ActualidadEntrevistas

Ferran Montero: “Veurem una Nit de l’Art molt interessant, es notarà el canvi”

Ha passat just un any de les eleccions municipals de 2023, i el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Manacor, Ferran Montero, rep una vegada més a Manacor Comarcal, per fer un repàs de les prioritats de la seva delegació i del seu primer any al consistori manacorí.

 • L’any passat em vares explicar els motius de l’ajornament de la Nit de l’Art, un esdeveniment que es farà el proper 15 de juny. Com preveus que anirà aquesta Nit de l’Art?
 • Crec que veurem una Nit de l’Art molt interessant, on es notarà aquest canvi que l’Ajuntament volia fer a aquest esdeveniment. Després de reunir-nos amb els artistes visuals de Manacor, i també tenint en compte com va anar l’experiència anterior, ens vàrem adonar de la necessitat d’aquest canvi, un canvi que es traduirà de moltes maneres. En primer lloc, amb la importància que cada artista tingui el seu lloc per exposar, i no sigui simplement una mostra al carrer. Per això hem apostat per fer-ho al centre i en interiors. D’altra banda, el fet que comerços i cases particulars col·laborin amb aquesta Nit de l’Art també ajuda a l’hora de fer poble amb aquesta iniciativa, i així anar consolidant un esdeveniment que no ha fet més que començar.
 • Ara mateix tenim Manacor Encantat, les Fires i Festes de Primavera, i amb tants d’actes, te n’adones que cada vegada hi ha més espais oberts que donen cabuda a la cultura. Tens la intenció que aquesta tendència vagi a més en aquest mandat?
 • Ho anirem veient. Fa poc hem xerrat del gran nombre d’esdeveniments que hi ha a Manacor, i com això afecta al personal de Serveis Generals que tenim. Tenim el personal que tenim, i per això és molt important trobar un cert equilibri entre que hi hagi festes però sense saturar la gent. El que tenim clar, i això ho he xerrat molt amb la regidora d’Espai Públic, és que hem de seguir aprofitant l’espai públic per a que aquesta participació ciutadana vagi a més. De fet, amb Manacor Encantat, la regidora de Promoció Econòmica i Comercial també tenia molt clar que la cultura havia de tenir el seu espai als carrers, i això ho estam comprovant aquestes setmanes, amb uns resultats molt bons.
 • En quin punt es troba actualment l’avaluació d’espais per al sector de la cultura i les associacions de Manacor?
 • En aquest any ens hem adonat que tenim equipaments per al nostre sector, com el teatre, la biblioteca o el museu, però al mateix temps, crec que encara podem aprofitar molt més la força d’aquests espais per apropar-los més a la gent. Per altra banda, ara que ja comença a fer calor, ens hem adonat que necessitam espais amb ombra per fer segons quins actes a l’exterior. Així mateix, també veim que necessitam més places, més carrers que estiguin tancats al trànsit rodat, per així desenvolupar més i millors activitats per a tots. Està clar que hem d’adaptar espais, i amb això estam gairebé totes les delegacions, no només Cultura.
 • Com veus les associacions del municipi?
 • Et faig també aquesta pregunta ja que hi ha companys teus que afirmen que, a poc a poc, van millorant… Sí, jo també crec que a poc a poc anam a millor. A Manacor han sorgit diverses associacions en aquest darrer any, de la mateixa manera que ha començat la seva activitat l’associació de joves a Porto Cristo. Noltros tenim molt clar que hem d’estar pendents d’aquestes associacions, per ajudar-les a sorgir i mantenir-se. Això sí, també sabem, i això ho sé per experiència pròpia, que l’Ajuntament ha de donar l’oportunitat a les associacions per a que elles mateixes s’autoregulin.
 • Finalment es farà ús del paquet de subvencions per ajudar a segons quines associacions?
 • Ara mateix estam limitats amb aquest tema, ja que no tenim aprovats els Pressuposts, però sí que és cert que ho estam estudiant. Aquest és un tema complex, ja que a l’hora de distribuir aquestes subvencions, hi ha molts factors a tenir en compte: la seva situació econòmica, els actes que fa, el cost d’aquests actes, etc. A més, també hem de tenir el servei per ajudar a aquestes associacions a demanar subvencions. Ja es veurà si treim finalment aquestes subvencions per a tots o només per a un sol sector.
 • Creus que hi podrà haver una partida per a participació ciutadana en els Pressuposts del proper 2025?
 • En els darrers anys aquesta partida s’ha anat repetint, però sense una finalitat clara. Per aquest motiu, enguany ens hem centrat molt en ajudar econòmicament en actes puntuals que les associacions ens demanaven. Un exemple d’això és quan, per exemple, a l’hora de fer un concert, l’ajuntament aporta una partida per als banys portàtils i les ambulàncies. El que està clar és que la partida anirà canviant en funció del contexte i les necessitats de les associacions, de la mateixa manera que pens que aquesta partida haurà d’anar a més si volem ajudar a que les associacions siguin més actives.
 • Tenint en compte la teva estreta vinculació amb Porto Cristo, encara que les teves competències siguin altres, et volia demanar per la reobertura del carrer Bordils, com a conseqüència de l’inici de les obres a l’avinguda dels Pins…
 • Pel que fa a l’obra de l’avinguda dels Pins, vull dir que des de l’Ajuntament pensàvem que es podria ampliar el termini de la subvenció que fa possible aquesta obra. No ha pogut ser així, i per no perdre-la, hem hagut de fer aquesta obra en els mesos d’estiu. És cert que aquesta obra cau en temporada turística, però tampoc xerram d’una obra massa complicada. A més, tant n’Antònia Llodrà com na Júlia Acosta crec que han explicat molt bé aquesta obra als veïns de Porto Cristo, assegurant en més d’una ocasió que les molèsties per aquesta obra seran mínimes. Dit això, i responent a la teva pregunta, jo pens que el carrer Bordils ha d’estar tancat al trànsit rodat. Per suposat que hi haurà moments excepcionals on s’haurà d’obrir, com passar ara amb les obres de l’avinguda dels Pins, però un carrer Bordils pacificat és un espai guanyat per als peatons.
 • Quan vàrem xerrar l’any passat, només duies dos mesos a l’Ajuntament. Ara que ja ha passat un any des de les eleccions, com et veus en aquesta nova etapa?
 • Personalment, jo he passat per dues fases en aquest darrer any. Si et dic que l’inici va ser fàcil et mentiria. Quan arribes a l’ajuntament i no tens experiència prèvia, vols fer moltes coses i en el menor temps possible, sense tenir en compte els temps de l’Administració, i més si et trobes a l’estiu, quan tot està aturat. Per tant, aquests primers mesos van ser una mica frustrants. De fet, per aquell temps li vaig demanar a n’Antònia Llodrà si això seria sempre així, i ella em va assegurar que una vegada passés el primer any, la meva visió no seria la mateixa. Per sort, ha estat així. Ara ja estam més assentats, amb les prioritats més clares. També sabem on hem d’acudir, i que hi ha qüestions per les quals no ens hem de preocupar tant com fèiem en els primers mesos.
 • Un altre tema que ha canviat des del darrer estiu fins ara és la relació de Més i el PSOE a Manacor. Com veus la relació entre els dos partits?
 • És molt evident que hi ha hagut un canvi en els darrers mesos. Les negociacions entre els dos partits han anat a més, ja veurem si finalment els socialistes entren a l’equip de Govern. A noltros, i dic noltros com a regidor de Més Manacor, no ens correspon triar si el PSOE entra o no a l’equip de Govern, per això tenim una assemblea que ens ratifica el que hem de fer i com ho hem de fer, com va succeir el passat mes d’abril. Al llarg d’aquestes setmanes, el PSOE ens demanava una major celeritat a l’hora de ratificar aquest acord de Govern, de manera que vàrem dur a l’assemblea el que ja estava negociat, i l’assemblea ens va dir que això no era suficient. Jo entenc la postura de l’assemblea, que a més demostra el seu bon estat de salut, quan prioritza que es facin determinades accions per complir amb els nostres compromissos, per damunt d’haver de governar sí o sí. Per tant, les negociacions continuen, però Més Manacor sempre passarà els filtres que facin falta per ratificar una decisió o una altra.
  -Vols afegir alguna cosa més?
 • Crec que és important ressenyar la falta de personal que pateix l’Ajuntament de Manacor des de fa més de 10 anys, a conseqüència de la Llei Montoro. En aquests darrers anys, tot el municipi ha crescut molt, mentre el personal que treballa per a l’Ajuntament continua estancat. Això a vegades frustra un poc a l’equip de Govern, ja que tenim moltes idees, molts projectes, i no podem anar tan aviat com ens agradaria. Aquest tema no és exclusiu de Manacor, i estaria bé que es donessin passes endavant per solucionar-lo. Més no estarà eternament al Govern, i aquest problema el patirà un altre partit polític. Ara venim d’un procés d’estabilització que ha costat molt, d’un any amb molts canvis que no ens ha deixat actuar tant com noltros voldríem. Esperam que a partir d’ara, tot es vagi acomodant i poguem treure més iniciatives endavant. Pens que en aquest any hi ha hagut bastant consens a l’Ajuntament, amb moltes iniciatives, i hem de seguir amb aquest esperit de col·laboració.
Ferran Montero

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba