ActualidadComarcaSant LlorençSon Servera

L’Ajuntament de Son Servera, amb la col.laboració de l’Ajuntament de Sant Llorenç, proposa la compra de la finca Na Penyal i Puig de sa Font

L’Ajuntament de Son Servera ha presentat, juntament amb Sant Llorenç des Cardassar, un projecte per a l’adquisició i posterior gestió de la finca de Na Penyal i puig de sa Font.
Amb tot, serà Son Servera qui assumeixi la gestió d’aquest ambiciós projecte. “Per tal de garantir la seva conservació i la preservació del seu caràcter tradicional és necessari que sigui adquirida i gestionada per una administració pública”, ens explicà Miquel Àngel Espases, regidor de l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Son Servera i impulsor d’aquesta proposta. “Des del moment en què es van començar a tancar els accessos vaig pensar que hauríem de fer qualque cosa, ja que era una zona on tots els ciutadans serverins i els turistes que ens visiten eren usuaris d’aquestes dues finques (senderisme, ciclisme, hípica, etc). Quan vaig saber que sortia la convocatòria de l’ITS vaig comentar a l’equip de govern i a l’ajuntament de Sant Llorenç la idea, i tots hi varen estar d’acord. El dia 2 d’agost va sortir la convocatòria i ens vàrem posar a fer feina amb una empresa per fer una memòria per presentar, i la veritat és que ha estat una gran feina per part dels implicats, pel termini per presentar els projectes».
La intenció de l’Ajuntament de Son Servera és adquirir aquesta finca i dotar-la d’un ús públic adequat, elaborant un pla d’ús i gestió que definirà les diferents actuacions per tal de garantir un adequat manteniment ambiental de la finca, alhora que permeti oferir un ús públic coherent amb els valors de conservació d’aquest entorn natural. La finca, de propietat privada, era utilitzada per ciutadans i turistes per realitzar diverses activitats, com ara senderisme, cicloturisme o escalada. No obstant això, en els darrers mesos s’està procedint al tancament gradual de l’espai, fet que suposa un greu perjudici per a les persones que el freqüentaven habitualment. També cal destacar la necessitat de disposar d’aquest espai per tal de poder dur a terme actuacions de gestió forestal. Per una part, és necessari realitzar periòdicament actuacions de manteniment forestal per tal de reduir el risc d’incendi, especialment degut a la proximitat amb el nucli urbà.

Na Penyal


Per altra banda, segons ens expliquen, disposar d’aquest espai permetrà dur a terme projectes de compensació de CO2 que suposin una contribució a la mitigació del canvi climàtic. Una vegada adquirida, el pla d’ús i gestió previst es basarà en tres línies d’actuació: recreativa, educativa i ecològica. En la funció recreativa es faran activitats com ara la realització de jornades, diades, concursos, excursions guiades, etc., per tal de dinamitzar la població local i fomentar l’afluència a la finca, creació d’una zona d’aventura o la d’una àrea recreativa amb la instal·lació de taules, bancs i banys. En la part educativa es preveu realitzar actuacions de recuperació i manteniment de cultius, elaboració de l’oferta pedagògica i de material informatiu i divulgatiu, o la realització d’activitats d’educació ambiental i de formació agrària i forestal, entre altres.
Finalment, la línia ecològica s’encaminarà a la prevenció d’incendis forestals, erradicació d’espècies invasores o instal·lació de caixes niu a diferents punts de la finca per tal de fomentar la conservació i preservació de la fauna present.
El projecte, que ja ha estat presentat a la Conselleria de Turisme, compleix moltes de les estratègies prioritàries i objectius d’aquest impost, com la mitigació i adaptació al canvi climàtic, mobilitat sostenible, economia circular, recuperació del medi natural, rehabilitació del patrimoni o la contribució a la diversificació econòmica. Per a l’Ajuntament es tracta d’una finca amb un important valor natural, històric i cultural per al municipi. Per això, “poder disposar d’aquesta finca suposa assegurar que un lloc amb història estigui sempre a disposició de la ciutadania”, explicà Espases. Per altra banda, cal recordar que ambdós municipis suposen el tercer destí amb nombre de places turístiques de les Illes Balears: “Som uns dels municipis que aportam més a aquests fons, per tant, demanam que se’ns tengui en compte a l’hora de l’adjudicació d’aquests després d’anys de no invertir en la nostra zona”, va concloure Miquel Àngel Espases.

Miquel Àngel Espases

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba