ActualidadCulturaManacorOpinió

Tindrem l’any que ve finalment una ‘NIT DE L’ART’ a Manacor?

Són molts els ciutadans i ciutadanes de Manacor, i aquesta casa s’hi afegeix, que troben que és ben hora de que Manacor compti amb una ‘NIT DE L’ART’ com tenen moltes poblacions de les nostres Illes des de fa anys. Per aquest motiu, i després de que, al darrer Ple, el Batle Miquel Oliver, a una pregunta d’una ciutadana referent a si, després de l’èxit de la Vila del Llibre, es podria celebrar una Nit de l’Art a Manacor, Oliver afirmés que n’havien parlat amb el regidor de Cultura, Mateu Marcé, hem cregut oportú demanar-li sobre aquest tema al referit regidor.
Així mateix, volíem saber l’opinió de gent vinculada a l’art sobre aquesta possibilitat, i en aquesta ocasió, demanem el seu parer a gent vinculada al món de la pintura, en aquest cas, a Ana Perelló, Ana Mascaró i Toni Bennasar, tres grans pintors manacorins.

Mateu Marcé, regidor de Cultura

Tot i que encara no hi ha cap data damunt la taula ni quines arts hi estarien incloses, l’experiència de la Vila del Llibre ens obre nous punts de vista i emplaçaments per una ‘NIT DE L’ART’, però entenc que aquesta hauria de ser àmplia i amb una representació multidisciplinar de la diversitat artística del municipi, com a mínim.

Opinió Ana Perelló, pintora

Organitzar una ‘NIT DE L’ART’ a Manacor no només és recomanable per l’aportació cultural que donaria al poble, en aquest cas es podria dir que és fins i tot necessari. A Manacor no hi ha altra manera ara mateix de que els artistes puguin mostrar les seves obres al públic, si no és en espais privats.
S’ha parlat amb l’Ajuntament de Manacor de fer la Nit de l’Art diverses vegades, i encara que mostren interès a dialogar, no sembla que s’hi estigui fent gaire feina. Les arts plàstiques no aixequen interès en els àmbits polítics de Manacor, i queden relegades a un segon pla, sent un dels col.lectius més ignorats i perjudicats, i no per falta de pintors o escultors, que no són pocs precisament…
En qualsevol cas, una Nit de l’Art ben feta no es limitaria, al meu entendre, només a les arts plàstiques, hauria d’estar inclosa la música, el teatre, la dansa, la gastronomia, les artesanies, la literatura, etc. Per això, vaig ser jo mateixa la que, a l’últim ple de Manacor, vaig demanar sobre la possibilitat de poder combinar la Nit de l’Art amb la Vila del Llibre. Això seria fantàstic, però no se’m va respondre a la pregunta de si es podria combinar o no. En qualsevol cas, la Vila del Llibre reflexa i reforça bé el concepte que tinc, afegint o canviant alguns matisos.
Seria meravellós que fos atractiva per a molts tipus de persones que aprecien les diferents arts, i que tothom trobés el seu lloc.

Ana Mascaró, pintora

El arte es la gran asignatura pendiente en Manacor, y es que digerir lenguajes artísticos amplifica la visión, por lo que, coleccionemos criterios, visitemos exposiciones. Hay artistas que han dedicado su vida al arte y la cultura, y entre estos, me incluyo.
Está muy bien promocionar nuestras playas, las cuevas, el teatro, nuestro clima, pero también debería estar el arte. Una ‘NIT DE L’ART’ podría ser como una carpeta nueva para los turistas, para la ciudadanía, visitantes de otras poblaciones, y para los propios artistas, por tanto, establezcamos un puente para promocionar el arte de Manacor, que no es poco. Sería un aliciente más a nuestro término municipal y a su progreso como Capital del Llevant.
Una Nit de l’Art en Manacor, bien organizada, podría realizarse anualmente y durante varios días. En Manacor encontramos un ramillete de grandes pintores, entre ellos Ana Perelló (fue la primera en apoyar una Nit de l’Art en Manacor), Toni Bennasar, Miquel Barceló, Mateu Amengual, Jaume Rosselló Robi, Maria Muntaner, Maria Pinya, Catalina Artigues, Maria Huerga y un largo etcétera.
La Nit de l’Art a Manacor, ¿dónde y cómo? Desde mi modesta opinión, en un lugar indicado para ello, por ejemplo en el polideportivo de La Salle, en el pabellón de ‘Na Capellera’, en el pabellón Miquel Àngel Nadal,… ¿Más opciones?, construir una gran carpa con muchos y diferentes compartimentos, es decir, algo elegante para ofrecer al visitante. Y es que una obra de arte merece un respeto a la hora de ser colgada, yendo de la mano de una firme colaboración cultural-económica. Para mi, no se pueden llenar calles con obras de arte en cualquier lugar y de cualquier manera.
Así pues, con un buen enfoque y con el reparto de folletos en los diferentes hoteles y puntos de información turística, invitándoles a conocer un panorama cultural extenso, los turistas también se acercarían, ya que muchos de ellos son amantes del arte.
La Nit de l’Art en Manacor podría ser en Manacor un menú muy exquisito para todos. Esperemos que la actitud risueña se les contagie también a ustedes.

Toni Bennasar, pintor

Seria molt positiva la idea que el proper any es pogués organitzar una ‘NIT DE L’ART’ a Manacor. Que Manacor es pogués convertir en un gran museu a l’aire lliure seria molt positiu per al teixit artístic i cultural de la capital de Llevant.
El que no acabo d’entendre és per què encara, a l’any 2022, no s’ha organitzat cap Nit de l’Art a Manacor, si tenim en compte que la primera Nit de l’Art que es va celebrar a Mallorca i a Europa va ser l’any 1996, promoguda per diferents associacions artístiques de Palma, i per tant, va ser possible celebrar la primera edició de la famosa nit de l’art a Palma. Des de llavors s’han multiplicat les nits de l’art a Mallorca, per exemple, a Valldemossa se celebra ArtdeMosa, a Campos ArtNitCamps i a Felanitx la coneguda Nitxdel’art. Totes amb característiques pròpies. A més, no podem oblidar que ara se celebra la XVI edició d’Incart a Inca.
I per què Manacor no té la seva pròpia nit de l’art? Realment és incomprensible… Crec que la institució pública, en aquest cas l’Ajuntament de Manacor, ha de ser prou dinàmica per promoure aquests tipus d’esdeveniments i sobretot tenir una visió molt clara de les mancances i de les fortaleses en relació amb el teixit artístic del municipi manacorí. I sobretot, no esperar que 50 artistes es posin d’acord i demanin una nit de l’art o, per exemple, una sala d’exposicions a Manacor, no, no cal esperar… Una bona institució pública és la que sap què és el que realment hi ha a Manacor, quants artistes hi ha, i quants viuen realment de l’art o en relació amb l’art, sigui quina sigui la seva disciplina… I ha de ser capaç d’organitzar esdeveniments artístics amb el seu propi teixit artístic de la localitat.
I com hauria de ser l’organització d’una Nit de l’Art a Manacor? L’ideal és que els carrers de Manacor esdevinguessin un aparador museístic a l’aire lliure, on els seus carrers més cèntrics de Manacor estiguessin plens d’artistes que moltes vegades cerquen una oportunitat per mostrar el seu art i no han pogut en cap moment, mostrar el seu talent, i no només d’artistes de Manacor, sinó també artistes convidats de fora de Manacor. L’ideal seria que es tinguessin en compte diferents disciplines com la pintura, l’escultura, la fotografia, la il·lustració, la performance i el vídeo art. Dic l’ideal, perquè a la realitat, sempre canvia el panorama.
Déu n’hi do, encara me vénen al cap aquelles fires de Sant Jaume, que es feien al passeig del Torrent de Manacor, que pretenien ser artístiques i artesanes…. molt bé! Però jo al tercer any vaig haver de deixar de participar-hi perquè l’organització no mos podia posar llums o un simple endoll per poder posar la nostra il·luminació. .. Ah!, i a més ens deien que havíem de fer feina. Pintar en directe, en viu, a les fosques, em pareix un poc astronòmic. Bé, a les fosques… Teníem una bombeta grossa al passeig cada 25 metres. L’organització, l’ajuntament, ens va dir que, per seguretat, no es podien posar cablejat elèctric per enmig….
El que venc a dir és que si es fa una nit de l’Art, que ho fassin bé, i que posin llum a bastament per tot, no toca ser tant complicat… Crec que ben estudiat el tema, seguretat i il·luminació poden conviure perfectament.
També promouria rutes guiades a tallers d’estudis d’artistes de Manacor, tallers, escoles d’art, espais artístics… L’ideal seria que l’Ajuntament fos capaç de trobar espais per fer inauguracions d’exposicions orientades a artistes de Manacor. També promouria conferències sobre art a diferents espais públics culturals de Manacor. I també seria molt interessant conjugar tot aquest conglomerat artístico-cultural acompanyant-lo amb actuacions musicals i fins i tot amb especialitats culinàries de restaurants locals.
Crec que amb tot el que hem dit, seria una gran Nit de l’Art.

Tots aquells artistes de Manacor que vulguin donar la seva opinió sobre una ‘NIT DE L’ART’ a Manacor, poden enviar-nos un correu a la següent adreça electrònica: redaccion@manacorcomarcal.com

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba