ActualidadEntrevistasManacor

Joan Gaià, delegat de Recursos Humans i Policia Local a Manacor: “No me’n penet de la meva feina, però m’estim més deixar el meu lloc a altra gent”

És el delegat de Recursos Humans, i des de fa quasi un any, també de la Policia Local, a més de ser el portaveu del principal partit de l’equip de Govern. Després de gairebé un any de la darrera entrevista a aquest mitjà de comunicació, Joan Gaià s’apropa una vegada més a Manacor Comarcal per xerrar de les seves delegacions, així como del passat, el present i el futur d’aquesta legislatura.

 • Abans de res, Joan, i ara que ja duim gran part de la legislatura completa, quin balanç en fas d’aquesta etapa a l’equip de Govern? T’ho deman des d’un punt de vista més personal…
 • La veritat és que no és fàcil. Tenir fills petits, ser autònom i intentar fer bé la teva feina és difícil. Això sí, no em puc queixar, és un privilegi fer feina per al teu poble. En línies generals en faig un bon balanç, però és cert que a nivell personal és complicat compaginar la meva vida personal amb la meva tasca professional.
 • De fet, a l’últim Ple vas arribar a dir que la teva carrera política acabaria en acabar aquesta legislatura. Hi ha més motius, a part de la teva vida personal, que t’empenyen a participar-hi tan sols una legislatura?
 • No, només es tracta de la meva vida personal, en realitat. He fet un gran esforç en aquests anys, i no me’n penet de la meva feina a l’ajuntament, però m’estim més deixar el meu lloc a altra gent. Al cap i a la fi, hi ha molta gent preparada que pot fer un treball fantàstic a la meva àrea o a qualsevol altra de l’ajuntament.
 • És clar que no ets un polític professional, i això es nota a les teves intervencions al Ple o a les entrevistes. Després d’aquests tres anys llargs, l’experiència a l’Equip de Govern ha estat encara més diferent del que creies? O més aviat ha passat el contrari…?
 • (Pensa uns segons)… Crec que per segons quins temes, pot ser una cosa o una altra… El que més m’ha sorprès és l’escassa adaptació de l’administració municipal al creixement del municipi en aquests últims 20 anys. És cert que això no és un problema exclusiu de Manacor, però és molt preocupant. Per sort, tenim uns treballadors que en gran part supleixen totes aquestes mancances de l’estructura administrativa.
 • Abans de que xerrem de les teves competències a la Policia Local, en quin estat diries que es troba actualment la gestió de Recursos Humans del nostre ajuntament?
 • En aquest aspecte hem fet una cosa molt positiva, que és afegir tècnics a aquesta àrea, ja que històricament n’hi havia uns que s’encarregaven no només d’aquesta àrea, sinó també d’altres com comerç, cultura, policia… Venim d’una dinàmica de treball deficient que ha durat molts anys. No tenim la tecnologia adequada, esteim anclats en els anys noranta, i per això esteim fent molta feina aquests mesos per externalitzar el sistema de nòmines. D’aquesta manera, els treballadors podran demanar vacances o dies lliures mitjançant un sistema informàtic, i tot serà molt més ràpid i efectiu. Sabem que aquesta no és la solució definitiva, però és una passa més a l’hora de modernitzar la nostra administració.
 • Fa gairebé un any que les competències de la Policia Local també et pertanyen a tu. Quines conclusions extreus d’aquest any de treball en aquesta àrea?
 • La principal conclusió que en trec d’aquest departament és en part la mateixa que t’he dit sobre Recursos Humans. Ara mateix tenim menys policies que fa 20 anys, i tot i així tenim un grup humà que tira endavant, tot i la mancança de personal. De fet, jo he estat amb ells més d’una vegada, i es veu clarament la seva dedicació, una dedicació que per sort, a més ja ve acompanyada d’una millora dels mitjans tecnològics, el que fa que la seva feina sigui encara més eficient que fa uns anys. Personalment, crec que l’eficiència de la Policia Local ve en gran part de la seva predisposició a millorar les seves prestacions constantment, i això es demostra amb la volta de l’examen de tir, que no es feia des de fa molt de temps, i ara es fa dues vegades a l’any perquè ells ho han demanat.
 • En aquesta legislatura s’han incorporat diversos efectius a la Policia Local, de la mateixa manera que s’han incorporat diferents materials sanitaris d’emergència destinats a millorar el servei de la mateixa Policia Local. Quant suposen aquests avanços respecte al que vol aquest ajuntament per a la Policia Local del seu municipi?
 • Són avanços importants, però no definitius. Això no només ho dic jo, ho diuen també els propis policies. Hem avançat en efectius. Al novembre tendrem 12 efectius més, i abans de que acabi la legislatura tendrem 3 policies més, i possiblement, un subinspector. També tenim més material sanitari, més formació i una millor tecnologia per als nostres policies. Però hem de seguir millorant i fer tot el possible perquè també es donin aquests canvis estructurals que tant necessitem. No només a la policia, també a l’administració de recursos humans.
 • Si bé és cert que en aquesta legislatura s’han incorporat més efectius a la Policia Local, quan es notarà aquest increment de personal en un major nombre de patrulles a llocs com Porto Cristo o s’Illot.
 • És cert que ara, a diferència de fa uns anys, a Manacor hi ha patrulles pel centre del municipi, especialment de dia. Això no passava des de fa 20 anys, però és evident que no és suficient. Noltros esperam que amb la incorporació de nous efectius, aquest problema de falta d’efectius a les zones més costeres del municipi se solucioni, encara que evidentment, això durà temps. En els darrers 10 anys la zona de costes ha perdut bastant de personal, i això també dificulta una solució ràpida a aquest conflicte.
 • A la darrera entrevista que te vam fer a aquest mitjà, vas assenyalar un aspecte molt interessant entorn dels èxits no difosos que fa la Policia Local diàriament. Vas parlar de la necessitat que tendria un ajuntament com el de Manacor de dotar-se d’un departament de Comunicació, per fer valer molt més la seva gestió. Continues pensant el mateix, mesos després d’aquella entrevista?
 • Sí, sense cap dubte, aquest servei és molt necessari, però no per informar sobre els èxits de l’ajuntament, això seria propaganda, sinó per donar informació objectiva i d’interès per a la ciutadania. Estic xerrant de persones desaparegudes, de canvis d’horari, de canvis de torns o de canvis de sentit a diferents carrers, entre moltes altres coses. L’ajuntament ha de comunicar les 24 hores del dia, i per això és necessari ampliar aquest departament.
 • Cada vegada són més a prop els nous pressupostos. Quins pressupostos voldries per tancar la legislatura?
 • Per damunt de tot, el que vull per aquests pressupostos és consens entre tots els partits. En aquests darrers anys, per novells, pens que no havíem consensuat prou una cosa tan important com els pressupostos municipals. Per això mateix, com a portaveu que som del principal partit de l’Equip de Govern, en aquestes darreres setmanes he tengut moltes reunions amb tots els partits, per així acordar uns pressupostos amb el màxim consens possible. Crec que és el millor per l’ajuntament i per a tot el conjunt del municipi.
 • Per acabar, quin balanç fas d’aquesta legislatura en línies generals?
 • Crec que aquesta alternància era necessària, inclús jo diria que imprescindible, per rompre amb aquesta tendència de gent que ha prosperat en l’administració gràcies al poder municipal. A part d’això, crec que hem fet avanços molt importants. Estic xerrant de l’excavació de Son Coletes, de les peatonalitzacions… Pens que hem romput amb unes prioritats que eren antiquades, i que no hem actuat d’una forma electoral. Això es veu perfectament amb la implementació de les ZPR (Zona Prioritària per a Residents) o el reciclatge porta per porta, assumptes que a l’inici podien resultar incòmodes per una part de la ciutadania, però que amb temps i amb una mica de persuasió, hem convençut a la ciutadania de la importància de dur a terme aquestes iniciatives. Per tant, jo som optimista pel que fa a les eleccions de 2023. El batle ha actuat amb molta sensibilitat i valentia, i per tant, crec que la ciutadania sabrà valorar-ho.

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba