«Comença la temporada turística: comencen les obres a l’avinguda dels Pins de Porto Cristo», per Jaume Rigo
Una vegada més, tornam a veure com en plena temporada turística el nostre Ajuntament es torna posar a fer obres públiques, i aquesta vegada sense cap justificació possible. És ben segur que fer aquestes obres en plena temporada turística provocarà greus perjudicis: danyarà la imatge de Porto Cristo com a destí turístic, pot provocar la pèrdua de llocs de treball o la disminució d’ingressos a les persones i empreses que viuen del turisme, causarà molèsties als residents permanents, també als estiuejants que hi tenen una segona residència i col·lapsarà encara més la circulació d’un nucli urbà ja molt complicat en aquest sentit precisament en l’època de l’any de major afluència.
I ara anem a les proves que em fan afirmar que aquesta és una obra mal planificada. El Consell de Mallorca aprovà l’11 de novembre de 2020 la “convocatòria de subvencions 2020 per a la reactivació econòmica per la crisi derivada de la COVID-19 en matèria de sostenibilitat i eficiència urbana”. Aquesta convocatòria destinava 22.200.000 euros del Consell de Mallorca per a la realització de projectes urbanístics cofinançats pel Consell, el Govern de les Illes Balears i cada ajuntament. Aquesta convocatòria atorgava una quantitat fixa a cada un dels municipis de Mallorca, en funció de la seva població. En total, la inversió per a Manacor es fixava en 942.074,45 euros entre el Govern i el Consell, i l’Ajuntament de Manacor havia d’aportar 471.037,23 euros. Tot això es publicà al BOIB 194/2020 de 12 de novembre.
El 6 de març de 2021 es publicà el BOIB 32/2021, on es donava compte que l’Ajuntament de Manacor s’havia presentat a la convocatòria per fer 6 obres públiques:
• La reforma integral del carrer Lleó XIII de Manacor
• La reforma de la plaça Cardenal Pou de Manacor
• La reforma de la plaça de Francesc de Borja Moll de Manacor
• Tres trams de voreres de l’avinguda dels Pins de Porto Cristo
• Un tram de voreres del carrer Romaní de S’Illot
• Un tram de voreres de l’avinguda d’Europa de Cala Murada
Totes aquestes obres havien d’estar acabades abans del 31 de març de 2023 i presentar la justificació abans del 30 d’abril de 2023. A partir d’aquí, l’Ajuntament de Manacor anà executant les obres del nucli urbà de Manacor, però deixà penjades les de S’Illot, Cala Murada i l’avinguda dels Pins de Porto Cristo.
Al BOIB del 3 de maig de 2022, el Consell de Mallorca publicà una pròrroga d’un any perquè els ajuntaments de Mallorca poguessin acabar les obres. Ara es podien acabar abans del 31 de març de 2024 i presentar la justificació abans del 30 d’abril de 2024.
Finalment, l’Ajuntament de Manacor decidí posar-se a planificar l’obra de l’avinguda dels Pins de Porto Cristo, a l’octubre de 2023 aprovà el projecte tècnic i el plec de clàusules administratives d’aquesta obra, per un valor estimat de 512.893,37 euros. Dos mesos després, el desembre de 2023, s’adjudicava l’obra a l’empresa Acsa Obras e Infraestructura SAU per 516.376,48 euros. I a principis de març de 2024, dos mesos i mig després, adjudicaven les tasques de coordinació de seguretat i salut de les obres a un arquitecte tècnic.
Fins aquí era evident que s’havia perdut la subvenció del Consell de Mallorca i del Govern de les Illes Balears per fer aquesta obra, ja que era pràcticament impossible tenir-la acabada abans del 31 de març. Però el que llavors succeí només pot ser fruit de dues possibilitats: s’obrà un miracle o es tenia informació privilegiada. El Consell de Mallorca publicà el 28 de març de 2024 al BOIB 42/2024 una nova pròrroga per dur a terme les obres d’aquells projectes concedits el 2021. En aquesta ocasió s’acordà permetre als ajuntaments acabar les obres abans del 30 d’octubre de 2024 i tenir-les justificades abans del 30 de novembre.
És per aquest motiu que ara l’Ajuntament de Manacor es veu obligat a fer les obres de l’avinguda dels Pins de Porto Cristo en plena temporada turística, per falta de previsió i planificació, quan en els tres anys anteriors no ha estat capaç de fer-les en temporada baixa turística. I justament és ara quan el nucli urbà de Porto Cristo multiplica la quantitat de gent que hi habita i el visita. En conjunt, tot un gran despropòsit, i ara els que pagaran les conseqüències d’una mala administració seran, com sempre, els ciutadans.
El cas de les dues obres previstes a S’Illot i Cala Murada també és greu, perquè tampoc s’han executat. En el cas de la reforma del carrer Romaní de S’Illot, ni tan sols s’ha aprovat cap projecte tècnic ni l’adjudicació de les obres. En el cas de la reforma de les voravies de l’avinguda Europa de Cala Murada, s’aprovà el projecte tècnic a l’octubre de 2023 i es declarà desert el concurs públic el novembre per inexistència d’empreses que volguessin fer l’obra. És a dir, que es perdran els 148.188 euros de subvenció supramunicipal per arreglar el carrer Romaní de S’Illot, i també els 75.613,33 euros per arreglar les voravies de la Via Europa de Cala Murada. Això són doblers que s’havien d’invertir en el nostre terme municipal per part del Consell de Mallorca i del Govern Balear, però que ja no arribaran, per la mala administració de l’Ajuntament de Manacor.
Es podria fer una comparativa amb els doblers que s’han d’invertir a Balears per part de l’Estat. La balança fiscal negativa, que és tan important per alguns quan es parla de la relació Balears-Espanya, està clar que la legislatura passada no es va tenir molt en compte quan els que governaven a Palma i a Manacor eren del mateix color polític. Quines coses! Quan l’Estat no fa a les nostres illes les inversions que correspondrien en temes ferroviaris, per compensar les línies d’alta velocitat que s’han fet a la península, o la part proporcional que correspon a tots els imposts que pagam, n’hi ha que posen el crit al Cel al mateix temps que deixen perdre inversions a Manacor que en aquest cas ja estaven compromeses des de Palma. També és cert que el pacte PSOE-MES-Podem no reclamà a l’Estat el compliment del Conveni de Carreteres, ara que ho pens, i això va suposar una pèrdua de 230 milions d’euros. Clar, sempre és millor poder anar després de víctima que rebre les inversions de l’Estat, o el “Madrid ens roba” perdria tota la seva força.
I a tot això em ve al cap: què en deu pensar el soci de MES al govern municipal, AIPC? De les 6 obres projectades, les 3 que s’havien de fer al nucli urbà de Manacor es varen fer relativament aviat i dins termini, mentre que de les 3 de la costa, la de Porto Cristo es fa en una època de l’any equivocada i gràcies a dues pròrrogues del Consell de Mallorca, i les de S’Illot i Cala Murada sembla que ni tan sols es faran. AIPC no demanarà explicacions a MES? No se sentiran marginats els portenys, silloters o els habitants de Cala Murada? Segurament tendran raons bastant fonamentades per pensar que AIPC no ha defensat els seus interessos, formant com forma part del govern municipal. Potser serà que AIPC no té massa parròquia per no dir gens a S’Illot, Cala Murada i Cales de Mallorca. En qualsevol cas ja s’ha vist que la capacitat d’influència d’AIPC sobre el pacte de govern MES-AIPC ha estat nul·la en qüestions com l’obertura al trànsit del carrer Bordils, que no han aconseguit. Aquestes coses segurament passaran factura. Ja veurem on s’ajaurà en Gelat!