acceptaven unes tarifes d’aigua com les que vareu presentar mentre no hi hagi aigua potable…
  • Crec que són debats diferents que no hem de mesclar. L’aigua potable arribarà i tindrà el seu procés, però mentrestant hem d’actuar per conservar un bé finit com és l’aigua. No val parlar de decreixement i llavors no aprovar mesures que ajuden a aquest decreixement. A més, l’oposició sap que hi ha l’opció de l’abstenció, amb què pots mostrar la teva disconformitat amb certs punts sense arribar a bloquejar una mesura tan urgent com aquesta. Al cap i a la fi, com he dit abans, noltros no hem ignorat les seves propostes, i hi ha hagut una conversa entre les parts per millorar les tarifes. Per tant, és difícil d’entendre, aquest vot en contra. Aquest vot en contra pot ocasionar que, d’aquí a un any, la potabilitzadora funcioni però que en els aqüífers no hi hagi aigua. Els darrers anys ja hem estat en prealerta per falta d’aigua, i és possible que qualsevol estiu hàgim d’apostar pels talls d’aigua, com ja es fa en altres municipis.
  • Vols afegir alguna cosa més?
  • Només dir que, passat un temps, a tots ens sorprendrà que no hi hagués un consens molt més immediat pel que fa a un tema tan important com l’aigua. Crec que l’oposició ha de ser més responsable, i no frenar mesures que són bones per a Manacor i tot el municipi.
Sebastià Llodrà

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba