Entrevistas

Serafí Lliteres, president de l’Obra Cultural Balear a Manacor, entitat organitzadora de l’acte de presentació del llibre de Bartomeu Mestre “La Mort d’en Roca”

“Tenia prou clar que ningú aniria a fer sang, simplement es defensava la versió de Guillem d’Efak, en el sentit de què en el fons estàvem davant una balada que mos conta una història d’amor”

Antoni Sureda P.

Al assabentar-me de que la presentació a la Torre dels Enagistes del llibre de Bartomeu Mestre “La Mort d’en Roca”, era una iniciativa de l’Obra Cultural Balear de Manacor, em preocupà que als qui estan al capdavant de l’Obra a la nostra ciutat, la tasca els vengués un poc grossa, ja que és molt diferent organitzar una xerrada o conferència a un local més o manco adequat a les pretensions dels organitzadors, que atrevir-se a organitzar una trobada de quasi 300 persones en temps de la Covid-19 i a cel obert. Per això, vérem adient parlar amb el seu president, Serafí Lliteres Massanet.

– En primer lloc cal donar-te l’enhorabona Serafí. Tot vos va anar com una seda… Però de veritat no passareu ànsia  de que no rodés tan be?

– D’aquesta preocupació ja n’havíem xerrat fa un temps i el mateix Tomeu Mestre em telefonà per dir-me que igual no seria possible organitzar l’acte en aquest complicat temps de pandèmia. De fet ho volíem organitzar mesos abans, però tampoc era qüestió de convocar actes multitudinaris a cel obert al mes de febrer. De totes maneres, cal afegir que hem aconseguit de seguida tot el que necessitàvem de l’Ajuntament de Manacor.

– Quan va ser que decidíreu tirar cap endavant, sense esperar a que baixés la corba de la Covid-19?

– Pràcticament va succeir el mateix dia en que Tomeu Mestre i jo xerrarem por telèfon. Intuirem que una pandèmia provocada per un virus pel qui no teníem una vacuna segura i eficaç per controlar-lo, no seria tan fàcil de vèncer. A finals d’agost, principis de setembre, teníem ben clar que, o bé ho organitzavem ara o Déu sap quan. En vista del resultat que pogueres comprovar, crec que encertàrem plenament.

– Clar que sí! De totes maneres, cal admetre que contàreu amb una complicitat com la de Bartomeu Mestre, i la gent que ell sap arreplegar és tot un luxe.

– Efectivament hi ha hagut una bona col.laboració. Crec que només una tempesta mos hagués pogut esbucar la festa. Sabíem prou be de la qualitat i taules dels músics compromesos com Biel Majoral, Pep Alba, Tomeu Matamalas, de Gom Teatre i de cada un els participants. De totes maneres, cal deixar clar que el tema dels músics ho organitzà en Tomeu Mestre. Nosaltres mos férem càrrec de la logística necessària, com distribuir espais i de tots els controls exigits pels responsables del Govern Balear. Sé que la gent es va sentir segura i ben a ple.

– Tenies informació sobre la polèmica que fa un temps es va generar pels dos plantejaments tan encontrats del tema de la Madona d’es Caparó i en Jordi Roca?

– Sí, més o manco n’estava prou informat. A més a més tinc confiança amb Antoni Tugores, i tenia prou clar que ningú aniria a fer sang. Simplement es defensava la versió de Guillem d’Efak, en el sentit de què en el fons estàvem davant una balada que mos conta una història d’amor.

– Et va sorprendre la bona resposta del públic a la convocatòria?

– Em va sorprendre perquè no es va fer la publicitat que hagués estat desitjable, però així mateix en el fons ja esperava una resposta acceptable.

– És la primera vegada que l’Obra organitza una trobada multitudinària entorn a la figura de Guillem D’Efak?

– No es la primer vegada a Manacor ni a Sant Llorenç, en que l’any passat es muntà un molt interessant programa entorn d’un dels primers sinó el primer poemari de Guillem d’Efak, Poeta amb bicicleta.

– Hi va haver oposició a què s’organitzés aquesta trobada entorn a la pròpia balada i el llibre de Bartomeu Mestre?

– No, més que unes queixes formals, a dins la pròpia junta de l’Obra a Manacor. Dos dels companys trobaren que el tema era delicat, però avui la figura i obra de Guillem d’Efak a Manacor i més que a Manacor per tot arreu, ja està par damunt de les desqualificacions de si un dia va fer o va dir això o allò.

Mostrar más

Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba