ActualidadEntrevistas

Miquel Oliver: “Presentarem els Pressuposts aquest mes de juny”

Un any després de les eleccions del 28-M, Manacor Comarcal fa una ronda d’entrevistes amb els líders dels partits polítics que varen aconseguir representació en els comicis de l’any passat. Començam aquesta ronda amb el batle, Miquel Oliver, que fa un repàs tan interessant com extens d’aquest primer any de mandat a l’Ajuntament de Manacor.

 • Ens tornam a trobar després d’una nova edició de les Fires i Festes de Primavera. Quin balanç en fas, de les festes d’enguany?
 • Just ara comentava amb els meus companys que malgrat Manacor vagi creixent, per sort seguim mantenint aquesta idiosincràsia de poble que tan bona imatge ens dona. Això fa que tenguem unes festes on aquesta mescla amb la tradició i allò més modern ens dona una varietat molt rica que hem de seguir aprofitant. Sempre hem tengut alguns dubtes amb el model de Fira que volíem, però crec que ja hem trobat la fórmula, i en l’èxit de la Fira de Primavera d’enguany pens que s’ha de destacar la feina de na Júlia Acosta, ha fet un gran treball, i ha fet créixer i consolidar unes festes que ja són part de la identitat de Manacor.
 • Ja han començat les obres a l’avinguda dels Pins. El PP ha denunciat el retard i la mala planificació de l’equip de Govern a l’hora de dur-les endavant. Hi ha hagut una mala planificació de l’Ajuntament?
 • Quan vàrem posar en marxa aquesta obra, sabíem que estava lligada a una subvenció. El més desitjable era que el Consell ens hagués donat el marge lògic que l’Ajuntament demanava. Era un marge raonable i legal, es podia fer, però el PP va decidir allargar aquesta subvenció només fins a l’octubre de 2024. Si el Consell l’hagués allargat un any més, la temporada turística no s’hauria vist afectada per aquesta obra, i noltros hauríem tengut temps de sobra per fer les obres. De fet, ja hi havia un compromís amb l’empresa de començar el mes d’octubre i finalitzar a principi del 2025, pero el PP no ho ha volgut així.
 • L’Ajuntament de Manacor ja té clar què farà amb el carrer Bordils una vegada acabin les obres a l’avinguda dels Pins?
 • Per part de l’Ajuntament, i això ho hem xerrat molt les dues parts, Més i AIPC, la idea de mantenir tancat Bordils després de les obres continua, encara que aquesta decisió dependrà també de Costes. Jo crec que el carrer Bordils peatonalitzat ha funcionat bé, el que no lleva que entre tots, i això inclou l’oposició, hàgim de trobar solucions alternatives a segones i terceres línies perquè Bordils continuï sent dels peatons. Per tant, el fet que ara s’obri Bordils en un sentit correspon a una situació excepcional, com és una obra en plena temporada turística, i necessitam, més que mai, agilitzar el trànsit. Sabem que aquesta obra provocarà molèsties, i per això tenim molt clar que hi ha d’haver una gran col·laboració entre tots, per dur endavant aquesta obra de la millor manera possible.
 • Deixant de banda els temes d’actualitat, ja ha passat un any des que vares revalidar la batlia. Com ha estat aquest primer any?
 • En aquest punt, m’agradaria destacar tres temes. En primer lloc, afirmar que ara estam en una situació nova. Venim d’un mandat marcat per la pandèmia i per la possibilitat de poder utilitzar els romanents i fer grans inversions. Avui dia, sense pàndemia i amb la Llei Montoro encara vigent, això ens obliga a entrar a una nova fase. Ara no podrem utilitzar els romanents, i haurem d’anar alerta amb les despeses, ja que això ens podria castigar els anys següents. D’aquesta manera, ara ens venen uns Pressuposts on hem hagut de posar el fre de mà. Els presentarem aquest mes de juny, i inclouran una partida específica per al manteniment de camins. Per altra banda, també vull destacar la gran relació que hi ha entre AIPC i Més, de la mateixa manera que m’agradaria incidir en la rellevància que a la fi, el procés d’estabilització hagi finalitzat. Crec que això és molt important, ja que aquest any, aquest procés ha provocat una falta de personal bastant greu, el que no ha ajudat a l’hora de fer totes les coses que voldríem. Ara ja ens estam recuperant, i anirem agafant el ritme que pertoca.
 • Fa unes setmanes l’assemblea de Més Manacor va rebutjar un acord de Govern entre Més i els socialistes. En quin punt es troba actualment la relació entre Més i el PSOE?
 • En primer lloc, vull deixar clar que l’assemblea no va rebutjar l’acord, i m’explic. El passat mes d’abril, com ara, no hi havia acord. Hi havia una negociació, on els dos partits anaven acordant coses concretes. Clar, per part del PSOE hi havia pressa per arribar a un acord. De fet, vaig rebre una carta aquells dies on em donaven un ultimàtum. Passat un temps, varen dur un document on es xerrava de coordinació, delegacions, dedicacions i visibilitat dels regidors socialistes, especialment de la cap de llista del PSOE. Noltros els vàrem comunicar que estava molt bé xerrar de tot això, però del programa, d’allò que anaven a fer, no se’n xerrava. Quan vàrem presentar aquest document a l’assemblea amb tot allò que havíem acordat, i l’assemblea va veure que no es xerrava gens de l’acció de Govern, els assembleistes varen dir que estava bé, però que no era suficient.
 • No va ser un no…
 • Exacte, era un «sí, està bé, però hem de seguir negociant». És un sí en positiu, de continuar xerrant i anar pulint aquest document, però fent-ho bé i sense pressa. Crec que quan una persona està desesperada i veu que la resposta no és un sí total a tot allò que proposa, ja pren aquesta resposta com un no, i no és així. Per tant, vull deixar clar que des de Més no donam per tancades les negociacions. Hi ha detalls per polir, i s’anirà fent feina en tot això, però amb calma i sense pressió.
 • Com veus a la resta de l’oposició actualment, tant PP com Vox?
 • Crec que el PP està tranquil. Ara es troben al Govern i al Consell, i tenen la possibilitat de ser decisius en moltes inversions. Unes inversions, per altra banda, on esper, entenc i desig que el PP tengui una lleialtat institucional que segur serà positiva per al municipi de Manacor. De fet, crec que el PP de Manacor està complint amb el paper d’oposició constructiva que li pertoca, un paper, per altra banda, que no es correspon gens amb l’oposició del PSOE que vàrem veure en els primers mesos de mandat, que va arribar a ser massa visceral i personal. Vox és cert que va començar més tranquil, però ara presenta moltes mocions. Jo el que demanaria a Vox és que es fixin més en els problemes de Manacor, i no facin mocions que es fan a Cáceres o València.
 • Hi ha molts projectes que en certa manera depenen del Govern o del Consell, com el de l’avinguda des Torrent, les escoletes de Porto Cristo i S’Illot i el segon centre de salut per a Manacor. Com es troben aquests projectes actualment?
 • El segon centre de salut, si tot va bé i no hi ha imprevists, estarà llest l’any 2027. En aquest cas, xerram d’una inversió que depèn exclusivament del Govern, i que Manacor necessita des de fa anys. Pel que fa a l’avinguda des Torrent, hi ha hagut un canvi de criteri amb el nou Govern que ho canvia tot. En l’anterior mandat, s’havia acordat en un conveni que el Consell s’encarregava d’aquest projecte, però l’actual Consell del PP no ho veu així. D’aquesta manera, si l’Ajuntament té la confirmació que el PP no vol complir el conveni, noltros l’any que ve farem un projecte per arreglar-ne les voravies i els arbres. Quant a la carretera, estarem expectants perquè es compleixi el que vàrem acordar, però és una llàstima aquest incompliment del Consell, perquè això ja està acordat i signat i és una obra molt necessària. Pel que fa a les escoletes, ara estam amb el procés d’adjudicació de les dues obres. El nostre compromís amb aquestes escoletes és total, però també és cert que els terminis són els que són i la realitat és la que és. Amb això vull dir que les escoletes arribaran, això està claríssim, el que no podem assegurar al 100% és si podrem complir els terminis per aprofitar aquesta subvenció o no.
 • Pel que fa a la rotonda provisional de Via Majórica, quin pla té l’Ajuntament de Manacor?
 • El Pla General ja ha dibuixat una expropiació per a aquesta zona, els Serveis Ferroviaris i la conselleria de Mobilitat varen acordar que farien una aturada davant l’Auditori i una altra a la plaça Madrid, per així allargar la via fins al Polígon, i aprofitar per arreglar el Passeig Ferrocarril. Per la nostra part, faríem un nou vial que ens encarregaríem d’expropiar per a que ells l’urbanitizin. D’aquesta manera, desviaríem el tràfic del Passeig Ferrocaril cap a aquest nou vial, que aniria des de la plaça Madrid fins a la rotonda de l’hospital. De fet, aquest proper dilluns duim al Ple l’inici d’expedient d’expropiació d’aquest vial per seguir complint els terminis i compromisos que s’havien adquirit. Una vegada fet això, podríem fer una rotonda més grossa que l’actual, que ajudaria a tenir un tràfic més fluït. Dit això, i per tancar, també vull ressenyar que les primeres setmanes hi va haver moltes queixes amb aquesta rotonda provisional, però aquestes queixes ja no hi són. És cert que hi ha una fase crítica, des de les 17’30 fins les 19’00 h, però llevat d’aquesta hora i mitja, crec que aquesta rotonda ha estat una bona solució si comparam la situació d’ara amb la que hi havia abans amb els semàfors.
 • La plaça des Cós ha estat un tema de debat molt recurrent en el primer any de mandat. Té l’Ajuntament de Manacor la intenció de tornar fer canvis en aquest emplaçament?
 • Mentre hi hagi el Manacor Encantat, els divendres i els caps de setmana la plaça des Cós continuarà tancada. Per altra banda, d’aquí a unes setmanes, els carrers de Sant Joan i Sant Crist canviaran de sentit, així com el carrer anexe a la plaça des Mercat i la farmàcia. Tornant a la plaça des Cós, també preveim, encara que no sabem si serà abans que comenci l’estiu, un possible tancament parcial o per horaris, per recuperar la pacificació del trànsit en aquesta zona. Això encara no és definitiu, s’ha de polir, però tampoc descartam que els capvespres i els caps de setmana la plaça des Cós pugui estar tancat al trànsit rodat.
 • Ja duim uns mesos amb el nou contracte de neteja. Quin balanç en fas?
 • L’Ajuntament segueix vetllant pel compliment del contracte, com sempre. A noltros ens agradaria no haver de posar sancions, però ho hem hagut de fer. Darrerament hem registrat sancions considerables, ja que el servei no compleix amb els mínims. Per aquesta raó, en breu, l’equip de Govern i l’oposició ens reunirem amb l’empresa, per comunicar-lis aquestes sancions i el nostre descontent amb el seu treball. Més enllà d’això, crec que aquesta situació ens posa a tots amb la necessitat de prendre una decisió. O seguim amb un contracte externalitzat, amb els perills que tot això suposa, o internalitzam el servei, com ens vàrem compometre amb els treballadors. Si es decideix aquesta darrera opció, el suport de l’oposició serà clau. Veurem què en pensa el PP de tot això, si hem de continuar amb una empresa precària o hem de fer una passa per tenir un major control de la situació i, a més, estalviar-nos uns doblers.
 • Un altre tema molt important és la manca d’espais que hi ha al municipi. Veurem avenços clars els propers mesos?
 • Sí, i aquí el Pla General juga un paper clau. De fet, ara mateix, el propi ajuntament està pendent de finalitzar l’obra del carrer Major per tal de fer més gran el departament d’Urbanisme i dur-lo cap allà. Una vegada fet això tendrem la possibilitat d’incrementar l’espai bibliotecari i cultural de forma clara. Passa el mateix amb els jutjats, també estam pendents de les obres del carrer Pilar. Quan acabin, el personal es podrà traslladar allà, i recuperarem nous espais, que seran aprofitats especialment pel sector cultural. Així mateix, el proper 2025 posarem a disposició de la ciutadania el màxim de zones verdes possibles i millorarem els espais verds que ja tenim. El que estam fent amb els patis oberts ja és una bona mostra d’on volem anar, i això ho començarem a veure els propers mesos, i especialment, a partir del proper 2025.
 • En aquest mandat també dus Urbanisme i Esports. En quin punt es troba actualment la Gerència d’Urbanisme?
 • Ara estam pendents de treure aquesta plaça, i ocupar-la amb un funcionari que pot ser d’una altra administració. Si no aconseguim cobrir aquesta plaça en aquesta primera fase, apostarem per un professional liberal, que vagi d’acord amb les competències que noltros demanam. Encara s’ha d’acordar en el Ple la nòmina d’aquest treballador, una decisió que es prendrà una vegada tenguem els Pressuposts assegurats. A partir d’aquí ja es podrà contractar, però ara estam pendents de treure aquesta plaça, que podria ser en aquestes semanes, abans que comenci l’estiu.
 • Un dels grans temes d’aquest primer any de mandat va ser la hipotètica construcció d’una mesquita al centre de Manacor. Quines conclusions en treus, d’aquells dies que només es parlava d’això?
 • Jo puc entendre que els veïns estiguin inquiets, i estic xerrant seriosament, no estic parlant de racisme. Com bé em varen dir els veïns, estaven preocupats perquè al seu voltant ja estan molt castigats per tota una sèrie d’instal·lacions: Estel de Llevant, Policia Nacional, Rafa Nadal Academy… Clar, això fa que hi hagi molta gent i molts vehicles en el barri de Fartàritx i especialment als seus voltants. En aquesta reunió, jo ja vaig assegurar als veïns que, segons el Pla General, en aquest emplaçament es podia construir una mesquita, però igual de bé es podia construir un centre educatiu, una clínica, aparcaments… Tot això va ser aprofitat per dos partits polítics, la principal preocupació dels quals no era l’augment de persones o vehicles en aquesta zona, sinó el fet que hi hagués una mesquita. Això va fer, per desgràcia, que alguns veïns caiguessin en el discurs racista d’aquests partits, un discurs que només volia posar en un compromís al batle. Tot això sense tenir en compte que l’administració no pot promoure la creació de centres religiosos, siguin de la religió que siguin, i que les normes són les mateixes per a tots, sense excepcions. Pareix que per a segons quins partits, la Constitució només val en segons quins aspectes, i no tenen en compte que no hi ha privilegis ni excepcions per a ningú. Dit això, el que jo agrairia a l’oposició és que, entre tots, trobem una solució a aquest problema, una solució que sigui la millor opció per a tots.
 • Quant a la delegació d’Esports, quins diries qué són els grans reptes?
 • Tenim uns quants reptes, el que explica també que la partida dels Pressuposts dedicada als esports s’incrementi. Tenim l’ampliació del Poliesportiu Miquel Àngel Nadal, un projecte que ja està fet i que ara estam pendents de quadrar-lo en el Pressupost. També seguim fent passes endavant pel que fa al poliesportiu de S’Illot. Pel que fa a la teulada de la grada de Na Capellera, el projecte ja està fet, subvencionat al 100%, i s’inclourà als Pressuposts d’aquest any o del següent. Tot, o gran part, dependrà de la regla de la despesa. També vull destacar la inversió en el nou poliesportiu. La intenció en aquest mandat passa per tenir la modificació del Pla General, els terrenys i, si és possible, el projecte amb l’inici d’expedient de construcció. Si acabam el mandat amb el projecte fet ho donaria per bo, i més si tenim en compte els temps d’Urbanisme.
Miquel Oliver, batle de Manacor

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba