ComarcaNoticias

La felanitxera Maria Servera Monserrat i els seus companys del grup KamBrass Quintet, a un Master a Suïssa

La felanitxera Maria Servera Monserrat i els seus companys del grup KamBrass Quintet, a un Master a Suïssa

Magdalena Ordinas

El dijous 3 de setembre, els components del grup KamBrass Quintet marxen amb il.lusió a Suïssa, on han aconseguit plaça per cursar durant dos anys un Màster de Música de Cambra a la prestigiosa escola Hochschule Luzem. Han hagut de viatjar amb antelació a l’inici del curs ja que hauran de passar 10 dies de confinament per mesures obligatòries de seguretat degut a la Covid-19. Abans de marxar vaig tenir l’oportunitat de parlar amb ells i m’explicaren el llarg camí de formació que han passat fins acabar els seus estudis superiors de música, formar el grup i les seves il.lusions per l’oportunitat que suposa per ells poder fer el màster a Suïssa durant dos anys que completarà els seus estudis musicals. Dels cinc components del grup, l’única al.lota és la felanitxera Maria Servera Monserrat i els seus companys són Guillem Cardona Zaera, Xavier Gil Batet, Joan Pàmies Magrane i Oriol Reverter Curto.

Na Maria, a més de formar part del KamBrass quintet ha seguit col.laborant amb la banda de Música del seu poble,  Felanitx, i dins els darrers quatre anys ha col.laborat amb els concerts d’estiu de les bandes de música de Sant Llorenç des Cardassar i amb la Banda de Música de Son Servera, la darrera, el passat 18 de juliol a la 28è edició del Festival de Bandes de Música de Son Servera celebrat a l’Església Nova.

– Maria, d’on vos ve l’afició per la música?

La majoria de nosaltres no tenim antecedents musicals. L’Oriol és l’únic que a casa seva han seguit una tradició musical, començant pel seu avi, que encara toca la tuba a la Banda d’Alcanar, compartint faristol amb el seu nét, que també toca la tuba. La seva mare també toca el saxo a la Banda, igual que la seva germana. En el cas den Joan, no ha tingut antecedents musicals més enllà dels seus germans. Són quatre germans a la família i tots van començar els estudis musicals, tot i que no tots quatre els van acabar.

– On vàreu cursar els primers estudis musicals, i quins professors han influït més en la vostra carrera?

– Maria Servera: vaig començar als 9 anys a l’Escola de Música Pare Aulí de Felanitx. Els professors que més m’han influït durant aquests anys són en Juan Pavia (membre de l’orquestra de València) i amb qui des de fa 7 anys vaig a classes particulars a València, i Javier Bonet (membre de la ONE i solista internacional) amb qui he cursat el grau superior a l’ESMUC. Ambdós m’han aportat molt tant a nivell musical com a nivell humà. Guillem Cardona: als 5 anys vaig començar a anar a l’Escola Municipal de Música de Berga i va ser als 7 quan vaig començar a tocar la trompeta. Allà vaig tenir com a professor a Xavier Planes, un dels més importants per mi des de ben petit però també ara, musicalment i personalment ha sigut una de les influències més fortes dins la meva carrera. Més tard vaig cursar el grau superior a l’ESMUC amb la professora Mireia Farrés, qui també m’ha ensenyat moltíssim. Xavier Gil: vaig començar a tocar el trombó a l’Escola de Música d’Olesa de Montserrat als 6 anys amb el professor Miquel Àngel López, i de fet ell encara ara és un dels professors que més m’ha marcat durant la meva carrera. Més tard vaig continuar els mes estudis a l’Escolania de Montserrat i em vaig preparar per entrar a l’ESMUC on he cursat els meus estudis superiors amb el professor Daniel Perpiñan, qui també ha estat i és una forta influència a la meva carrera. Joan Pàmies: els meus primers estudis musicals van ser de piano i els vaig cursar al Conservatori de Música de Reus. Durant aquell primer any, arran que els meus germans tocaven instruments de vent, vaig decidir canviar, i va ser aquell estiu quan vaig començar a fer classes particulars de trompeta amb un dels professors que han influït més en la meva carrera, en Carles Fabra. Jo devia tenir 8 o 9 anys. A partir de llavors ja vaig seguir amb la trompeta al Conservatori de Reus amb el professor que he tingut durant més anys i que m’ha ensenyat molt, Ramon Reverté, qui em va preparar també per començar els meus estudis superiors de música a l’ESMUC amb la professora Mireia Farrés, amb qui he après moltíssim i encara avui segueixo aprenent (i no només musicalment parlant, sinó també a nivell personal). Oriol Reverter: la meva curiositat per la música m’arribava per part de la família, per això als 6 anys vaig començar els meus estudis musicals a l’Escola de Música d’Alcanar amb el bombardí, instrument amb el qual vaig cursar tot el grau mitjà i els dos primers anys de superior, i va ser durant la carrera a l’ESMUC quan em vaig començar a interessar per la tuba. Si he de parlar dels professors que m’han marcat més em vénen tres noms de forma automàtica, Pablo Manuel Fernández, qui ha estat el meu professor durant el grau superior a l’ESMUC, Sergio Finca i Anne Jelle Visser, tres professors dels que he après molt i dels que em queda molt per aprendre, on ja no estem parlant de només la qualitat musical que tenen sinó també la qualitat humana que et transmeten.

– Va ser difícil aconseguir plaça a l’Escola Superior de Música de Catalunya?

– Qualsevol prova a qualsevol centre d’estudis superior de música requereix una gran preparació, i això vam procurar de fer els cinc. A l’ESMUC no només has d’anar preparat amb el teu instrument; també el nivell de les proves teòriques és molt elevat, pel què significa que vam haver d’estudiar a consciència per poder obtenir una bona qualificació i, en conseqüència, obtenir la plaça.

– Com han estat aquest anys el dia a dia a l’ESMUC, horaris, pla d’estudis, etc…

– La veritat és que han estat anys productius, ja que hem descobert i après molts afers que desconeixíem. Els professors sempre ens han donat suport i no només musical, i això ens ha ajudat moltíssim. Tots els professors del nostre propi instrument han estat de gran importància per cadascú de nosaltres i els agraïm molt tot el que ens han aportat. Una qüestió que també cal destacar de l’ESMUC és que, tot i la dificultat de poder disposar d’aula per estudiar a causa de la gran demanda d’aquestes i la poca disponibilitat de l’edifici, ha sigut el lloc on hem crescut, estudiant i treballant hores i hores, aconseguint resultats com poder cursar a partir del proper setembre el Màster de música de Cambra.

– A més dels estudis musicals, heu cursat altres estudis?

– Tots nosaltres hem acabat el grau superior de música a l’Escola Superior de Música de Catalunya. Després del batxillerat, quan et fan triar quina carrera vols fer, a cadascun de nosaltres se’ns va passar pel cap fer la carrera de música, i al 2015 cadascú pel seu compte (encara no ens coneixíem) ens vam presentar a les proves d’accés de l’ESMUC. A part d’això, també és molt important en el món de la música dominar els idiomes. Per aquesta raó, alguns de nosaltres també hem estudiat diferents llenguatges, com l’anglès i l’alemany.

– Quin any creàreu el KamBrass Quintet?

– Es va crear a l’ESMUC, arran de l’assignatura de música de cambra. Per cursar aquesta assignatura, pots proposar un grup ja establert o t’assignen des de l’escola una agrupació. Nosaltres en vam parlar abans i vam decidir cursar un any de Cambra junts, amb el professor de tuba Pablo Manuel Fernández. Poder tocar en un grup de Cambra és una experiència única i això ens va motivar a tirar endavant aquest projecte. No ens coneixíem del tot entre els cinc al començament (alguns de nosaltres més que d’altres), però si una cosa sabíem abans de començar era que ens entendríem segur. I així ha sigut. Estem parlant de l’any 2017.

– Estau satisfets de l’evolució que heu anat fent?

– Sí, molt. Aquest projecte va sorgir a partir de la il.lusió de cursar l’assignatura de música de cambra junts. Però de mica en mica va anar agafant forma, ens agradava assajar junts i vam decidir dur-lo fora de l’aula i crear els nostres propis projectes i espectacles. A partir d’aquí vam veure que per part de tots havia nascut un compromís amb el grup, i que realment ens agradava molt la idea de poder seguir de forma estable. La “feina per una assignatura” es va convertir en un projecte comú, i òbviament estem satisfets i contents perquè és una sort poder fer allò que t’agrada acompanyat d’amics.

– Quines actuacions destacaries d’aquests quasi tres anys?

– Sona molt típic i tòpic però totes les actuacions han sigut especials. Hem tingut la sort de poder trepitjar diferents escenaris, amb públic variat (a part dels pares que sempre hi són) i sempre hem sortit satisfets i feliços d’haver pogut compartir una mica de la nostra música. .

– Qui mana al grup. Hi ha rivalitat entre vosaltres mateixos?

– Un grup implica treball en equip, i això és el que sempre intentem aconseguir. Cada un de nosaltres és diferent i aquesta també és la gràcia: combinar les opinions i les maneres de treballar per crear-ne una de comuna. La rivalitat no existeix, no tendria sentit, és un treball en equip (com un equip de futbol) on tots cercam que el resultat sigui el millor possible. Pot ser que a vegades tinguem diferents opinions de com afrontar quelcom concret, algun fraseig, etc… com passa a totes les famílies. Però ho parlem i acabem decidint una idea en comú i tothom toca perquè el grup soni com a un únic instrument. Ningú vol destacar mai per damunt de l’altre.

– Maria, ets l’única al.lota del grup. Ha suposat cap problema?

– En cap moment això ha estat un problema. Per part de tots hi ha el mateix nivell de respecte, independentment que siguis home o dona, fet que en la societat d’avui en dia hauria d’estar totalment normalitzat.

– A més de Mallorca i Catalunya, heu fet  actuacions a altres comunitats?

– De moment encara no, però tenim moltes ganes d’obrir-nos a diferents llocs del món. Podem assegurar però que a Suïssa hi tocarem, ja que el pròxim 14 de setembre comencem el Màster de Música de Cambra a Lucerna, els cinc junts. En tenim moltes ganes i estem molt motivats per donar-nos a conèixer i poder compartir la nostra música arreu.

– Els vostres concerts sempre són de música clàssica?

– És cert que el Quintet de Metall és una formació més aviat clàssica. De fet, els nostres estudis s’han basat sobretot en la música clàssica, però tot i això la nostra idea és no tancar-nos en un tipus de repertori concret. Volem descobrir, crear i oferir a través del quintet, projectes nous i música de tot tipus. Els nostres concerts en són una petita mostra d’això: passem per diferents estils musicals, dotant de versatilitat al quintet de metalls.

– Heu tingut ajuda i assessorament per part dels vostres professors?

– Com a Quintet, hem rebut classes de diferents professors que ens han ajudat molt pel nostre desenvolupament com a grup. Pablo Manuel Fernández (professor de tuba de l’Esmuc) va ser el nostre primer tutor, amb em qual vam començar a aprendre nocions bàsiques sobre la música de cambra i el Quintet. Ens va ajudar moltíssim i, en part, va contribuir en què aquest projecte seguís endavant. També altres professors de l’Escola ens van donar els seus consells, com la Mireia Farrés (professora de trompeta), el Daniel Perpiñan (professor de trombó), l’Albert Gumí (professor d’improvisació i clarinetista), el Lluís Vidal (professor i pianista jazz) i l’Albert Guinovart (professor, compositor i pianista). I a fora l’escola també hi hem trobat unes persones que ens han motivat i ens han donat suport sempre. Parlem dels nostres companys qui admirem molt: els Spanish Brass (quintet de metall). Hem tingut la sort de rebre més d’una classe d’ells i a totes n’hem après quelcom nou. I no només els Spanish Brass ens han donat el seu punt de vista fora l’escola, sinó que també en Luis González (trompetista internacional) i en Ramon Cardó (saxofonista jazz) ens han proporcionat eines molt útils que ens han servit i ens serviran per seguir millorant.

– Com ha influït el confinament degut a la Covid 19 als vostres estudis i actuacions?

– Cadascun de nosaltres va passar el confinament a casa seva i, en conseqüència, els assajos han resultat gairebé impossibles des de mitjans de març fins agost. Aquesta situació ens va agafar de sorpresa a tots i en cap moment ens havíem plantejat no assajar junts durant tant temps, ja que era una situació dràstica que ningú sabia com avançaria ni fins quan duraria. El canvi de tenir uns assajos regulars a, de cop, no poder assajar durant quasi cinc mesos, ha suposat moments de tot tipus: de dies d’estar desanimats per la falta d’assajos, de no veure’ns i de cancel.lar alguns concerts… Mentiríem si diguéssim que no ens va desanimar una mica. Però un altre aspecte bo de ser cinc és que ens motivem mútuament! I que quan un està una mica desanimat, els altres ajuden a estirar! Hem mantingut el contacte a través de la pantalla i hem aprofitat aquest temps per posar idees en comú i pensar nous projectes. Malauradament, el sector cultural s’ha vist molt afectat per la crisi sanitària, cancel.lant un gran nombre de concerts. Esperem però que, amb responsabilitat, aquesta situació acabi aviat i tot torni al seu lloc.

– El proper 14 de setembre teniu previst començar els estudis, durant dos anys, del Màster de Música de Cambra a la Hochschule Luzern!. Han estat difícils les proves de selecció per a poder-hi entrar?

– Com totes les proves, que dintre del món de la música no són precisament poques, hi ha molts factors que influeixen a superar una prova. Sempre pots agradar o no, com també hi pot haver gent que agradi més o menys que tu. Per això creiem que el que hem de fer és donar la nostra millor versió a cada moment, reflectint la feina feta i sentir-nos satisfets del que mostrem. Pel que fa a les proves del màster de Cambra, van ser atípiques, per dir-ho d’alguna manera, ja que les vam fer a distància. Tot i això, vam treballar i les vam preparar de la millor manera que vam saber, i el resultat ha estat el millor.

– Han quedat ajornats els projectes i actuacions de KamBrass Quintet?

– Ara mateix, sent sincers, crec que tenim més projectes en ment que actuacions. També cal tenir en compte la situació que estem vivint actualment, ja què el sector cultural s’ha vist molt afectat, reduint així el nombre de concerts. A part, el fet de marxar a estudiar fora a un lloc nou implica un període de canvi, d’estudi i reflexió de nous projectes, els quals voldrem compartir amb tots vosaltres el més aviat possible. De moment el que podem dir és que si la Covid-19 ens ho permet, el proper dia 13 de novembre, ens podreu trobar a Felanitx, amb un projecte conjunt amb la Banda de Felanitx i l’Albert Guinovart.

– Què vos agradaria aconseguir dins el món de la música clàssica?

– Ens encantaria poder fer-nos un lloc dins del món de la música clàssica. Si ens fixem en els grups de música de cambra que existeixen actualment, els quintets de metall es poden comptar amb els dits d’una mà. Però això no ens desmotiva en absolut, al contrari, pensem que és el moment de reivindicar aquesta formació, obrint-nos pas per un camí que encara està per descobrir. Sabem que no és fàcil això, però seria genial poder viure del que més ens agrada fer: música plegats.

– Moltes gràcies a tots, i sort a aquesta nova etapa de formació que estau a punt de començar.

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba