Cultura

Més imatges dels Cossiers, que tornaren a ballar a la festa de Cinquagesma i festa del Sant Crist

Malgrat molts dels actuals ciutadans de Manacor -i no sols els vinguts d’allà desà la mar-, associen la sortida dels Cossiers amb les Fires i Festes de Primavera, ja al segle XVIII trobam referències de la seva existència i dansa a la festa de Cinquagesma i per aquest motiu ens complau destacar la sortida per aquest motiu, i no tant a la que s’ha associada a les Fires i Festes abans esmentades.


Tot sigui entès sense intentar restar ni un bri de mèrit a la tasca de recuperació duta especialment a terme per part de tres ciutadanes d’empenta, ferides per l’enyor de les celebracions genuïnament manacorines com Aina Sansó, Coloma Gelabert i Maria Galmés, que l’any 1990 aconseguiren amb l’ajuda d’altres manacorins i manacorines entusiasmats per la iniciativa, tornar al carrer i a la memòria col.lectiva la sortida i el ball de Cossiers.


El diumenge dia 23 de maig, celebràrem la sempre itinerant (per allò de la seva associació als 50 dies després de Pasqua de Resurrecció) festivitat de Cinquagesma, Pentecosta, Pasqua granada i a Manacor també dita Festa del Sant Crist.


Aquesta vegada els cossiers no faltaren a la seva cita amb la celebració. Els sis balladors, una balladora i sa Dama hi eren presents, acompanyats dels sonadors. El dimoni, que darrerament torna a sortir amb ells a les ballades pels carrers de Manacor, com és clar, no hi era; ara només mos faltaria entrar-lo als Dolors també en aquest.


Així mateix i a part dels balls dels Cossiers i de la festa amb commemoració de la baixada de l’Esperit Sant, vàrem poder donar testimoni de les “taules” del nostre nou i ja no tant nou Rector de les tres parròquies, Mossèn Antoni Amorós, malgrat el seu particular desencontre amb el Ciri Pasqual.
A l’hora de fer-lo prendre a la Vigília Pasqual, batallà amb l’esmentat Ciri Pascual un bon grapat de minuts… i al final necessità d’una escala per fer-lo prendre. Finalment el diumenge de Cinquagesma, per apagar-lo tingué problemes amb el pal amb campinorat de ferro fet aposta. No caldrà altre remei que el de fer-li fer un curset d’aprenentatge… Ah!, però tornant al motiu d’aquest comentari, el cert fou que els Cossiers ballaren en el transcurs d’una cerimònia organitzada amb seny i amb tot respecta a les normes imposades per les autoritats sanitàries.


Molts d’anys i enhorabona a tots i a totes!

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba