ActualidadEntrevistas

Júlia Acosta: “AIPC està a favor de la reobertura del carrer Bordils al tràfic rodat”

La delegada de Fires, Agricultura i Promoció Turística, Júlia Acosta, rep de nou a Manacor Comarcal per xerrar del present i del futur de la seva delegació.

 • Després d’un inici de mandat amb molt de moviment, ja dus quasi un any al front de la teva delegació. Quin balanç en fas?
 • Sense cap dubte, en faig un balanç positiu. Ha estat un any d’aprenentatge que ha passat molt aviat. Els primers mesos varen ser molt caòtics, però ja estic molt més assentada.
 • La darrera vegada que vàrem xerrar Més i PSOE encara estaven negociant. Ara que pareixia que les negociacions entre els dos partits havien tornat amb més força, la cosa s’ha estancat. Quina opinió té la número dos d’AIPC pel que fa a aquesta negociació?
 • La meva opinió és la mateixa que fa un any. Des d’AIPC seguim pensant que tretze sumen més que nou, però al mateix temps també som conscients que la comunicació entre els dos partits no és encara tot el fluïda que hauria de ser per arribar a un acord.
 • Tornant al teu treball en la teva delegació, en quin punt estan actualment les Fires programades per als propers mesos?
 • Tenim molt a prop la Fira de Maig, probablement la fira més important de tot l’any. A l’hora de preparar tant aquesta fira com les restants, hem intentat donar una identitat clara a cadascuna de les fires, i apostar més per la diversitat. Per això volem fer fires per a tots els gustos, per a totes les edats i amb el major nombre de temàtiques possible. Sabem que això no és fàcil. Per altra banda, tenim un calendari de fires molt extens, dotze al llarg de l’any, i això també ens ha convençut de donar una major identitat a cadascuna de les fires. El proper 26 de maig ja comença la Fira, i estic molt satisfeta de la col·laboració que hi ha hagut entre totes les parts per treure endavant un esdeveniment tan important com aquest.
 • Hi ha alguna novetat important pel que fa a la Fira de Maig?
 • Sí, enguany el carrer d’en Tià de sa Real acollirà la creació d’un espai lúdic, i l’associació de 0 a 3 anys obrirà les seves portes i organitzarà activitats des del matí fins l’horabaixa. De la mateixa manera, el pati de Na Camel·la també acollirà un petit circuit per a bicicletes. Per altra banda, i ja que seguim xerrant de Fires, el meu departament també organitza les de Porto Cristo, S’Illot i Cala Mandia, i hem aprofitat per recuperar la Fira Nàutica, que els darrers anys no s’havia celebrat a causa de la pàndemia.
 • L’any 2023 hi va haver algunes queixes quant a l’emplaçament de la Fira de Setembre. Com s’ha previst aquest esdeveniment per enguany?
 • Com ja vaig dir l’any passat, el nostre objectiu passa per donar una nova vida a la Fira de Setembre. Potser en els darrers anys s’hagi intentat reviure una Fira que tothom recorda i ha funcionat bé en el seu moment, però també crec que s’ha demostrat que les condicions de tràfic i dels comerços de la zona no són les més ideals per repetir la Fira a l’avinguda des Tren. Per tant, i com ja he comentat abans, es tracta de donar a aquesta fira una identitat més marcada, encara que en aquest moment no es troba gaire perfilada. El que tenim clar és que s’ha de consolidar aquest canvi que ja vàrem veure l’any passat, perquè funcioni millor que la de 2023, que va ser una mica caòtica.
 • Per a quan està previst que comencin les obres a l’avinguda dels Pins?
 • Encara no tenim una data concreta. El que sí tenim clar és que hauran d’estar finalitzades a l’octubre, per així no perdre la subvenció. El fet d’haver de fer aquesta obra sí o sí aquest estiu ha estat un poal d’aigua freda, ja que els nostres comptes no eren aquests, però en ocasions les oportunitats venen de la manera que venen i s’han d’aprofitar igualment. No hi ha data concreta, encara no ens hem reunit amb els veïns i els comerciants de la zona, només sabem que les obres no poden començar molt tard i que farà falta una petita reestructuració per adequar l’obra als paràmetres adequats. Sabem que les obres no agraden a ningú, i més si estam a l’estiu i ets un veí o un comerciant de la zona, però els temps d’aquesta obra han vingut així i els hem d’afrontar tal com venen.
 • I quant al futur del carrer Bordils, quina és la posició d’AIPC?
 • La nostra postura és ben clara, es va veure en un dels darrers plens. AIPC està a favor de la reobertura del carrer Bordils al tràfic rodat. Entenem que hi hagi gent que vulgui que sigui peatonal. De fet, jo mateixa som una gran defensora de la peatonalització del carrer Bordils, però ara mateix no es donen les condicions perquè sigui així. Hem de tenir en compte que Porto Cristo no té una segona línia que pugui derivar aquest tràfic que passa per la primera, i encara no tenim uns aparcaments dissuasoris que puguin facilitar aquesta conversió en zona de vianants. Per tant, mentre esperam aquestes millores, el més realista és optar per la reobertura. Això sí, de cara al futur, jo sí que veig un Porto Cristo amb un carrer Bordils peatonalitzat. Només hem de recordar com va funcionar la paellada, fa només uns dies.
 • Com es troba la gestió de l’escull arqueològic per a Porto Cristo?
 • Encara que en aquest cas xerram d’un projecte més a mig i llarg termini, seguim fent feina amb ell. Recentment va sortir a licitació, i va quedar desert per una sèrie d’incompatibilitats administratives, encara que hi va haver gent que s’hi va presentar. Per tant, va ser necessari fer un requeriment administratiu, i quan es resolgui aquest requeriment es traurà una altra vegada a licitació.
 • En la darrera entrevista amb Manacor Comarcal, vares assenyalar la importància de potenciar el municipi de Manacor com a destí cultural i gastronòmic. En quines mesures has treballat en aquests mesos, per fer possible aquesta millora?
 • Al llarg del darrer hivern, el meu departament ha visitat diferents Fires de Turisme. Hem estat a Londres, Madrid i París. Amb aquestes visites, i amb les nostres xerrades per saber com enfocar aquest tema, ens hem adonat que el turisme de platja no necessita quasi promoció, ja que les nostres platges es venen soles. D’aquesta manera, a l’hora de fer promoció turística del nostre municipi, com per exemple quan la FELIB ens demana fotos o vídeos de caire promocional, noltros intentam vendre un contingut el més variat possible. Això vol dir que també tractam de vendre el nostre turisme cultural, de patrimoni, de museus, etc. Hem començat fa poc, i ja que són molts els turistes que encara no coneixen la nostra faceta més cultural o gastrònomica, això durà temps, però estic segura que funcionarà.
 • Quant a la teva tasca a l’àrea d’Agricultura, en la propera Fira de Maig també hi serà present la Confraria de Tastavins de Manacor…
 • Així és. De fet, en aquests mesos no només he tingut una col·laboració molt estreta amb els productors de vi, tot el conjunt del sector agrari i ramader del municipi ha estat en contacte amb mi, especialment per a algunes iniciatives que s’han aprovat en els darrers plens. Crec que és molt important que hi hagi aquest contacte amb tot el sector, de la mateixa manera que és molt rellevant recuperar aquest sector en les nostres fires. Per aquest motiu, la propera Fira de Son Macià recuperarà part d’aquesta identitat que tan lligada ha estat sempre amb el sector primari.
 • Abans d’acabar, vols avançar alguna cosa de les properes festes de Porto Cristo i S’Illot?
 • En aquest cas, preferesc no avançar res. Només assegurar que més enllà de repetir les activitats més habituals, també hi haurà novetats, tant a Porto Cristo com a S’Illot. A Porto Cristo ja hem tingut reunions amb entitats i associacions, i pel que fa a S’Illot, també ens hem reunit amb silloters per veure com volem enfocar les festes d’enguany. En aquest punt, vull destacar que estic molt agraïda per tota la col·laboració de totes les parts, per fer les festes que vol aquest departament i que es mereixen Porto Cristo i S’Illot. Unes festes participatives, diverses i inclusives.
Júlia Acosta

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba