ActualidadNoticias

Entrevista a la consellera Catalina Cladera: “Independentment de qui governi a Madrid, nosaltres sempre hem defensat el finançament que pertoca a les Balears”

Antoni Sureda P.
Als qui vivim en aquest país insular nostre, a l’antigor conegut com l’arxipèlag de les Gimnèsies i Pitiüses, i segles després com Illes Balears quan l’arribada dels conqueridors romans (sempre desgraciadament ens han arribat conqueridors que creen impostos) comandats per Quint Cecili Metel, que després de l’eixida esdevindria “Balearicus”, pot succeir de tot. Sense anar més enfora, a l’actualitat la televisió pública pagada entre tots es passa més de la meitat del temps destinat als informatius, contant-nos les misèries i desventures d’un equip de futbol de Segona Divisió amb vocació de baixar a 2a B, i que a més a més és propietat d’un americà súbdit de Donald Trump. Donades les circumstàncies que en un altre moment podria explicar amb tot luxe de detalls, sempre és i serà un conhort el que gràcies a la iniciativa de l’Obra Cultural Balear a Manacor i als bons oficis de Sebastià Riera Fullana, ens sigui possible acostar als nostres lectors a persones que de veritat importen i incideixen sobre les nostres vides. Són com la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera i Crespí, les que tallen el bacallà i prenen les decisions que ens afecten a tots els qui vivim a aquesta Comunitat suposadament Autònoma, però que mai no arribà a ser-ho, i de cada dia més intervinguda per l’Estat.
1-IMG_9713-web
Consideracions entorn a l’estrenada en vigor de l’Impost sobre estances turístiques i el projecte de la Llei d’habitatges Vacacionals
– Senyora consellera, la darrera vegada que ens vérem en aquesta mateixa seu de la Institució Antoni M. Alcover, fou quan la trobada pel motiu de les Jornades de Fiscalitat al mes d’abril de l’any passat, jornades en què ens parlà de l’impost per estances turístiques. De llavors ençà hem llegit i escoltat moltes opinions al respecte… Podem donar per resolta l’aplicació de l’esmentat impost?
– Quan ens vérem al mes d’abril de l’any passat, l’impost per estances turístiques encara no estava vigent i ens trobàvem en procés d’elaboració, per entrar després en vigor el dia 1 de juliol. A hores d’ara i per l’experiència viscuda, podem dir que ha estat un èxit, perquè s’ha aplicat amb tranquil.litat, amb acceptació, i no hi ha hagut cap incident a destacar durant la resta de la temporada. Per descomptat que encara pens que tant a nivell social com polític és molt bo i necessari.
– Al parlar de lectures i diferents opinions, i com podeu suposar, ho deia per les acusacions sobre la seva inoportunitat fetes per la portaveu del Partit Popular al Parlament, dient que en realitat no se sap a qui s’ha de cobrar, degut a l’aplicació d’una llei per a regular els habitatges turístics i pel recurs encara no resolt interposat pels hotelers… No seran incidents, però poden interferir. No ho creieu així, consellera?
– Diria que són dues coses que evidentment s’interrelacionen, però que no tenen res a veure una amb l’altra. Una cosa és l’impost que es cobra per l’estada turística a Balears i l’altra és una llei que regularà el lloguer vacacional. Quan aquest lloguer vocacional estigui més clar i més regulat, l’impost tindrà un àmbit més ample en aquest sentit.
– A risc d’equivocar-me, supòs que avui per avui l’impost en qüestió només és aplicable a les estances a establiments turístics com hotels i hostals…
– En realitat no és així. Des del moment en què es creà l’impost, aquest és aplicable a totes les estances turístiques, incloent els lloguers vacacionals. El que passa és que aquests esmentats lloguers vacacionals no estan encara regulats i per tant no disposam dels mecanismes per poder-ho cobrar, però l’impost està gravat.
– Estau dient-me que el qui lloga un habitatge vacacional està obligat a cobrar-lo als llogaters i guardar-lo per quan vosaltres li exigireu la liquidació corresponent?
– Ho ha de pagar, donant-se prèviament d’alta al nostre cens. En cas contrari, si nosaltres l’investigam i el trobam, també haurà de pagar.
– Dit d’aquesta manera es podria interpretar que, si pel motiu que sigui no els investigau i per tant no els trobau, els llogaters espavilats igual passen per maia i deixen de bell nou en evidència als complidors, als qui vulgarment se’ls tracta de beneits.
– Evidentment quan la nova Llei dels Lloguers Vacacionals sigui vigent, tot serà molt més fàcil, i serà molt difícil el passar com dius per maia. El que jo vull dir és que malgrat tot, l’impost per estança turística ja és vigent, s’ha de cobrar i posteriorment liquidar. Altra cosa diferent són els lloguers no turístics de curta durada que van per la LAU. El problema segurament vindrà per aquells habitatges que no compleixen amb el legislat per a lloguers turístics.
– Quina ha estat la recaptació per aquest concepte durant la temporada passada?
– A dia d’avui i corresponents a l’any 2016, s’han recaptat fins a 40 milions d’euros. Hem de tenir en compte que no es va cobrar tota la temporada, perquè com deia abans, l’impost no va entrar en vigor fins dia 1 de juliol.
– Tenen un càlcul aproximat del que es recaptarà al posar al dia el cobrament de la temporada completa?
– Calculam una quantitat superior als 60 milions d’euros.
1-IMG_9715-web
La consellera quantifica el deute de la Comunitat Autònoma en 8.600 milions d’euros i es mostra decebuda de la primera negociació pel finançament amb el Ministre Montoro
– Tinc entès que a la conferència que acte seguit podrem escoltar a la sala d’actes d’aquesta institució, ens parlareu de les negociacions amb l’Estat per aconseguir un finançament just per a la nostra Comunitat, del greuge i el dèficit pressupostari al que estam sotmesos… Com és que només plantegeu aquestes qüestions quan a Madrid governen els vostres adversaris polítics?
– Independentment de qui governi a Madrid, nosaltres sempre hem defensat el finançament que pertoca a les Balears. Tenim molt clar que aquest no és un tema que pugui dependre del color dels qui governen a nivell d’Estat. El finançament és un tema de territori, del qui li pertoca a la nostra Comunitat Autònoma.
– Però sembla més bo de fer protestar quan hi ha els adversaris a la capital de l’Estat… O no és així, consellera?
– Mai no he pensat que es tracti de reclamar i protestar depenent de qui governa a la capital de l’Estat. Sempre he cregut i segueixo creient en obrir processos de diàleg i defensar el que entenc que pertoca a les nostres illes. Dins el nostre partit n’hem parlat i discutit moltes de vegades i mai no ha tingut un mínim pes específic el fet de qui governa a nivell d’Estat. Quan hem de dir que no estam d’acord amb alguns aspectes per el finançament d’Andalusia o d’Extremadura, comunitats governades històricament pel PSOE, ho hem dit amb tota claretat. Que molt sovint ni amb uns ni amb altres hem aconseguit el que amb justícia demanàvem, tampoc t’ho puc negar.
– En quant quantifiqueu el greuge històric que ha patit la nostra Comunitat Autònoma?
– Particularment no m’atreveixo a fer un càlcul d’aquesta magnitud. Podem donar xifres de deute històric, i si tan vols també les mos podem inventar. Però estic d’acord amb que hi ha un important dèficit històric, generat des del moment en què es traspassaren competències sense el finançament necessari per a complir correctament amb elles. Sens dubtes les més afectades foren i segueixen essent les corresponents a Salut i Educació. El que sí puc dir ara per ara amb tota seguretat, és que la nostra Comunitat Autònoma té un deute de 8.600 milions d’euros, principalment pel motiu d’un insuficient finançament per atendre les abans esmentades competències transferides.
TOTA L’ENTREVISTA, A L’EDICIÓ IMPRESA DE «MANACOR COMARCAL»

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba