ActualidadCulturaEntrevistasManacor

Entrevista a Mateu Marcè, regidor d’Educació i Cultura de Manacor: El mes que ve, I Nit de l’Art a Manacor

Setembre és un mes crític per a molts, i això ho sap molt bé Mateu Marcè, el regidor d’Educació i Cultura de l’Ajuntament de Manacor. Amb l’inici del curs escolar i la volta de les activitats culturals, la seva agenda no té molts de buits en aquests dies, però el nostre entrevistat ens rep amb la intenció de fer un repàs a la seva delegació i a aquesta legislatura, i ens dóna la bona notícia de que “hi haurà una Nit de l’Art abans de que acabi la legislatura”. Nosaltres afegim que serà bastant abans del que en feim comptes: previsiblement, el mes que ve, a l’octubre.

 • Abans de ficar-mos de ple a l’entrevista, et volia demanar com està sent la teva primera experiència en l’equip de Govern, ara que ja s’ha complert gran part de la legislatura.
 • És tot un repte, però un repte que val molt la pena dur a terme. En una legislatura com aquesta la veterania és un grau, i per tant, per a aquelles persones més inexpertes com jo, te diria que han estat tres anys d’aprenentatge i desaprenentatge constant. Hi ha alegries i frustracions, com tot en la vida, però el meu balanç personal d’aquest repte és molt positiu.
 • En uns dies comença un nou curs escolar. Com va la preparació d’aquest curs, ara que la pandèmia ja no és tan present?
 • Com bé sabràs, durant aquests dies previs a l’inici del curs, la nostra feina consisteix en preparar els centres escolars per a que funcionin al cent per cent d’aquí a uns dies. Això es fa amb petites reformes, arreglant desperfectes, netejant bé totes les zones… Ja duim uns dies amb això, i la veritat és que suposa tot un alleujament el fet que la pandèmia estigui molt més controlada, ja que així tenim més temps per focalitzar-nos en les nostres competències.
Mateu Marcè, regidor d’Educació i Cultura de l’Ajuntament de Manacor
 • En aquests dos anys, la pandèmia ha canviat d’alguna manera aquesta planificació prèvia a l’inici del curs?
 • Sí, sense cap dubte. La pandèmia ens ha deixat coses positives, com el redescobriment d’espais, i coses negatives que tots ja coneixem, com la falta de mitjans i de personal en determinats casos, que no ajuden a crear una educació igualitària i de qualitat.
 • I aquest estiu, s’han organitzat moltes activitats extraescolars?
 • Sí, aquest estiu ja s’ha notat molt la baixada de casos per Covid-19, i hem pogut organitzar molts tallers en diversos nuclis del municipi. L’escola d’estiu ha funcionat a ple rendiment, i a més a més, també hem donat molta importància als «rodatallers», que també s’han distribuït per tot el municipi, i que han funcionat bastant bé. Per sort, aquest estiu ha estat molt més mogut que els dos estius anteriors.
 • Esteim parlant molt d’escoles o instituts, però cal que parlem també de les escoletes. De quina manera ha afectat la pandèmia a aquests centres?
 • Les escoletes ja varen funcionar molt bé en temps de Covid-19. La baixada de ràtios va funcionar a la perfecció, i a més, sempre hi ha hagut demanda. De fet, ara hi són quasi al cent per cent. Per tant, jo diria que l’evolució en aquests anys és molt favorable. Ara esteim molt pendents de com dur a terme la nova mesura del Govern, que implica la gratuïtat de l’escolarització dels nins i nines de dos a tres anys. Es tracta d’una mesura que genera algunes complicacions als ajuntaments, però que en uns dies o setmanes ja estaran solventades sense cap problema.
 • Un dels grans reptes d’aquest ajuntament per aquesta legislatura era la creació d’espais cívics per als més joves. Com ha evolucionat aquest assumpte en aquests tres anys?
 • Aquest és un tema en el què na Carme Gomila i jo hem treballat colze a colze des de fa molt de temps, i poc a poc hem fet avanços. Una gran prova d’aquests avanços es troba a Porto Cristo, on vàrem crear un pati obert a ses Comes, i la valoració crec que és molt positiva. De fet, esteim tan satisfets amb la prova que vàrem fer a ses Comes, que en els pròxims mesos tenim previst crear dos o tres espais més a Manacor.
 • Fa uns mesos es va confirmar que l’ajuntament destinaria tres milions d’euros a ampliar i millorar el servei de biblioteques a tot el municipi. Com s’ampliarà aquest servei, i quan es començarà a notar aquesta inversió?
 • Aquest servei ampliarà els seus espais i el seu personal tant a Manacor com a Porto Cristo, de la mateixa manera que a s’Illot també es crearà un edifici destinat a ser la biblioteca del poble. Això sí, aquesta inversió no es farà d’un dia per l’altre, ja que està previst que aquest servei es vagi ampliant d’aquí a l’any 2027. Començarem per Manacor, al 2023 o 2024, i després passarem per Porto Cristo i s’Illot. En definitiva, es tracta de crear un servei bibliotecari del segle XXI. És evident que es tracta d’una inversió a mig i llarg termini, que a més ha comptat amb el beneplàcit de l’oposició.
 • Molta gent de Manacor, i molts d’artistes locals, troben que és ben hora de tenir una Nit de l’Art a Manacor, com ja publicàrem a “Manacor Comarcal”. Hi haurà Nit de l’Art a Manacor aquest any o l’any que ve?
 • Des de l’ajuntament, la intenció és fer una Nit de l’Art a curt o mig termini. Això vol dir que hi haurà una Nit de l’Art abans de que acabi la legislatura. El que no sabem encara és quan es farà exactament.
 • Més enllà de la Nit de l’Art, quina programació cultural ens trobarem al nostre municipi de cara als propers mesos?
 • Ara que ja esteim a setembre, els esdeveniments culturals es multiplicaran setmana rere setmana. Comença la Fira de Teatre, es durà a terme el certamen d’Arts Plàstiques, el concert d’en Xanguito o els cicles de Emparaular o de la Tardor Poètica, entre moltes altres coses. La veritat és que el mes de setembre, per a aquesta delegació, és un mes amb molta feina, ja que s’ajunta la volta a les classes amb la nova programació cultural, que, per sort, en aquest municipi, sempre és molt abundant.
 • En les properes setmanes es parlarà molt dels pressupostos. Quins pressupostos t’agradarien per acabar aquesta legislatura?
 • M’agradaria tenir en compte el programa electoral, i complir aquells reptes que consideram més importants des de l’equip de Govern. Estic xerrant de l’aigua potable, de fer un Manacor per als vianants… Jo crec que el més important no és elaborar un bon pressupost, sinó executar-lo de la manera correcta, tenint en compte sempre el programa electoral amb el qual ens vàrem presentar.
 • Quin balanç fas d’aquesta legislatura?
 • Aquest equip de Govern s’ha caracteritzat per dur a terme mesures valentes, ja sigui en temes de mobilitat, de serveis socials, o quan vàrem haver de fer front a la pandèmia. A més, estic segur que amb el pas dels anys, aquestes mesures es veuran encara amb millors ulls que ara, ja que en tot aquest temps, haurem millorat aquestes iniciatives amb més mitjans, més logística i més personal.
 • D’aquesta manera, ets optimista de cara a les futures eleccions Municipals de 2023?
 • Sí, sense cap dubte. Jo crec que s’ha fet una molt bona feina, hem anat complint amb els objectius que ens hem marcat, i si no ho hem fet hem donat la cara, al mateix temps que hem assegurat que determinats objectius es posponien, i no els deixàvem enrere. Això sí, no ens podem dormir, queden moltes coses per fer, i per això, i més després d’aquesta legislatura tan atípica, fan falta quatre anys més per fer notar més els nostres avanços.

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba