ActualidadEntrevistas

“Tal i com estam ara, escriure gloses té més sentit que mai”

Fa feina d’entrenador personal en un gimnàs, però el seu món són les gloses. Xerram d’en Ramon Reus, que ens parla del seu primer llibre, “A tu… a jo”.

 • De què va A tu… a jo?
 • És un llibre de gloses de temàtica molt diversa, on es xerra del pas del temps, de l’amor, del desamor… També hi ha gloses més reivindicatives, on puc parlar de la Segona República o dels Borbons. Fins i tot hi ha una glosa dedicada al meu padrí, que fa poc que ens va deixar.
 • Aquest és el teu primer llibre. Què et va impulsar a fer-lo?
 • En realitat jo no tenia pensat publicar un llibre de gloses. L’any 2018 vaig ingressar a l’associació cultural de glosadors de Mallorca, i ja en aquell temps escrivia en el meu temps lliure. D’aquesta manera, entre tot el que escrivia a ca nostra i als concursos als quals em presentava, vaig anar acumulant un bon nombre de gloses. Tot i així, no tenia pensat publicar-les, però la meva parella em va animar a donar aquesta passa, i aquí estam ara, xerrant del meu llibre.
 • Publicar un llibre no és fàcil, i menys si és l’obra d’un autor novell. Com va ser aquest procés de trobar una editorial per publicar les teves gloses?
 • Vaig tenir una mica de sort, ja que una amiga meva que coneixia la meva afició a escriure gloses, n’hi va mostrar algunes a la seva tia, que es troba vinculada al sector editorial. Tot això va succeir sense que jo sabés res d’aquesta reunió. A la seva tia li va agradar el que va llegir, de manera que poc després ens vàrem ajuntar els tres, i aquell dia, ella va llegir més gloses que li vaig mostrar. Com li varen agradar tant, vàrem decidir fer una passa més, i anar endavant amb la seva publicació.
 • D’on ve el teu gust per escriure gloses?
 • Encara que no som un gran lector de poesia, ja que m’agrada més escriure-la, sí que és cert que la poesia sempre m’ha cridat l’atenció. El rap també m’agrada, i això crec que també m’ajuda a l’hora de fer gloses.
 • Com descriuries la teva forma d’escriure? Què t’inspira?
 • La inspiració m’arriba de moltes maneres: amb un somni, llegint una notícia que m’impacta… Això sí, si em dic que tal dia a tal hora he d’escriure, quan arriba aquest dia no em surten les paraules. Per tant, em deix endur més per la improvisació, com a bon glosador. De fet, a molts concursos que m’he presentat, la dinàmica és improvisar.
 • On has presentat ja el teu llibre, i quines presentacions et queden per fer?
 • Ja he fet presentacions a Son Servera, Artà, Manacor, Santa Maria i Muro, i encara em queden dues presentacions aquest estiu, a Maria de la Salut i Sóller. De la mateixa manera, al mes de setembre aniré a Girona, i al novembre, a Eivissa.
 • Tens pensat escriure un segon llibre de gloses?
 • La veritat és que no m’ho he plantejat. De fet, com t’he dit abans, jo no tenia pensat publicar aquest llibre. Tot i així, jo seguesc escrivint gloses, i si en qualsevol moment sorgeix l’oportunitat de publicar un altre llibre, es publicarà, però això és secundari. Per suposat a mi m’agrada que aquest llibre s’hagi publicat i hagi arribat a altres persones, però a mi el que m’agrada és escriure gloses i cantar-les per mantenir viva la nostra llengua i la nostra cultura. Tal com estam ara, crec que escriure gloses cobra més sentit que mai.
Ramon Reus, autor del llibre de gloses “A tu… a jo”

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba