ActualidadNoticias

Toda la Semana Santa en Manacor, en un «click»

07-IMG_0806-web 09-IMG_0808-web 13-IMG_0818-web 24-IMG_0830-web cartell2017-web
En la sala de actos de  Can Vallespir, el Obispo natural de Ciutadella (Menorca), actual Administrador Apostólico de la Diócesis de Mallorca Monseñor Sebastià Tartavull, junto al Rector de las tres parroquias de Manacor Monseñor Andreu Genovart, el presidente de la Federación de Cofradías Pep Veny, y de la concejal delegada de Servicios Sociales María Isabel Bauzá, presidió  en la noche de este pasado miércoles día 29 de marzo, la presentación del programa de actos de la Semana Santa Manacor 2017, cuya portada corresponde a una obra original pintada expresamente para la ocasión por Mateu Sitges Febrer, que también tuvo la oportunidad de poderse dirigir al nombroso público asistente que llenaba la sala de actos.
Ejerció las funciones de presentador con la solvencia de anteriores ocasiones, el Secretario de la Asociación ce Cofradías, Jaume Rigo. Asimismo y junto a los presidentes de las 12 cofradías de Manacor y de los directivos representantes de las entidades colaboradoras con las diferentes celebraciones de la Semana Santa, estuvo presente en el acto Mossèn Bartomeu Català Barceló, director de “Projecte Home” que tanto ha trabajado y sigue trabajando para rescatar del mundo de las drogas a nuestros conciudadanos y conciudadanas que sucumbieron a la destructiva seducción de estas.
Con anterioridad a la presentación del programa de actos de la Semana Santa 2017 propiamente dicho, el Obispo Monseñor Sebastià Tartavull ofreció a los presentes y concretamente en especial a los integrantes de las distintas Cofradías, una conferencia de algo más de 55 minutos de duración, disertando en como un cristiano vive el tiempo de Cuaresma y las fiestas de Pascua, así como también sobre el compromiso que se adquiere al entrar en una cofradía.
Fue el utilizado por el Obispo, un tiempo en que quedaron bien patentes tanto su capacidad oratoria como sus grandes dotes de conservar en todo momento la atención del público asistente.
Una vez finalizada la conferencia, tomó la palabra el presidente de la Federación de cofradías Pep Veny, que reiteró la bienvenida a todos los asistentes y presentó algunas de las novedades de la actual programación, que da comienzo el sábado 8 de abril a las 20’30 horas en la Església del Convent de Sant Vicenç Ferrer, con la exposición de los estandartes de las diferentes cofradías y el “Sermó del Coremer”, función que este año asumirá el anteriormente mencionado Mossèn Bartomeu Català.
Posteriormente tomó la palabra la concejal delegada de Servicios Sociales, quien explicó a los asistentes el compromiso del Ayuntamiento de Manacor, para con los actos y celebraciones de la Semana Santa.
La convocatoria finalizó con el reparto de los programas, editados en catalán, castellano e inglés, y la degustación de una copa de vino de misa, acompañada de amargos.

PROGRAMACIÓN DE LA SEMANA SANTA EN MANACOR

Dissabte del Ram – 8 d’abril

 

Manacor es prepara per viure intensament la Setmana Santa. L’antiga figura del coremer, amb més de 500 anys d’història, ens situarà novament en el que celebram aquests dies, a mode d’introducció i preparació. La música, tan important durant la Setmana Santa, ens arribarà gràcies a la col·laboració inèdita de tres agrupacions.

 

20.30 Acte Inaugural de la Setmana Santa de Manacor

A l’Església del Convent de Sant Vicenç Ferrer.

 • Exposició dels estendards de totes les confraries.
 • Sermó a càrrec del coremer, Mn. Bartomeu Català, president de Projecte Home a les Illes Balears.
 • Concert a càrrec de la Banda de Música de Manacor, la Coral del Conservatori Municipal de Manacor i la Coral de Fartàritx.

Popule meus

La rival, de Sebastià Ribot

L’Encontre, d’Antoni Galmés (estrena)

Ave Maria, de Charles Gounod

Camí del sepulcre, d’Antoni Galmés (estrena)

Hosanna in excelsis, d’Óscar Navarro

Caridad del Guadalquivir, de Paco Lola

 

     Benediccions de rams

 • S’Illot, el dissabte a les 17.00 al pati de l’església
 • Fartàritx, el dissabte a les 19.00 a l’entrada del col·legi

 

 

Diumenge del Ram – 9 d’abril

 

Jesús entra a Jerusalem, rebut per una multitud esperançada amb branques d’olivera i palmes. Encara que l’aclamaren com un heroi, ell entrà a la ciutat santa de manera humil, colcant en un ase. La majoria dels que el rebien pensaven que ell podria ser el Messies, un cabdill que aixecaria la població contra els romans, però el seu Regne no és d’aquest món.

 

     Benediccions de rams

 • Sant Pau, a les 10.00 a la plaça de sa Torre
 • Son Negre, a les 10.00 a la plaça de l’església
 • Crist Rei, a les 10.45 al pati de Crist Rei
 • Porto Cristo, a les 11.00 al pati de ca ses Monges
 • Els Dolors, a les 11.30 a sa Bassa
 • Benedictines, a les 18.00 a la plaça del monestir
 • Son Macià, a les 18.30 al pati de ca ses Monges

A continuació de cada una de les benediccions se celebrarà la missa.

 

     19.00 Dotze Sermons

A l’Església del Sagrat Cor, de Manacor (Fartàritx).

    

     20.30 Via Crucis a Porto Cristo

Al voltant de la plaça de l’església, i a continuació celebració de l’eucaristia.

A la Parròquia de la Mare de Déu del Carme de Porto Cristo.

    

     20.30 Processó de Crist Rei

Itinerari: Parròquia de Crist Rei, carrer de l’Àngel, carrer de la Verònica, carrer d’en Pius IX, carrer del Nord, carrer d’en Galmés, carrer de l’ecònom Pere Bonnín, carrer de l’Àngel i entrada novament a la Parròquia de Crist Rei.

 

Dimarts Sant – 11 d’abril

 

El silenci ens ajuda a pregar, silenci exterior, però també interior. El valor del silenci posa al descobert la nostra ànima davant Déu, ens deixam d’amagar darrera les distraccions exteriors i les reflexions interiors. Silenci és pregària. “En el silenci la paraula de Déu és més tallant que una espasa de dos fulls, penetra fins a la divisió de l’ànima i l’esperit” (Hebreus 4, 12).

 

21.00 Processó del Silenci i la Pregària

Itinerari: Església del Convent de Sant Vicenç Ferrer, plaça del Convent, carrer Major, carrer del Centre, carrer Olesa, carrer d’en Jaume Domenge, carrer del Mercadal, carrer d’en Bosch, plaça del general Weyler, plaça del rector Rubí i entrada a la Parròquia de Nostra Senyora dels Dolors.

 

Dimecres Sant – 12 d’abril

 

Els Olis beneïts i el sant Crisma ens recorden que tots els cristians hem estat ungits des del nostre Baptisme, empeltats en el Misteri de Jesús mort i ressuscitat. L’Oli que ungeix el nostre cap i el nostre pit és l’expressió externa del do de l’Esperit d’amor, vessat en els nostres cors.

 

19.30 Missa Crismal

Presidida pel bisbe amb els preveres i tot el poble de Déu. En ella es consagra el Sant Crisma i es beneeixen els altres olis que s’empraran en l’administració de diversos sagraments.

A la Seu de Mallorca.

 

Es disposarà d’autobús per assistir-hi en grup. S’hi poden apuntar a qualsevol de les tres parròquies fins dia 10, inclòs. Hores d’oficina o en finalitzar les misses.

 

Dijous Sant – 13 d’abril

 

Jesús, l’únic Senyor i Mestre, renta els peus dels deixebles, es posar a servir com un esclau. Els qui volem seguir Jesús hem d’aprendre a servir i a viure, en cada moment de la vida, el manament nou: “que us estimeu uns als altres així com jo vos he estimat”. Com una gran família, units en la fe i en l’esperança, visquem intensament l’Eucaristia, aquest vespre del sant Sopar. A ca nostra, a la feina, a la societat, a la comunitat cristiana, manifestem la nostra unió amb el Cos de Crist, la comunió, el perdó, la solidaritat amb els germans.

 

19.00 Missa del Sant Sopar a Manacor

A la Parròquia de Nostra Senyora dels Dolors.

 

20.30 Missa del Sant Sopar a Porto Cristo

A la Parròquia de la Mare de Déu del Carme.

 

A continuació: Processó a Porto Cristo

Itinerari: Parròquia de la Mare de Déu del Carme, plaça de la Mare de Déu del Carme, carrer de l’ecònom Pere Gelabert, carrer del Llevant, carrer del Port, carrer de San Simó, plaça de la Mare de Déu del Carme i entrada novament a la Parròquia de la Mare de Déu del Carme.

 

22.00 Processó de la Sang, a Manacor *

Itinerari: Parròquia de Nostra Senyora dels Dolors, plaça del rector Rubí, plaça d’es Cós, avinguda de Baix d’es Cós, carrer d’en Mas, passeig de n’Antoni Maura, plaça de na Camel·la (abans Jordi Caldentey), carrer de l’Amargura, plaça del rector Rubí i entrada novament a la Parròquia de Nostra Senyora dels Dolors.

 

* A la processó hi haurà un espai reservat a la plaça d’es Cós, amb cadires, coordinat per la Creu Roja de Manacor, per a persones que necessitin asseure.

 

Divendres Sant – 14 d’abril

 

Davant la mort, l’ésser humà es troba desemparat, abandonat. El crit humà que es resisteix a morir rep com a resposta el silenci de Déu: “Per què m’has deixat tot sol?” La mort ofereix l’oportunitat de realitzar l’acte de fe definitiu. Una fe i una confiança que traspassen la nit espessa del no-res per a trobar unes mans que ens acullen amb amor infinit: “Pare, a les vostres mans encoman el meu esperit”. En la creu de Jesús s’obrin de pinte en ample les portes de la resurrecció gloriosa de l’ésser humà.

 

10.00 Pregària d’ofici de lectures

A la Parròquia de Crist Rei.

 

19.00 Celebració de la Passió i Mort del Senyor

A la Parròquia de Nostra Senyora dels Dolors.

 

20.30 Funció litúrgica a Porto Cristo

A la Parròquia de la Mare de Déu del Carme.

 

A continuació: crucifixió i davallament vivent a Porto Cristo

A la plaça de la Mare de Déu del Carme.

 

22.00 Processó del Sant Enterrament, a Manacor *

Itinerari: Parròquia de Nostra Senyora dels Dolors, plaça del rector Rubí, plaça d’es Cós, carrer de n’Olesa, carrer del Príncep, carrer de Jaume II, carrer Major, plaça de sa Bassa, carrer de Pius XII, carrer de l’Amargura, plaça del rector Rubí i entrada novament a la Parròquia de Nostra Senyora dels Dolors.

Seran portadors del Sant Crist de Manacor els confrares de l’Escolania del Sant Crist.

 

* A la processó hi haurà un espai reservat a la plaça d’es Cós, amb cadires, coordinat per la Creu Roja de Manacor, per a persones que necessitin asseure.

 

Dissabte de Pasqua – 15 d’abril

 

Aquesta nit és una nit singular per a la comunitat cristiana. Els feels ens retrobam amb una esperança renovada. Una certesa recorre els segles: el testimoni dels qui han descobert que Déu salva, allibera, fa una promesa de futur a la humanitat amb una aliança eterna. Jesús de Natzaret, que fou crucificat, ha entrat ja en el futur feliç que esperam. Ell és l’home nou creat en plenitud de vida i de comunió. Cantem al Senyor un càntic nou, perquè il·lumina aquesta nit santa amb la glòria de la resurrecció del Senyor.

 

     Vigília Pasqual

 • Per a les tres parròquies de Manacor,

a les 21.00 a l’Església del Convent de Sant Vicenç Ferrer

 • S’Illot, a les 17.00
 • Benedictines, a les 19.00
 • Son Macià, a les 19.30
 • Porto Cristo, a les 20.30

 

Dia de Pasqua – 16 d’abril

 

“Per què cerquen entre els morts al que està viu?” (Lluc 24, 5). Jesús ha ressuscitat! Goig i alegria germans! La mort ha estat vençuda per sempre!

 

     10.45 Processó de l’Encontre a Manacor

Itinerari del Crist Ressuscitat: Parròquia de Nostra Senyora dels Dolors, plaça del rector Rubí, plaça del general Weyler, carrer Peral, plaça de sa Bassa.

Itinerari de la Mare de Déu: Església del Convent de Sant Vicenç Ferrer, plaça d’es Convent, carrer Major, plaça de sa Bassa.

Itinerari conjunt final: carrer d’en Joan Lliteres, carrer d’es Convent, plaça d’es Convent, carrer Major, plaça de sa Bassa, carrer Peral, plaça del general Weyler, plaça del rector Rubí i entrada a la Parròquia de Nostra Senyora dels Dolors.

 

11.00 Processó de l’Encontre a Porto Cristo

Al voltant de la plaça de l’església.

 

11.45* Cant de sales a Manacor

Primer cant davant la Parròquia de Ntra. Sra. dels Dolors. Des d’aquí s’iniciarà un recorregut pel centre passant per l’Església del Convent de Sant Vicenç Ferrer i acabant a la plaça de Ramon Llull

(*hora aproximada, quan la processó acabi als Dolors).

 

El patrimoni musical de la Setmana Santa

 

En les celebracions de la Setmana Santa de Manacor ocupa un lloc especial el fet musical. Són només dues les composicions manacorines conegudes per a banda, el pasdoble La rival (de Sebastià Ribot) i la marxa fúnebre Clemencia (de Lluís Rosselló), ambdues per ser interpretades a la Processó del Sant Enterrament, del Divendres Sant. En aquestes hem d’afegir l’estrena aquest any de dues noves obres del compositor manacorí Antoni Galmés, Camí del sepulcre, també pel Divendres Sant, i L’Encontre, per a la processó del Diumenge de Pasqua.

 

En la litúrgia els càntics eren i són una part molt important de les celebracions, sobretot quan la presència d’instruments musicals estava molt restringida durant la Setmana Santa. Entre les composicions que s’interpretaven hi destaca sobre totes el Popule meus, que és el primer càntic dels Improperis. Concretament la versió que en feu Tomás Luís de Victoria és possiblement la que més es popularitzà per ser una de les més fàcils d’interpretar. A la Processó del Silenci i la Pregària, del Dimarts Sant, el cant coral s’ha volgut que sigui una recuperació dels càntics litúrgics, sense la presència de bandes de música. No es pot oblidar tampoc el Miserere, una part essencial de la litúrgia del Divendres Sant.

 

El Diumenge de Pasqua s’interpreta a Manacor una versió pròpia, d’autoria desconeguda, de la marxa de granaders Ya viene el pájaro, en el moment de l’Encontre entre Jesús ressuscitat i la seva Mare, completant aquesta processó altres composicions per a banda de caràcter alegre. Aquesta obra és popularment coneguda com Ses panades.

 

Finalment, aquest any entra al programa de Setmana Santa el cant de les sales després de la Processó de l’Encontre, adaptant el recorregut que tradicionalment es feia per foravila a un itinerari urbà més concorregut. El cant de salers també és conegut en altres pobles de Mallorca com cant de panades o deixem lo dol.

 

Sopar de Germanor de les Confraries de Manacor

Diumenge de l’Àngel – 23 d’abril, a les 20.30

Restaurant es Cruce

Es poden adquirir els tiquets a qualsevol de les confraries

XXX Aniversari de la Confraria del Calvari

La Confraria del Calvari, amb seu a la Parròquia de Crist Rei, compleix aquest any el seu trentè aniversari, i amb aquest motiu ha preparat un conjunt d’actes que es poden trobar al programa propi que s’ha editat.

 

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba